"החוק של רגב - חזרה למשטרים אפלים"
אמנים רבים זועמים בעקבות חשיפת ynet על הצעת החוק של שרת התרבות מירי רגב, שתשלול תקציב ממוסדות שלא יביעו נאמנות לחוקי המדינה. "זה מקרב אותנו לעליית הפשיזם ולחשיפת פרצופו האמיתי", אמר המשורר מאיר ויזלטיר. "זו פגיעה בחופש הביטוי ובזכות הבסיסית של האדם, חירות", הוסיף השחקן משה איבגי. מנגד, היו מי שבירכו על הצעד: "אנחנו נלחמים בהסתה", אמר ח"כ דוד ביטן
"הצעת חוק מזעזעת וביזוי הדמוקרטיה, מירי רגב מפילה אותנו לתהום", אומרים אמנים בעקבות חשיפת ynet על כוונתה של שרת התרבות לשנות את האופן שבו מעניק משרדה תמיכה למוסדות באמצעות הצעת חוק שהיא מכנה "נאמנות בתרבות".
תיקון החוק שמבקשת רגב להעביר, ישלול תקצוב ממי שיפגע או יבזה את דגל המדינה או סמלי המדינה, יסית לגזענות, לאלימות או טרור, יציין את יום העצמאות כיום אבל או ישלול את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. יחסיה של השרה רגב עם אמנים בישראל היו רגישים מרגע מינויה, שגרר ביקורת אישית קשה, ובהמשך קיבלו הסערות סביבה נופך פוליטי בעקבות פרשת ההצגה "הזמן המקביל" בתיאטרון אל מידאן. כעת מסתמן משבר נוסף ביחסים.
פורום מנהלי מוסדות התרבות, המייצג את כל התיאטראות, המוזיאונים, להקות המחול והתזמורות בישראל, מיהר להגיב ולקבוע שמדובר בהצעת חוק מסוכנת. "זו הצעת חוק שהלכה למעשה מאפשרת לפוליטיקאים לשלול מיוצרים את זכות היצירה החופשית" אמר מנהל הפורום איתמר גורביץ'. "זה הופך את ישראל למדינה שבה השלטון קובע איך אזרח יחיה ובאיזה דעות יחזיק. שהציבור יסיק מכך מה שהוא רוצה. חופש הביטוי ובתוכו החופש ליצור חייב להישמר באופן מוחלט. אי אפשר לעשות את זה תוך איום וגזרות על קיומם של האמנים".
האמנים עצמם הביעו סלידה מהחוק, ובגל ראשון של תגובת לנושא דיברו על פגיעה בזכויות בסיסיות. המשורר חתן פרס ישראל מאיר ויזלטיר היה הנחרץ מכולם: "אני בעד החוק הזה כיוון שהוא מקרב אותנו לעליית הפשיזם ולחשיפת פרצופו האמיתי. לפני שיאסרו פה אנשים שחושבים היום שביבי זה מרכז למאסר מנהלי, העם הזה לא ישתכנע אחרת. זה עם טיפש מבחינה פוליטית, ומגיע לו חוקים שכאלה".
הגישה התומכת כביכול נשמע גם מכיוונו של הבמאי ארי פולמן, שזכה בגלובוס הזהב והיה מועמד לאוסקר על סרטו "ואלס עם בשיר": "אנחנו צריכים להודות למירי רגב על הצעת החוק הזו. היא עשתה לנו את הטובה של החיים שלנו. ברגע שהרעיון הזה יהיה מעוגן בחוק, אולי סופסוף נצליח להתאחד ולעשות פה איזו שהיא מהפכה. הגיע שעתם הגדולה של היוצרים במדינה הזו לקום ולהתקומם פעם אחת ולתמיד. נורא מעניין איך החוק הזה, במידה ויעבור, יתנהל בפועל. יעבירו אותנו ועדות מבחן לנאמנות? נצטרך להציג עבר ציוני מפואר? ערבים יידרשו לשיר את התקווה לפני הוועדה ללא רבב עם דגש מיוחד על 'נפש יהודי הומייה'? על מה היא מדברת?".
