מחיר למשתכן: "סיכוי זהה לשיחה מהפיס"
היזמים מגיבים על נתוני האוצר לפיהם ב-2015 נרשם שיא בקניית דירות: "הרוכשים מבינים שהסיכוי לזכות בהגרלה על דירה במחיר למשתכן, הוא כמו הסיכוי שאראלה ממפעל הפיס תתקשר. הם במצב של חוסר ברירה - אין אלטרנטיבה לכסף, אין היצע והם הפכו לקורבנות של העלאת מס הרכישה"
משרד האוצר מדווח על שיא היסטורי ברכישת דירות בשנת 2015 , והיזמים ממהרים להגיב - ובעיקר למתוח ביקורת על צעדי הממשלה. "רוכשי הדירות מבינים שהסיכוי שלהם לזכות בהגרלה על דירה במחיר למשתכן, הוא כמו הסיכוי שאראלה ממפעל הפיס תתקשר - ולכן הם מגיעים למשרדי המכירות", אומר רוני כהן, מנכ"ל חברת אלדר שיווק נדל"ן.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:
מצאנו: דירות בפחות ממיליון במרכז הארץ
מחיר למשתכן ומחיר מטרה - מה ההבדלים?
בדיקה: כמה שווה לכם חלום הפנטהאוז?
העובדה שבנומבר לבדו חל זינוק של 28% בקניית דירות מחזקת את דבריו של כהן, שמציין כי "מדובר בעוד הוכחה שלרוכשי הדירות נמאס מהבטחות הממשלה. הם מבינים שלא כדאי לשים את גורל עתידם בהגרלות". לדברי דדי ריזל מקבוצת שכטר, "הנתונים מהווים הבעת חוסר אמון בתוכניות הממשלה. המצב הוא של חוסר ברירה - אין אלטרנטיבה לכסף ואין היצע. זה מתכון לביקושים עצומים לדירות, ולא נראה שהמגמה הזו תשתנה בטווח הקצר".
עדינה חכם, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו-סכסון, מסבירה את הנתונים: "בחודשים הראשונים של השנה זוגות צעירים שהמתינו לתוכנית מע"מ 0% התבדו, והביקושים הכבושים התפרצו החוצה. בחודשים אפריל-מאי היו עסקאות מוגברות מצד משקיעים בשל העלאת מס רכישה. לאחר מכן נוצר פער, ומה שרואים בנובמבר זה חזרתם לשוק".
לדבריה, "הזוגות הצעירים יורדים מהגדר. הם מבינים שבמקרה הטוב ההגרלות במסגרת מחיר למשתכן יתחילו רק עוד מספר חודשים - וגם אז יהיו לפלח מצומצם ובאזורים מסוימים. הם לא יכולים לקנות דירות חדשות ולכן פונים לשוק הדירות מיד שנייה בעיקר בפריפריה, שם ידם משגת לקנות דירה. כל אלו דוחפים למעלה את הפעילות בשוק זה ולכן רואים המשך עליית מחירים".
גם שייקה נפחא, סמנכ"ל בחברת אפי קפיטל, מתייחס לתוכנית מחיר למשתכן. "אנחנו מרגישים את הנתונים יום-יום בשטח, לא היינו צריכים לחכות לנתונים הרשמיים כדי לאשש זאת. למרות מחיר למשתכן שצפוי להניב 70 אלף דירות חדשות, מה שעדיין בכלל לא נראה בכיוון, לא נראה שהשוק הולך לעצור. השיא עוד לפנינו כי השוק נמצא בוואקום כתוצאה ממחסור חמור בהתחלות בנייה, שלפי צבר הקרקעות כיום לא ייפתר בשנתיים הקרובות".
המשקיעים בורחים או חוזרים? תלוי בבורסה
למרות נתוני האוצר לפיהם במחצית השנייה של 2015 חלה צניחה של 60% במשקל משקיעי הנדל"ן בעסקאות, בחודש נובמבר עמד משקלם על שיעור של 20% - עלייה קלה מהחודש הקודם. לפיכך כהן מאלדר סבור כי "בחודשים הקרובים נמשיך לראות מגמה של גידול בשיעור המשקיעים, ככל ששוקי ההון יהיו תנודתיים יותר".
"נראה שלמרות דחיקתם מהשוק, הציבור לא משתכנע ורוכש דירות בקצב מסחרר", מבהיר יריב פז, מנכ"ל ובעלי פז גרופ, קרן להשקעות נדל"ן מניב בישראל ובארה"ב. לדבריו, "משרד האוצר שהחליט על העלאת מס הרכישה, שלח את המשקיעים להתחרות מול הזוגות הצעירים בפריפריה - שהפכו לקורבנות העלאת מס הרכישה ומשלמים כיום מחירים גבוהים משמעותית על דירות, בגלל היעדר אלטרנטיבות למשקיעים".
ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר מקבוצת אשטרום, מסכים. "המשקיעים חוזרים לשוק אחרי מספר חודשים של פעילות מתונה, על רקע החוסר באלטרנטיבות בשוק ההון", הוא מתייחס לירידות החדות בבורסה. "היה ברור שהם יחזרו - העלאת מס הרכישה לא הצליחה להרתיע אותם, במיוחד בתקופה שבה שוקי ההון לא צפויים והנדל"ן נחשב אפיק סולידי ובטוח יותר", מוסיף אור שביט, מנכ"ל חברת אנגל שביט - צרכנות נדל"ן חכמה.
באשר לנתון לפיו חלה עלייה בקניית דירות יד שנייה בפריפריה, טוען פרידמן כי "חסרי דיור, שחיכו לתוכניות של הממשלה החדשה, ושהיכולת שלהם לרכוש דירה מוגבלת לסדר גודל של עד מיליון שקל ובוודאי אלה שהתקציב שלהם מוגבל לסכום נמוך יותר, התבדו. הם הבינו שתוכנית מחיר למשתכן כלל לא מיועדת להם, מאחר שמחירי הדירות החדשות שימכרו במסגרת זו, למעט אולי בעפולה, יהיו הרבה יותר גבוהים מיכולת הקנייה שלהם".
לדברי גיא רוזן, שותף בחברת טופ קפיטל, "בניית דירות בקצב של 70-100 אלף יחידות דיור בשנה אולי תתחיל לספק את הביקושים הגדולים, אך כמות כזו מצריכה היערכות נוספת לא רק מבחינת היצע הקרקעות, אלא גם מבחינת יכולת המערכת הבנקאית והחוץ בנקאית לממן אותן. משרד האוצר ובנק ישראל צריכים לספק את התנאים המתאימים מבחינה רגולטורית למימון הפרויקטים הללו, אחרת נימצא בצוואר בקבוק נוסף בשוק".