מזכ"ל האו"ם על הטרור הפלסטיני: "תגובה טבעית לכיבוש"
מתקפה חריפה על ישראל במהלך דיון במועצת הביטחון של האו"ם: על רקע המשך גל הטרור הביע המזכ"ל באן קי-מון מורת רוח מההנהגה בירושלים, שהובילה לדבריו לשיתוק תהליך השלום: "כפי שעמים מדוכאים פעלו במשך הדורות, התסכול הפלסטיני גובר", אמר באן. נתניהו: "נותן רוח גבית לטרור"
"התסכול הפלסטיני גובר תחת משקל הכיבוש שנמשך כבר חצי מאה והשיתוק של תהליך השלום. זאת אמת שאי אפשר לערער עליה". מזכ"ל האו"ם באן קי-מון תקף הערב (יום ג') בחריפות את מדיניות ישראל ביהודה ושומרון. על רקע המשך גל הטרור אמר באן במהלך דיון במועצת הביטחון של האו"ם בנושא "המצב במזרח התיכון" כי "כפי שעמים מדוכאים פעלו במשך הדורות, זהו טבע אנושי להגיב לכיבוש שלעתים משמש כאינקובטור לשנאה וקיצוניות". ynet מעביר את הדיון בשידור חי.
באן אמר עוד כי "2016 התחילה כפי שהסתיימה 2015 – עם רמה בלתי מתקבלת על הדעת של אלימות בישראל ובשטחים הפלסטיניים הכבושים. דקירות, דריסות ויריות פלסטינים שמכוונים נגד אזרחים ישראלים שאת כולם אני מגנה. כמו כן, התנגשויות בין פלסטינים לכוחות הביטחון של ישראל המשיכו לגבות חיים".
בהמשך דבריו שב ותקף מזכ"ל האו"ם את המדיניות הישראלית. לדבריו, "צעדי הביטחון של ישראל לא יעצרו את ההסלמה. הם לא יתמודדו עם תחוש הניכור והייאוש שמניעה את הפלסטינים, בעיקר צעירים. צריכים להעמיד לדין ישראלים ופלסטינים שעוברים על החוק. עובדות בשטח בגדה המערבית הכבושה – מחסומים ושלילת הזכות של הפלסטינים לחיות בכבוד".
הוא טען בנאומו כי על שינוי המדיניות הישראלית הכרחי במיוחד בשטחי C, וקרא לעצור הריסת בתים בשטחים אלה. "ישראל חייבת להקפיא בנייה בהתנחלויות, שמעלה שאלות רציניות למחויבות של ישראל לפתרון שתי המדינות".
באן גם גינה תוכניות לבניית אלפי יחידות דיור בהתנחלויות וכן הפקעת אדמות. לדבריו, "צעדים פרובוקטיביים אלה נועדו להרחיב את מספר המתנחלים ולסכן כל סיכוי להתקדמות פוליטית. אני מפציר בממשלת ישראל לא לממש את ההחלטה להפקיע שטחים מצפון לבית לחם לטובת בניית התנחלויות. אין מקום להסתה בקרב הפלסטינים ולא נסבול אי הכרה בזכותה של ישראל להתקיים". בסיום דבריו ציין מזכ"ל האו"ם כי המצב בעזה נותר נפיץ ושהתושבים ברצועה סובלים מאבטלה ומחסור במים וחשמל. יחד עם זאת הוא גינה את המשך ירי הרקטות מהרצועה לשטח ישראל.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לדברי מזכ"ל האו"ם ואמר כי דבריו "נותנים רוח גבית לטרור". נתניהו אמר כי "הרוצחים הפלסטינים לא רוצים לבנות מדינה - הם רוצים להשמיד מדינה והם אומרים זאת בריש גלי. הם רוצים לרצוח יהודים באשר הם והם אומרים זאת בריש גלי. הם לא רוצחים למען השלום והם לא רוצחים למען זכויות אדם. האו"ם מזמן איבד את הניטרליות שלו ואת הכוח המוסרי שלו, והדברים הללו של המזכ"ל לא משפרים את מצבו".
סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה על דברי באן: "בין פריז לעותניאל הטרור הוא אותו טרור והוא לא מבחין בין דם לדם. מזכ"ל האו"ם מנסה לעשות הפרד ומשול בדבריו ופוגע במאבק העולמי בטרור, שאותו ישראל מובילה, ונותן לגיטימציה לאותם מרצחים להמשיך ולפגע". גם יו"ר יש עתיד יאיר לפיד תקף את דברי המזכ"ל. "טרור נגד חפים מפשע אינו יכול להיות מוצדק ואסור לספק לו הסברים. לא ייתכן שמישהו בעולם, בטח לא מזכ"ל האו"ם, יגיד שהוא 'תוצאה' של משהו".
דנון: "המועצה צבועה ביחסה לישראל"
בהמשך נאם שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, שמתח ביקורת קשה על מועצת הביטחון. "בשביל המועצה מדובר בעסקים כרגיל כאשר מדובר בטרור בישראל", אמר דנון בהתייחסו לגל הטרור והוסיף: "הנתונים לא משקרים, המועצה צבועה ביחסה לישראל, בארבעת החודשים האחרונים, מאז החל גל הטרור בישראל, קיבלה המועצה 12 החלטות נגד הטרור בעולם ואפס החלטות נגד הטרור הפלסטיני בישראל".
בנאומו תקף דנון את ההסתה הפלסטינית והציג בפני חברי המועצה את סיפור הרצח המזעזע של דפנה מאיר ז"ל, על ידי מחבל בן 15, שטען בחקירתו כי הושפע מסרטוני ההסתה בטלוויזיה הפלסטינית: "שורש גל הטרור האחרון הוא ההסתה הפלסטינית", אמר דנון והוסיף: "תשלום כסף למשפחות מחבלים, מתן תואר של גיבורים לטרוריסטים שרוצחים נשים ושימוש בצעצועים כאמצעי הסתה, אלו הם דרכי הפעולה של ההנהגה הפלסטינית ועל מועצת הביטחון לגנותם לאלתר".
שגרירת ארצות הברית באו"ם, סמנתה פאוור, אמרה כי "ארה"ב מגנה בחריפות התקפות טרור שמבוצעות על ידי פלסטינים נגד אזרחים ישראלים חפים מפשע". היא גינתה את הרציחות של שלומית קריגמן, דפנה מאיר וישראלים נוספים ואמרה כי "אלה פיגועים נתעבים נגד חפים מפשע שמדגישים את הצורך הדחוף בהשבת הרגיעה. אנו מגנים אלימות מתנחלים נגד פלסטינים ורכושם כמו ההתקפה על משפחה דוואבשה. אין צידוק לאף אחת מפעולות טרור אלה. אנו צריכים לגנות אותם".
השגרירה האמריקנית הוסיפה כי "ארה"ב ממשיכה להדגיש הצורך בהעמדה לדין של כל מי שמפר את החוק. כתבי האישום נגד המחבלים שביצעו אצ ההתקפה בדומא מהווים התקדמות חיובית אבל יש לעשות יותר כדי להבטיח שאלה שמבצעים ההתקפות כאלה יועמדו לדין. בנוסף, כשדנים במחאה אזרחית בשני הצדדים - יש להפגין איפוק מול אובדן חיים. ארה"ב מתנגדת לפעילות בנייה בהתנחלויות כולל מספר צעדים שישראל נקטה החודש. אנו מודאגים מההפקעה של אדמות בבקעת הירדן והכרזה עליהן כאדמות מדינה. כמו כן אנו מודאגים מצעדים להקמת התנחלות חדשה בגוש עציון".
פאוור אמרה עוד כי "מדובר בצעדים שנועדו לקדם פעילות בנייה כולל שינוי ביעדי קרקע, מכרזים ובנייה מנוגדים לפתרון שתי המדינות ומעלים שאלות לגיטימיות על כוונותיה ארוכות הטווח של ישראל. כפי שאמר מזכיר המדינה קרי – פעילות התנחלויות לא יכולה להיות צידוק לאלימות. לעולם לא. ארה"ב עוקבת בדאגה אחרי מקרים של הריסות ופינוי תושבים שבוצעו על ידי ישראל בכמה מקומות במזרח ירושלים ובגדה".
המשקיף הפלסטיני אמר בדיון כי "הטרור נגד הפלסטינים הגיע לשיאים חדשים. העולם היה עד בשידור חי לביצוע פשעי מלחמה נגד העם הפלסטיני ושום צעד לא ננקט. כאשר אנו מדברים, הפלסטינים נרצחים
מדי יום ברחובות, מוצאים להורג על ידי כוחות הביטחון הישראליים ומתנחלים, וישראל ממשיכה במדיניות של ענישה קולקטיבית".
ישראל נמצאת כעת תחת לחץ בינלאומי קשה בשל מדיניותה מול הפלסטינים. בשבוע שעבר ספגה ממשלת נתניהו גינויים חריפים מהאו"ם ומממשלות בעולם על כוונתה לספח 1,500 דונם מאזור יריחו. במקביל, האיחוד האירופי הגביר את ההבחנה בין ישראל ליהודה ושומרון, ושרי החוץ שלו החליטו כי "כל ההסכמים בין מדינת ישראל והאיחוד האירופי צריכים להביע באופן שאינו משתמע לשתי פנים שאינם חלים בשטחים הכבושים בידי ישראל מאז 1967".
לתחושת הבידוד העולמי מתווספים הדברים התקיפים שאמר בשבוע שעבר שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו, וסירובה של ברזיל לאשר את מינויו כשגריר של דני דיין בשל היותו תושב התנחלות ובעברו יו"ר מועצת יש"ע.
בשיחה עם כתבים ישראליים סיפר בשבוע שעבר יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שבחודשיים האחרונים התקיימו מגעים לקיום פגישה בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך מאז לא היה כל מענה מירושלים.