שתף קטע נבחר
 

למה אסור לעשות דיאטה לילדים אף פעם?

אם הילד שלכם סובל מעודף משקל, הדבר הכי גרוע שאתם יכולים לעשות עבורו הוא לנסות להכניס אותו למשטר דיאטה. אז מה הדרך הנכונה להתייחס לעודף משקל ואיך גורמים לו להרגיש טוב ולפתח גישה בריאה?

כהורים אנו מתלבטים במידת המעורבות וההתערבות שלנו באכילה של ילדינו. ההתלבטות מתעצמת כשאנו מרגישים שהילד שלנו חורג מה"נורמה", אז החשש הטבעי נעטף בפחד וחרדה שמא הילד יהיה שמן או רזה מדי. אם נוסיף לחשש הזה גם את ה"גושפנקה" מהרופא שאומר לך שהילד סובל מעודף משקל, ואת ההתמודדויות של הילד עם הסביבה והחברה, נגיע למצב מאוד מבלבל.

 

עוד בערוץ הורים:

לילד יש "קוצים בישבן"? יש מה לעשות

מלמדים את הילדים להפסיד בכבוד

האם ילד בן 10 יכול לצפות בריאליטי?

 

פוגעים בדימוי העצמי של הילדים

הורים לילדים אלו שואלים עצמם כיצד עליהם לנהוג, ומתלבטים מהי הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם בעיית ההשמנה של הילד שלהם. הגישה הרווחת להשמנת ילדים היא הגברת השליטה בדפוסי האכילה שלהם (הגבלת מזונות לא בריאים, התניית חטיפים או איסורם ועוד). מתוך כוונות טובות ורצון להגן על ילדינו, אנו משבשים את האכילה הטבעית שלהם, פוגעים לעיתים בדימוי ובהערכה העצמית של הילד ומנוונים את מנגנוני הבקרה הטבעיים שלהם. בסופו של דבר, ילד כזה, חשוף עוד יותר לבעיית השמנה והפרעות אכילה.

 

בעוד שחשוב לעקוב ולנתר את המדדים, חשוב גם לא להגזים בתגובה. תחילה צריך להבין אם עודף המשקל של הילד מצריך התערבות טיפולית. כל עוד הוא גדל על אותה עקומת גדילה (בסטיות קלות), אוכל מזון בריא וחי חיים פעילים, הוא גדל, מן הסתם, למשקלו הטבעי ואין סיבה להכניסו למסגרת טיפולית שעלולה לפגוע בעצמי שלו, לשבש את דפוסי האכילה שלו ולהעצים את ההשמנה. מוטב להתמקד בפעילות גופנית לשם הנאה ובריאות, באכילה מגוונת ובחיזוק העצמי.

 

אל תשבשו את האכילה הטבעית שלהם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תשבשו את האכילה הטבעית שלהם(צילום: shutterstock)

הגבלות ואיסורים

המשקל שלנו הוא לא בידנו, זהו מצב פזיולוגי נתון כמו צבע עיניים, צבע עור וגובה. כך גם יש לכל אחד מאתנו משקל גנטי, וכל עוד לא "נתעסק" עם המשקל נגיע למשקל שנועדנו להיות. אז מה עושה לנו הדיאטה? דמיינו למשל בובת נחום תקום. כאשר לא נוגעים בה היא מתייצבת על קו אמצע מסוים ומתנדנדת עליו קלות. אם תטו אותה ותלחצו חזק, היא תישאר מוטה עד שתרפו, ואז ככל שההטיה חזקה יותר, כך היא תתקשה להיעצר על נקודת האמצע הראשונית ותיטה הצידה.

 

כך גם הגוף שלנו - כאשר אנחנו בדיאטה ורוצים לאכוף את חוקיה, אנחנו נותרים במשקל גוף נמוך. אבל טעות אחת קטנה, הרפיה אחת סמויה והכישלון מגיע, מתחילות הזלילות ואובדן השליטה על האכילה. אט אט הגוף חוזר למצבו הקודם שלפני הדיאטה. לעיתים כאשר תהליך ההרזיה הוא קיצוני, עלולה להיות גם עלייה קלה במשקל אל מעבר לנקודת ההתחלה, שלפני הדיאטה.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו 

 

הבעיה המרכזית לכישלון הדיאטה היא ההגבלות והאיסורים. בעוד לטווח הקצר הדיאטה משפרת סבילות לגלוקוז ומפחיתה טריגליצרידים, בטווח הארוך, נראה כי די בגירעון תזונתי קטן הנובע מדיאטה, מהימנעות או מאיסור כדי לגרום לאיום על הגוף ולעידוד של מנגנונים המעוררים את תיקון הגירעון על ידי הפרשת הורמונים מעוררי רעב.

