לאן את הולכת, לוסי אהריש?
מגישת חדשות, שחקנית, פאנליסטית ויצרנית מומחית של קטעים ויראליים - לוסי אהריש עושה הכל, אבל עוד לא הגיעה למרכז הבמה של הטלוויזיה הישראלית. מה מונע בעדה? בתעשייה משבחים את הכישורים שלה, אבל יש גם מי שאומרים שמתחת לדמות הפופולרית שלה חסרים עומק ומקצועיות
אהובת הקהל, אפשר לקרוא לאהריש, שנמצאת כבר עשור על המסך שלנו, אך לעתים נדמה שעוד לא מצאה את המשבצת שלה, זו שתפורה בדיוק למידותיה. המגישה המוערכת, שהגיעה למעמד הדלקת משואה - כבוד שמעטים מהעיתונאים ומגישי הטלוויזיה זוכים לו - התנסתה בתפקידים שונים, ממשחק ועד הגשת חדשות. לאחרונה עזבה את ערוץ i24news, ונדמה היה שהצעד הבא ייעשה היישר למחוזות הפריים טיים והמהדורות המרכזיות. אבל משום מה המחוזות האלה נשארים מחוץ להישג ידה, ולא ברור מה זה בעצם שמונע ממנה להשלים את המסלול המתבקש.
אהריש (34), בת להורים מוסלמים מנצרת, גדלה בדימונה ולמדה באוניברסיטה העברית. את דרכה על המסך הקטן החלה כמבזקנית בערוץ 10 לפני כתשע שנים, כשהפכה לערבייה הראשונה בישראל שהגישה חדשות בעברית. עימות עם מי שהיתה אז מנהלת מחלקת החדשות בערוץ, טלי בן עובדיה, הוביל לעזיבתה. לימים אגב, אהריש התארחה בפאנל התוכנית "שישי" בערוץ 10, בעריכתה של אותה בן עובדיה. "ערוץ 10 פספסו אותה ביג טיים", אומר גורם בכיר בתעשייה, "איך נותנים לכזה יהלום הלתי מלוטש לברוח?".
מאז אהריש הספיקה להצטרף לצוות הכתבים של הערוץ הראשון, לשמש ככתבת מגזין בתוכנית הבידור של גיא פינס, לגלם תפקידים בסדרות טלוויזיה כמו "תנוחי" ולשמש כפאנליסטית ב"אולפן שישי" שבערוץ 2. בשלוש השנים האחרונות גם עבדה כמגישה ועורכת בערוץ החדשות i24news, תפקיד שעזבה בטריקת דלת אחרי סכסוכים מקצועיים, לטענת גורמים בערוץ.
בימים אלה היא מגישה שלוש פעמים בשבוע את תוכנית האקטואליה "שיחת היום", שמשודרת בזכיינית ערוץ 2 רשת. בחודשים האחרונים הציעו לה לעבור לשעה חדשותית יותר - שבע בערב, אולם היא סירבה. "היא לא רצתה להשתעבד יותר מדי", אומרים גורמים בסביבתה.
למרות כל הניסיון שצברה על המסך – אהריש הפכה לנחלת הכלל בעיקר בגלל התבטאויות בעניין הסכסוך הישראלי פלסטיני - אם זה במסגרת ראיון עם עיתונאי פלסטיני שבו התעמתה עמו ושאלה מדוע העם לא מתקומם נגד החמאס, ואם זו ביקורת שהעבירה על חברת הכנסת חנין זועבי. ההתבטאויות הללו, שהשמיעו קול שונה באקלים הישראלי, הפנו אליה תשומת לב רבה והפכו ויראליות.
"אני יכול לראות תמיד את הרגע הזה שבו היא מכוונת למונולוג שאחר כך ידברו עליו", אומר גורם בתעשיית הטלוויזיה, "להגיד את הדברים שהאוזניים היהודיות אוהבות לשמוע מהערבי. אני אגב מאמין לדעות שלה, היא לא עושה את זה כדי להתחנף. הדעות שלה אותנטיות, אבל יש בה הרבה מודעות".
על יכולותיה של אהריש כמגישת חדשות אין עוררין. גורמים בכירים בתעשייה אמרו כי אין ספק שמדובר במגישה מצוינת, והם בטוחים ביכולתה להגיש את מהדורת החדשות המרכזית בערוצים השונים. מה מפריד עם כך בינה לבין ג'וב נחשק ויציב? "הצעה טובה", טוען אחד מהם. "לוסי אהריש יכולה להתקדם הרבה מעבר למה שהיא עושה היום".
אז למה זה לא קורה?