"הכפפת חופש לנאמנות מבטלת כל דיון. מירי רגב לא מבינה את תפקידה בעולם. היא לא מבינה מה המשמעות של תרבות וחירות מחשבתית ואמנותית בתוך חברה. הדבר היחיד שעומד נגד עיניה הם הפריימריז בליכוד. היא לא טיפשה, היא יודעת שזה עוד צעד שיקדם אותה פוליטית פשוט כיוון שהרוב פה מאמין לגמרי במה שהיא עושה".
"חזרנו אחורה לסיפור המשטרים האפלים", הוסיף השחקן משה איבגי, "זו פגיעה בחופש הביטוי ובזכות הבסיסית של האדם, חירות. כאילו שהשרה לא למדה שום דבר ממה שהיה, וזה כי יש רוח גבית ואווירה כזאת. אז בואו, תשללו לנו את כל הזכויות, ונדע איפה אנחנו חיים. למה להגביל את ערבי ישראל ביום הנכבה? אנחנו יכולים לחגוג את יום העצמאות והם לא יכולים לציין את מה שעבר עליהם?".
איבגי אמר עוד כי רגב מתערבת בחקיקה שאינה מתפקידה: "הקטסטרופה היא שהשרה מתחילה לחוקק חוקים במשרד התרבות. תנו לבית המשפט לטפל במי שחותר תחת המדינה, בשביל מה להגביל את האנשים עוד יותר? זה לא התפקיד שלה. מי שפוגע בערכי המדינה ועצם קיומה של המדינה אדרבה, שתעצור אותו המשטרה ויובא בפני משפט. למה שרת התרבות מתעסקת בזה? היא צריכה לתמוך בנו ולא לפגוע בנו".
הכוריאוגרף אוהד נהרין דיבר גם הוא על פגיעה בזכויות: "יש פער אדיר בין איך שמירי רגב תופסת את המציאות לבין המציאות עצמה. הפער הזה יוצר תהום שלתוכה היא מפילה את כולנו ואני לא מדבר רק על אמנים, ימין או שמאל אלא על כל מי שחי פה. דרך הפעולה שלה היא זו שפוגעת ומבזה את ערכי הדמוקרטיה הישראלית".
מארגני פסטבל הנכבה, שביטולו נשקל בעבר על ידי רגב, אמרו כי ההצעה הנוכחית של השרה מצריכה פנייה לבג"ץ. "היא מובילה לכך שאפשר להפסיק לדבר על דמוקרטיה, המדינה הזאת היא לא דמוקרטית והחוקים הם לא דמוקרטיים. האי דמוקרטיה הגיעה לעולם האמנות והסרטים", אמרה רנין ג'ריס מעמותת זוכרות, שמייסדת את הפסטיבל.
מיכאל גורוביץ', מנהל אמנותי של תיאטרון החאן אמר כי "שרת התרבות מכסה על ניסיונותיה להתנכל לאמנות ולתרבות במסווה של שמירה על חוקי המדינה. ההסוואה היא שלה. העמדת הפנים היא שלה. תרבות ואמנות אינן הסוואה, הם ביטוי לחירות האדם, לחופש המחשבה שלו ולחופש הביטוי שלו. אוי ואבוי אם איזה שהוא אמן בישראל יזדקק לאישורים של פוליטיקאי כזה או אחר מכל צד של המפה הפוליטית ובמקרה הזו גם אחד שמתגאה בבורותו ומצהיר שהתרבות אינה מעניינת אותנו. שמירה על חוקי המדינה הם עניינם של המשטרה ושל בית המשפט".
"לא רק שלא למדנו כלום מהסערה הקודמת - אנחנו לא למדנו כלום מאז ספר יהושע", הוסיפה השחקנית אסי לוי. "מצד אחד אני יודעת שאת עמיתיי האמנים ואותי לא ישתיקו מלהביע את דעתנו החופשית, בלי קשר לסמלי מדינה. כל ההתערבות והפרובקציות שנעשות סביב זה נשמעות הזויות, נראה שאנחנו משחקים לידיים שלהם. קשה לי להאמין שדבר כזה יכול לקרות, אבל בוא נהיה אופטימיים שזה רק ניסיון ליצור פרובוקציה ומשחק פוליטי".
