שתף קטע נבחר

 

מרקל בתערוכת אמנות שואה ראשונה בברלין: "האנטישמיות גדולה ממה שאנו שחושבים"

קנצלרית גרמניה פתחה את התערוכה הגדולה ביותר של אמנות השואה מחוץ לישראל, וקראה לגרמנים להתייצב נגד האנטישמיות על רקע משבר המהגרים הגדול. מתוך 50 אמנים מציגים בתערוכה, 24 מהם נרצחו על ידי הנאצים

מרקל עם ניצולת השואה נלי טול שמציגה בתערוכה בברלין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מרקל עם ניצולת השואה נלי טול שמציגה בתערוכה בברלין(צילום: gettyimages)

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל פתחה אתמול (יום ב') בברלין את התערוכה הגדולה ביותר של אמנות השואה מחוץ לישראל לאחר שהתחייבה להתייחס בחומרה לאנטישמיות במדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"תערוכת "אמנות מהשואה" מציגה מאה יצירות מ"יד ושם" שנוצרו על ידי אסירים יהודים במחנות השמדה, מחנות עבודה וגטאות במהלך המשטר הנאצי במלחמת העולם השנייה. מתוך 50 יוצרים שמציגים בתערוכה, 24 נרצחו על ידי הנאצים.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
"מיליון סיפורים אישיים מהשואה יישארו מוטמעים עמוק בתודעה הלאומית שלנו", אמרה מרקל בפתיחת התערוכה במוזיאון הגרמני להיסטוריה. היצירות הגיעו בשני משלוחים "כדי שאם יקרה משהו לא הכול ייהרס", אמרה מרקל. "זה ריגש אותי מאוד". הקנצלרית ניצלה כאמור את ההזדמנות כדי לקרוא לגרמנים להתייצב נגד האנטישמיות. "האנטישמיות הרבה יותר נרחבת ממה שאנחנו חושבים. ולכן אנו חייבים לפעול נגדה באופן אינטנסיבי".

 

בשנה שעברה נשטפה גרמניה בגל של מהגרים שהגיע ל-1.1 מיליון מבקשי מקלט, רבים מהם ברחו מעוני וממלחמות במזרח התיכון ובאפריקה. בעקבות משבר המהגרים, הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, הביעו בקהילה היהודית בגרמניה חשש מעלייה בגילויי האנטישמיות במדינה.

 

בשבת האחרונה אמרה מרקל בנאומה השבועי שיש להתייחס לחששות אלה ברצינות ושחשוב ללמד את הצעירים, בייחוד את אלה שמגיעים ממדיניות שבהם השנאה ליהודים נרחבת, כדי להילחם באנטישמיות.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

האמנית ניצולת השואה נלי טול נולדה ב-1935 בלבוב, עיר במערב אוקראינה שבעבר הייתה חלק מפולין. כמה מיצירותיה מוצגות בתערוכה בברלין. "הייתי קטנה כשראיתי את הזוועה, את הגטו, אבל כשציירתי לא חשבתי על זה", סיפרה טול לעיתונאים. "היה לי הרבה זמן, הציור היה בשביל להעסיק את עצמי, התחלתי לצייר ולצבוע, האנשים שעל הנייר הפכו לחברים, ממש דיברתי אליהם". טול נפגשה עם מרקל בתערוכה והשתיים התחבקו והתנשקו.

 

מריאן טוסק, שהייתה במחנות אושוויץ ובבוכנוולד ושרדה שתי צעדות מוות, סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס שהיא מעריכה את מאמציה של גרמניה להתמודד עם העבר שלה. "מה שמעניין אותי בעיקר הוא עד כמה יכולות יצירות אמנות לשמש כעדויות ראייה היסטוריות", אמרה טוסק בת ה-87, שהייתה אחת מבין ארבעה בני משפחה מורחבת ששרדו את השואה.

 

כריסטוף הובנר, נשיא "ועדת אושוויץ הבינלאומית" (ארגון אסירי המחנה לשעבר), אמר שהחלטת "יד ושם" להציג את התערוכה בגרמניה מכל המקומות בעולם היא "צעד מאוד סמלי". "אחרי הכול, היה זה בברלין שבה תוכננו והוכנו כל הפשעים האלה, והצגת יצירות אמנות במוזיאון הגרמני להיסטוריה מראה שהן חלק מיידי מההיסטוריה הגרמנית", אמר הובנר לרויטרס בשיחת טלפון.

פורסם לראשונה 25/01/2016 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מרקל והאמנית ניצולת השואה טול
צילום: EPA
מומלצים