"בסוף זה צרכים מול אנשים, כלומר אילו משרות פנויות יש. היא יכולה להוביל תוכניות מרכזיות יותר היום. היא בחורה צעירה ויש לה ניהול מאוד נכון לקריירה. היא מיצבה את עצמה כעיתונאית רצינית, אינטליגנטית ובעלת דעה". גורם נוסף בתחום מסכים: "יש לה פוטנציאל להגיש מהדורה מרכזית - היא רהוטה, יש לה סטאר קוואליטי. היא קול ישראלי מאוד מקורי וחשוב לחברה".
אבל במקביל נשמעים קולות שמספרים סיפור קצת שונה. "היא לא עיתונאית", אומרת בנחרצות עורכת. "אין דבר כזה מגיש או מגישה. זה לא מקצוע. חייבים לבוא עם ערך מוסף ולה אין את זה, חוץ מהסיפור האישי שלה. מקסים ומרגש ככל שיהיה - אני לא בטוחה שזה מחזיק לבד".
"יש לה חסרונות כמגישת אקטואליה", מוסיף גורם אחר בתחום. "היא שטחית, היא לא מראיינת טובה. וזה להבדיל מאיך שהיא מתראיינת - בזה היא טובה. אין לה שום תובנות מיוחדות על פוליטיקה. יש בה משהו מאוד סתמי".
"בעיניי היא לא מקצועית בעליל", אומר גורם שעבד בעבר עם אהריש, "מצד שני, יש בה מין קסם כזה - קשה לא לראות את האיכות על המסך. נעים לעבוד איתה והיא חברותית ונשמה טובה, היא יכולה להיות החברה הכי טובה כל עוד אתה בצד שלה, אבל אם פזלת - היא תשלוף ציפורניים".
בסביבתה של אהריש מתייחסים לטענות הללו בביטול ומספרים כי היא כלל לא מעוניינת כרגע להיות מגישת מהדורה מרכזית, או בכלל מהדורת חדשות. "לוסי עושה בדיוק את מה שהיא אוהבת", אומר גורם בסביבתה, "היא נוסעת ברחבי העולם ומרצה על היחסים בין יהודים וערבים, והיא מתפרנסת מזה יפה מאוד. היא לא רוצה להגיש את מהדורת החדשות כי זה מאוד מגביל. השאיפה שלה זה לעבוד בחו"ל ובגלל זה הלכה לערוץ הבינלאומי".
היא לא מעוניינת להגיש בפריים טיים?
"היא בהחלט רוצה, וזה עוד יבוא".
גם בתעשייה סבורים רבים שאהריש יכולה להוביל תוכנית בשעות צפיית השיא בערוצים המסחריים. עורכת תוכן שעבדה בעבר ברשת, מספרת כי שם שומרים עליה בקנאות ומתכננים לתת לה תפקיד גדול קצת יותר מזה שהיא עושה עכשיו: "זה רק עניין של זמן עד שזה יקרה".
עם זאת, ישנם מחסומים שעליה לעבור. "היא מוכשרת", אומר גורם אחר, "אבל בסופו של דבר לזכייניות של ערוץ 2 קשה מאוד לשים דמות ערבית דומיננטית בפריים טיים, וזה לא אישית נגדה. אין הרבה מנחות בפריים טיים, ולאישה ערבייה יש סיכוי נמוך עוד יותר. היא לא תנחה ריאליטי, אז זה צריך להיות משהו באקטואליה".
מנהל באחד מערוצי הטלוויזיה חולק על הסברה הזאת. "אני לא בטוח שזה בגלל העניין המגזרי. גם הילה קורח אינטגלנטית ורהוטה והיא לא בפריים טיים. המשבצות האלה מצומצמות. ללוסי אהריש אין תדמית של עיתונאית - היא לא אילנה דיין, אבל מצד שני היא לא כוכבנית כמו אסתי גינזבורג או בר רפאלי. נראה שהיא עדיין לא החליטה בעצמה מהי. יש הרגשה שהיא בין מישהי רצינית למישהי שהיא לא מספיק עיתונאית".
"אם היא רוצה להתקדם ברצינות", מוסיף גורם בתעשייה, "היא צריכה לפנות לכיוון של כתבות מגזין. להביא סיפורי עומק ולא את אירועי הדקה. היא צריכה להשתנות קצת. לא לאבד את מי שהיא, אבל גם לא להיות כמו שחקן עם הבעת פנים אחת. אצלה יש קיבעון ב'כיסא של לוסי אהריש', הכיסא של הערבייה שיושבת ואומרת דעות ומוסיפה דמעה. זה כבר נהיה מוצר מוכר מדי".