גם הבמאי אבי נשר חושב שמדובר קודם כל בפוליטיקה, ומבקש להרגיע מעט את הרוחות. "היא פוליטיקאית ויש משחק שהוא משוחק", אמר. "זה מדאיג, אבל מה יעזור לי לדאוג? זו פינה מסוימת במיצוב מסוים של ראייה פוליטית שלא תואמת את ראייתי הפוליטית. אבל צריך לזכור שבמקצוע שלנו יש פער גדול בין מעשים לדיבורים, אם אתה מדבר אתה נותן תהודה לדברים. הסכנות מוחשיות והחששות קיימים. עם זאת הם קיימים בהרבה תחומים, ולא רק בתרבות. בקולנוע הישראלי אנשים עושים סרטים שמביעים את העמדות שלהם, וביום שזה יקרה - זה יהיה חמור".
הבמאי דרור מורה, שביים את המועמד לאוסקר "שומרי הסף", דווקא לא סבור שמדובר במילים בלבד: "זה עוד שלב במדרון החלקלק שמדינת ישראל נמצאת בו כבר זמן מהרגע שנתניהו עלה לשלטון ובצורה מחרידה יותר מאז הבחירות האחרונות. מירי רגב ממשיכה לשיר עם ההמון מה שהיא עושה הכי טוב, לרסק את הדמוקרטיה הישראלית ולהפוך אותנו לטורקיה של ארדואן או רוסיה של פוטין. אנחנו בדרך לשם במהירות הבזק".
בעקבות פניות מצדם של אמנים, הודיע איגוד אמני ישראל (אמ"י) שפנה בנושא למשרד התרבות: "בשיחה נטען בפנינו כי מדובר ביישום של חוק קיים האוסר לפגוע בסמלי המדינה, עם זאת האיגוד לא יסכים שחופש הביטוי וחופש היצירה ייפגעו, ולכן ביקשנו להיפגש עם השרה בהקדם על מנת לקבל הבהרות בנושא".
"נאמנות למדינה - ערך בסיסי"
לצד המילים הקשות, היו גם מי שבירכו את רגב על הצעד שלה. המוזיקאי ופעיל הימין יואב אליאסי (הצל), למשל: "כל הכבוד למירי רגב, כל מי שמתנגד לדבר הזה - האג'נדה האמיתית שלו צפה כמו שמן על המים. זה לא פגיעה בחופש הביטוי אלא פגיעה בחופש הביזוי. זה הכל"
גם ח"כ אורן חזן הצטרף למברכים. "בישראל 2016 מסתבר שמי שמניף דגל הוא ימין קיצוני ומי שמבזה אותו הוא גיבור תרבות, זו תופעה מכוערת שצריכה להעצר", אמר. "הגיע הזמן שיבינו שמעל הכל יש כאן מדינה ולא ניתן לפגוע בה באזרחיה ובסמליה במסווה של אמנות ותרבות. כשאומרים שאין לערב פוליטיקה בתרבות - הדבר נוגע לשני הצדדים.
ואם פעם גיבורי התרבות שלנו היו הראשונים לכבד את המדינה וסמליה, כנראה שהיום צריך לעזור להם בחקיקה לחזור לימי תפארתם".
ח"כ דוד ביטן (ליכוד) הוסיף כי "נאמנות למדינה הנה ערך בסיסי ואין בזה כל חידוש, הדבר נעשה גם במדינות דמוקרטיות אחרות כמו ארצות הברית. בתקופה הזו, בה אנחנו נלחמים בהסתה, היא יכולה גם לבוא לידי ביטוי בפעולות תרבות בהסתה במשתמע, ולכן יש לזה חשיבות".
"הצעת השרה רגב היא הצעה טובה ונכונה ואף מוצדקת ביותר", אמר גם ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), "לא ייתכן שמדינת ישראל תתקצב גופים שפוגעים בסמליה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, או מתכחשים ליום העצמאות. כל מי שמסית לאלימות, לגזענות ולטרור, מקומו בבית הסוהר ובטח שלא יוכל להיחשב כגוף ציבורי ראוי שמתוקצב על ידי המדינה. אני סבור שלחופש הביטוי ולדמוקרטיה יש משמעות עצומה במדינתנו, אך אסור שזה יהיה על חשבון הנאמנות שלנו למדינה".