מחקר: לרוב החברים שלכם בפייסבוק לא אכפת מכם
מחקר חדש של אוניברסיטת אוקספורד מעלה כי רק 27% בממוצע מהחברים של משתמש בפייסבוק הם חברי אמת. מחבר המחקר הזהיר שאנשים יכולים להיות מרומים ולחשוב שיש להם יותר חברים קרובים מאשר במציאות
לרבים מהחברים שלכם בפייסבוק לא אכפת מכם, וכנראה שהם אפילו לא יזדהו עם הבעיות שלכם או ינסו להבין ללבכם. המסקנה העגומה הזו היא חלק מהתובנות הקשות שפורסמו לאחרונה במסגרת מחקר חדש של אוניברסיטת אוקספורד. מסקנה נוספת ומטרידה היא שבעוד לרבים יש מאות חברים בפייסבוק, הם כנראה יכולים, בממוצע, לסמוך באמת רק על ארבעה מהם. תוצאות המחקר פורסמו ב"אינדיפנדנט" הבריטי.
רובין דנבאר, פרופסור לפסיכולוגיה אבולוציונית באוניברסיטת אוקספורד, ערך מחקר על הקשר שבין חברי פייסבוק לחברים אמיתיים. דנבאר מצא שיש מתאם נמוך מאוד בין חברים רבים ברשתות החברתיות לבין היכולת באמת לסמוך עליהם, או אפילו לדבר איתם על בסיס קבוע.
למשתתף הממוצע במחקר היו כ-150 חברים בפייסבוק. עם זאת, רק 14 מבין החברים (פחות מ-10%) הביעו אהדה במקרה של אירוע מצער או אם משהו השתבש. האדם הממוצע אמר כי רק 27% מבין חבריו בפייסבוק הם חברי אמת.
הנתונים במחקר דומים יחסית לאופן שבו חברויות עובדות בחיים האמתיים, כך על פי המחקר. אבל המספר העצום של חברויות לכאורה ברשימת החברים הווירטואלית משמעו שאנשים יכולים להיות מרומים ולחשוב שיש להם יותר חברים קרובים מאשר במציאות.
"יש מגבלה קוגניטיבית על הגודל של רשתות חברתיות, כך שאפילו היתרונות התקשורתיים
של המדיה המקוונת לא יכולים להתגבר עליה", כתב דנבאר במחקר, שתוצאותיו פורסמו גם בכלי תקשורת שונים בבריטניה ובארה"ב. "במונחים מעשיים, זה עשוי להעיד על כך שמערכות יחסים אמיתיות (בניגוד למזדמנות) מצריכות אינטרקציית פנים-מול-פנים, לפחות מדי פעם, כדי לתחזק אותן".
כמו כן נכתב במחקר כי חברי פייסבוק לרוב מתכנסים לכדי שכבות שונות. כחמישה אנשים יהיו במעגל הראשון והקרוב ביותר, השכבה הבאה תכלול כ-15 אנשים וזו שלאחריה כ-50, וכן הלאה.