שר הרווחה: האוצר מסתיר נתונים על ניצולי השואה
בראיון לאולפן ynet מתח חיים כץ ביקורת על משרד האוצר, שלטענתו, לא מאפשר לברר את מצבם האמיתי של הניצולים: "לפחות 50 אחוזים מהם עניים". משרד האוצר: "כץ קיבל את הנתונים"
משרד האוצר שומר נתונים על ניצולי השואה ולא מאפשר ללמוד אותם. כך טען אתמול (ג') שר הרווחה חיים כץ (ליכוד) בראיון לאולפן ynet. כץ סיפר כי בישראל חיים כ-190 אלף ניצולי שואה שגילם הממוצע 86. כשנשאל כמה ניצולי שואה חיים מתחת לקו העוני, השיב: "חוסר אינפורמציה זה אחד המובילים לטרגדיה, וסביר להניח שלפחות 50 אחוזים מהם מתחת לקו העוני".
לדבריו, "עשרות עמותות מתפרנסות מהשואה. יש מענקים שמקבלים הניצולים, אבל חלקם לא זקוקים להם. צריך לבדוק ולראות את המספרים, לאחד פונקציות. אבל האוצר שומר על זה כמטמון". הוא הוסיף: "ביקשתי נתונים אבל אני לא מקבל אותם".
השר הוסיף ואמר: "בינתיים, אנחנו משתדלים לעשות משהו בנושא הבדידות של הניצולים. פותחים להם מועדוני מופת. אבל חוסר אינפורמציה מוביל לטרגדיה. סביר להניח שלפחות 50% מהם מתחת לקו העוני".
השר כץ הוא בן לניצולי שואה. "שני ההורים שלי שרדו את אושוויץ, הגיעו לברגן-בלזן, אבל לא דיברו יותר מדי על השואה בבית. הייתי בסיור שורשים עם אימא שלי באושוויץ. עמדנו ליד הקרמטוריום, והמורה סיפרה מה קרה שם. אימא שלי עמדה והקשיבה ובסוף אמרה שזה לא נכון. אז המורה אמרה לה 'מאיפה את יודעת?', אז היא הפשילה את השרוול, הראתה לה את היד ואמרה 'מפה אני יודעת'".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "הרשות לזכויות ניצולי השואה מרכזת את הטיפול בכל ניצולי השואה החיים בארץ, ובכלל זה גיבשה ביוזמתה, ובתהליך לא פשוט, את הרשימה הכוללת. מאז גיבוש הרשימה רשימה זו משמשת כלי מרכזי בסיוע לניצולים. לגבי נתונים שביקש שר הרווחה - נתונים אלו הומצאו לו באופן מיידי, מיד כשפנה (ביוני 2015). הרשות אף הציעה את שירותיה, ככל שיש בידי משרד הרווחה הצעות או תוכניות סיוע נוספות".
עוד נמסר כי "יצוין כי הרשות מובילה ומקדמת שולחן עגול לאומי בהשתתפות כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, ובכללם נציגים בכירים ממשרד הרווחה. הנושא הנדון כיום בשולחן הוא מערך תומך לניצולי שואה, שייתן מענה הן בהיבט החברתי לנושא הבדידות, והן בהיבט הרפואי. הרשות מפעילה ומקדמת את תוצרי השולחן, כפי שנעשה עד כה".
בתוך כך, פנה היום ראש העיר רעננה, זאב בילסקי, במכתב לשר האוצר, משה כחלון, וכתב לו כי הוא מברך על יוזמת שר הרווחה לביטול מבחני התלות כתנאי לקבלת קצבת סיעוד, והובלת מהלך לפיו כל אזרח מעל גיל 80 יזכה לקצבה ללא צורך לעבור את המבדקים שהם לעתים משפילים וקשים נפשית. בילסקי שימש יו"ר השדולה לניצולי השואה בכנסת.