שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

בלי צביעות, הכל ביזנס / מליניאק ברביעי

כשקליבלנד זרקה את בלאט כולם פה הזדעקו, אבל כשמכבי חיפה ויתרה על בראד גרינברג אחרי אליפות איש לא מחה על חוסר צדק. מוסר יהודי או מוסר כפול?

הפרנויה המזרח תיכונית עבדה השבוע שעות נוספות. דייויד גריפין, הג'נרל מנג'ר של קליבלנד קאבלירס, העז ברוב חוצפתו לפטר את דייויד בלאט. האם העם היהודי לא סבל מספיק? בעיצומה של אינתיפאדת סכינים, כש־3,500 עובדי "מגה" עומדים לאבד את מקור פרנסתם, איך הוא עושה לנו דבר כזה? שיתבייש.

 

"בלאט היה עצום בשבילי. הייתי בשוק כשפוטר"

 

פרשנים, מומחים וקולגות שאלו את עצמם השבוע: איך ייתכן שמאמן עם מאזן 11:30, שזכה בעונה שעברה באליפות המזרח והגיע לגמר ה־NBA, מפוטר שבועיים לפני שהוא מקבל את תפקיד מאמן נבחרת המזרח במשחק האולסטאר. מעניין שאותם מומחים לא טרחו לשאול לפני שנה וחצי: איך ייתכן שקבוצת NBA ממנה מאמן ראשי שאין לו אפילו דקה אחת של ניסיון כעוזר מאמן בליגה?

 

דייויד בלאט. העם היהודי לא סבל מספיק? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דייויד בלאט. העם היהודי לא סבל מספיק?(צילום: AFP)

 

דייויד בלאט הוא יליד ארה”ב, אבל נחשב לזר ב־NBA, כי את ההישגים שלו עשה מעבר להרי החושך, באירופה. מה שעשו לבלאט באמת מקומם, אבל אנחנו האחרונים שנתלונן על אפליית זרים. מכבי ת"א זכתה בשנה שעברה באליפות והציגה כדורגל יותר טוב מזה שהיא משחקת השנה. מישהו מחה כשג'ורדי קרויף שלח את פאקו אייסטראן הביתה?

 

מכבי חיפה זכתה באליפות היסטורית בכדורסל, כשניצחה בגמר את מכבי ת"א (של בלאט). לקחת אליפות כדורסל בישראל עם קבוצה שהיא לא מכבי ת"א זה אירוע היסטורי. לבראד גרינברג לא היה בחיפה את השחקן הטוב בעולם, והתקציב שלו לא היה הכי גבוה בליגה, אלא במקרה הטוב 20 אחוז מהתקציב של מכבי ת"א. גרינברג לא המשיך בחיפה, ואף אחד לא זעק שנגרם לו אי צדק.

 

ההישגים של בלאט דמיוניים, אבל את הקבוצה הזאת בנו לאליפות, ודייויד גריפין צודק: קליבלנד לא נראית כמו קבוצה שתיקח אליפות. לברון לא חזר הביתה בשביל להיות עם המאזן הטוב במזרח, אלא לקחת אליפות. קליבלנד בלי לברון היא הרצליה או אשדוד של ה־NBA, וכשפעם בכמה דורות השחקן הטוב בעולם גדל במקרה בשכונה שלך, זה סיפור ענק שאסור לפספס. חלון ההזדמנויות של קליבלנד נפתח לשתיים־שלוש עונות, והם יעשו הכל, כולל זובור למאמן שהם עצמם הביאו משום מקום. לרוע מזלם של לברון ושל בלאט, ג'יימס חזר לקליבלנד בדיוק בעונה שבה סטפן קרי והלהקה מגולדן סטייט עלו לגדולה וקילקלו את החגיגה.

 

גם לו נגרם אי-צדק, ואף אחד לא זעק. בראד גרינברג (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
גם לו נגרם אי-צדק, ואף אחד לא זעק. בראד גרינברג(צילום: עוז מועלם)

 

בלאט קיבל שכר וקידום יפה מאוד כדי להעביר אימונים, לנהל משחקים, ולהיות מפוטר. זה חלק מהחבילה. הכל כלול. הנזק שנגרם לו מזערי ביחס לרקורד שצבר בעונה וחצי, והעתיד ורוד.

 

גמיש או סמרטוט?