 

נתונים אלו חשובים להבנה כי החשיבה המסורתית על דיאטה כאלמנט של כוח רצון, נחישות, אכילה נכונה – היא שגוייה. הגוף נאבק בירידה במשקל, גם זמן רב אחרי שהדיאטה תמה.

 

בעוד שהמבוגרים סיימו לגדול, ילדים ממשיכים לגבוה ולגדול בכל יום והמטרה צריכה להיות אפשרת גדילת הילדים לתוך המשקל הטבעי שלהם. דיאטות מגבילות, במיוחד אלו המגבילות קלוריות ושומן עלולות למנוע מהילד את כל חומרי המזון להם הוא זקוק.

 

תחושת כישלון

המונח "דיאטה" בדרך כלל מוביל להגבלת מזון ומביא למריבות רבות סביב נושא האכילה בין ההורה לילד. זה יכול להביא למצב בו הילד מחביא או גונב אוכל, ואף למצב יותר חמור בו הילד רעב ובסופו של דבר יאכל יותר ממה שהוא באמת רוצה וצריך. ילד שמרגיש צורך לגנוב ולהחביא אוכל יפתח יחסים לא בריאים עם האוכל אשר יובילו להרגלים לא טובים ואף יותר גרוע, להפרעות אכילה.

 

ולבסוף, בואו נודה בזאת, דיאטות לא עובדות, כמה פעמים ניסית לעשות דיאטה ומצאת את עצמך במעגל קסמים של ירידה ועלייה במשקל (היו-יו הידוע)? אל תתנו לילדכם לחוות את תחושת הכישלון הזו, התחושה הזו תמשיך ללוות אותו בכל תחום בחיים והוא ייגדל עם תחושה שהוא אינו ראוי ואינו שווה.

 

איך תוכלו לעזור לילדים שלכם להגיע למשקל הטבעי שלהם?

 

היו מודל בריא לחיקוי

על ההורה להבין כי הוא מהווה מודל לחיקוי עבור ילדו ולכן עליו להקפיד על תזונה בריאה, מגוונת ומשוחררת מאיסורים והפחדות. חשוב שהוא ימנע מדיאטות על כל "תחפושותיהן". להימנע מהערות הקשורות למשקל וצורת הגוף שלו ושל ילדיו. לנסות להתמיד בפעילות גופנית מהנה בתא המשפחתי - לא מתוך רצון לרדת במשקל, אלא כחלק מחיים בריאים והווי משפחתי משותף.

 

צרו סביבה שתקל על הבחירות הבריאותיות של הילדים

חשוב ליצור זמינות של מגוון מזונות טעימים ובריאים בבית, ייצור נורמת אכילה משפחתית משותפת ומהנה וכיבוד ההחלטה הפרטית של הילד (או, בקיצור, צאו לו מהצלחת). וזכרו – תפקידנו לדאוג שיהיה אוכל מגוון על השולחן, אך אל לנו להתערב במה וכמה יבחר לאכול.

 

התמקדו באיכות החיים של הילד ולא במשקל גופו

חשוב להימנע משקילת הילד או שילובו בקבוצות הרזיה למיניהן. חזקו את הילד ועזרו לו לזהות בעצמו את הקודים הטבעיים שלו לרעב ושובע, לבטוח בהם ולהיענות להם. סייעו לילד לפתח זהות עצמית שאינה נשענת על מראהו ופתחו בבית לגיטימציה מלאה לילד באשר הוא. בנוסף, הקפידו לצאת נגד מדיניות הרזון החברתית, להציגה במערומיה ובנכשלותה ונסו באמת שלא להיות חלק מהמרדף אחר הפנטזיה אותו היא מעודדת.

 

ותפסיקו עם כל ניסיונות הדיאטה והירידה במשקל

במידת הצורך, פנו לסיוע מקצועי שיוכל להנחות אתכם, התואם את תפיסת עולמכם בכל הנוגע לדימוי הגוף וחזונכם אודות בריאותו הפיזית והנפשית של ילדכם.

 

איך מרגיש ילד שטועם לראשונה בחייו אוכל? צפו: 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איילת קלטר, דיאטנית קלינית, מומחית בטיפול בהשמנה והתנהגויות אכילה, וסתיו ברין, B.Sc בתזונה, מרכז שפת האכילה - לטיפול בהשמנה והתנהגויות אכילה 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתם המודל לחיקוי של הילדים לכן הקפידו על תזונה נכונה
צילום: shutterstock
מומלצים