אין לי מושג מה באמת קרה בחדר ההלבשה ובפסקי הזמן של הקאבס. מהעדות של ברנדן הייווד, שחקן ספסל שהעביר כמה חודשים כשוליית הקוסם לברון, אפשר להבין למה בלאט איבד שליטה בקבוצה. מאמן נבחן בהתמודדות שלו עם הכוכב, ובכל קבוצה יש שחקנים שקשה להעיר להם. מאמן ששורק באימון עבירה לטובת כוכב בכל נגיעה, עושה עוול לשחקן ולעצמו, ומאבד אוטוריטה. מאמן שמתעלם מטעויות של כוכב בניתוח וידיאו, ומעיר לאחרים, מאבד את חדר ההלבשה. אני מכיר את זה גם כשחקן וגם כמאמן.

 

יכול להיות שזו הדרך היחידה לשרוד, אבל היה לי קשה לראות את בלאט מודה על הזכות הגדולה שניתנה לו לאמן את השחקן שלא סופר אותו. בלאט שוחרר, הבעיה נשארה. מאמן שייכנס בלברון או מאמן שייכנע לו – בשני המקרים הקבוצה תפסיד. יש מאמנים שבאימון הראשון נכנסים בכוכב של הקבוצה, להראות לכולם מי בעל הבית. עם כוכב כמו לברון ג'יימס זו לא אופציה, כי הסיכוי היחיד להצלחה של הקאבס נמצא אצלו. גם למייקל ולמג'יק לקח כמה עונות להפנים שרק קבוצה תזכה באליפות, והם חייבים להיות ניתנים לאימון (coachable).

 

הסיכוי היחיד להצלחה של הקאבס נמצא אצלו. לברון ג'יימס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הסיכוי היחיד להצלחה של הקאבס נמצא אצלו. לברון ג'יימס(צילום: gettyimages)

 

בין להיות גמיש ללהפוך לסמרטוט מפריד גשר צר מאוד. מאמן חייב לגלות גמישות, אבל לשלוט. לרלף קליין זוכרים את גביע אירופה, אליפויות וגביעי מדינה. מישהו זוכר שארל וויליאמס היה שוכב באימונים של מכבי עם רדיוטייפ ענק על הפרקט ושומע מוזיקה בפול ווליום בזמן שהחברים שלו רצים ספרינטים?

 

האומץ של אליהו

ליאור אליהו, בראיון ב"ידיעות אחרונות", אמר סוף־סוף את מה ששחקנים אחרים חוששים להגיד: הגיע הזמן להקטין את מספר הזרים. הגיע הזמן לעצור את הרכבת האווירית ההזויה שבה זרים, שקשה לעקוב אחר שמותיהם, נוחתים וממריאים מנתב"ג על חוזה לחודש, נהנים ממזג אוויר, אוכל טוב, מועדונים ומסעדות, ופטור ממס הכנסה. איזה אינטרס יש למדינה לממן את הכלום ושום דבר הזה?

 

ההיתר להחליף זרים ניתן במקור כדי שקבוצות לא יהרסו עונה בגלל פציעה של שחקן. הפטור ממס ניתן כדי שיגיעו שחקני חיזוק טובים. בפועל נוצר שיטפון שהחל בשלושה וארבעה זרים, והגיע לרישום של שמונה, כשהפטור ממס ניתן לא רק לאלה שבאמת מקדמים את הכדורסל, אלא לעוברי אורח. את דריל מונרו, כריס רייט, גרגורי וארגס, דווין ודונטה סמית', ניתן להגדיר כמומחים שלמדינה אולי כדאי לסבסד במס. אבל למה מגיע מימון מדינה ללגיון זרים שלם? רובם לא שווים את הכסף, מוחלפים באמצע העונה, ותופסים מקום של שחקנים ישראלים.

 

אמר מה שאחרים חוששים להגיד. ליאור אליהו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אמר מה שאחרים חוששים להגיד. ליאור אליהו(צילום: אורן אהרוני)

 

מגיע צל"ש לג'ף רוזן, ששנה אחר שנה מביא תותחים בכסף קטן. במקום לקנות גרוטאות במיליון וחצי יורו, שמכבי ת"א תחתים את הסקאוט של מכבי חיפה. וארגס ב־100 אלף דולר פחות טוב מפרמאר במיליון וחצי? למה המדינה צריכה לסבסד את המחדלים האלה?

 

תשע קבוצות משתפות כל אחת שני זרים מיותרים בשביל ששלוש קבוצות יצליחו באירופה? מכבי ת"א הצליחה ביורוליג? הפועל ירושלים מצליחה ביורוקאפ? כל הכבוד לראשל"צ, אבל למה חולון, אילת ואשדוד צריכות חמישה זרים? דייויד פדרמן הסביר לי שביטול הפטור ממס יגדיל את ההוצאות של מכבי ת"א, והיא לא תוכל להתחרות באירופה. את התשובה נתן לו ליאור אליהו: אם לא יהיה לך כסף, תחתים פחות זרים.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים