שתף קטע נבחר

הנערה האנורקטית ניצחה את הוריה בביהמ"ש: לא תוזן בכפייה

בית־המשפט בבאר־שבע הכריע היום בצעד חסר תקדים לטובת נערה בת 17 שסובלת מרזון קיצוני, ומסרבת לקבל טיפול רפואי. השופט אלון גביזון שאף נפגש עם הנערה במהלך אשפוזה, דרש לקבל דו"ח כל שלושה ימים על מנת לאמוד את מצבה הרפואי ובמידה ותהיה הידרדרות - קבע כי תחזור לאשפוז

הנערה ניצחה את ההורים: שופט סגן נשיאת בית המשפט לעניני משפחה אלון גביזון החליט לקבל היום (ד) את עמדת הנערה האנורקטית שסירבה לאשפוז והזנה בכפייה אחרי שהגיעה למשקל של 34 קילוגרם.

 

הנערה הגיעה לפני מספר ימים לבית החולים סורוקה אחרי שהתעלפה בגלל משקל נמוך והוריה ביקשו להזין אותה בכפיה אולם הנערה סירבה ובבית החולים פנו לבית המשפט. השופט נתן צו זמני ואף בצעד חריג ביקר אותה בימים האחרונים במחלקת הילדים בה היא מאושפזת בסורוקה.

 

לאחר דיון סוער החליט השופט בצעד אמיץ לפסוק בניגוד לעמדת ההורים והרופאים כאחד והורה לשחרר אותה בהקדם האפשרי להמשיך ולקבל טיפול בקהילה. 

 

"היה דיון סוער, קשה ומלא אמוציות", סיפרה עו״ד דורית לופו האפוטרופוסית שמינתה המדינה לטפל בילדה. "השופט קיבל את דעתי שאין מקום לאשפז אותה בכפיה או לשלוח אותה לבית חולים פסיכיאטרי ולכן תבנה לה תוכנית טיפול בבית בילד עם גורמים נוספים כדי שהיא תקבל את הטיפול הטוב ביותר. להשאיר אותה בבית חולים זה עוול לילדה״.

 

השופט דרש לקבל דו"ח כל שלושה ימים על מנת לאמוד את מצבה הרפואי ובמידה ותהיה הידרדרות - הנערה תחזור לאשפוז.

 

קיראו עוד

נחשפות: כך נראית צעירה שהופכת אנורקסית

בדקי את עצמך: האם את "כמעט אנורקסית"?

אני איש הפח ללא הלב. יומן אנורקסיה

 

רופאים קבעו: מצבה בגדר סכנת חיים

הסיפור המורכב הזה החל לאחר שהנערה הגיעה לבית־החולים סורוקה בבאר־שבע בעקבות התעלפות. הרופאים גילו שהיא שוקלת 34 קילו בלבד ושהדופק שלה

נמוך למדי – והורו לאשפזה מיידית. אלא שהנערה סירבה לשתף פעולה עם הצוות, הגיבה בצעקות לטיפולים, ואף תלשה כמה פעמים את צינורית הזונדה שחוברה לה לווריד.

  

על פי החוק, אי־אפשר לכפות על איש טיפול רפואי אם הוא מתנגד לכך, ואפילו להוריו של קטין אין סמכות כזו. בעקבות זאת אביה ואמה של הנערה פנו בשבוע שעבר לבית־המשפט לענייני משפחה בבאר־שבע וביקשו ממנו להוציא צו המורה להשאיר אותה באשפוז, לקשור אותה למיטה, לבצע לה בדיקות דם – ולהזין אותה.

 

כדי לחזק את עמדתם ההורים הגישו לבית־המשפט מסמך חתום על ידי שלושה רופאים מסורוקה. "מצבה הנוכחי הוא בגדר סכנת חיים מיידית", נכתב בחוות הדעת.

 

העובדת הסוציאלית של מחלקת הילדים הוסיפה חוות דעת משלה: "משקל הנערה עם מעיל ובגדים מגיע ל־40 קילוגרם וה־BMI שלה הוא 14. בנוסף יש לה דופק נמוך ביותר ומהווה אינדיקציה חד־משמעית לאשפוז וטיפול דחוף". רופא המשפחה מסר גם הוא חוות דעת וקבע: "מדובר באנורקטית עם תפיסה מעוותת של האופן שבו צריך לנהוג".

 

השופט אלון גביזון. קיבל את דעת ההורים ( ) ( )
השופט אלון גביזון. קיבל את דעת ההורים

 

השופט הגיע עד בית החולים כדי לפסוק

השופט גביזון, שהכריע היום בסוגיה, ביקר את הנערה בשבוע שעבר ואז  והצוות הרפואי, והורה להשאיר את הנערה באשפוז ולהמשיך להזינה בכפייה למרות התנגדותה.

 

עם זאת, הוא הבהיר כי מדובר בהחלטה זמנית שתחול רק עד לדיון מחודש בנושא. בעקבות ההחלטה ביקשה הנערה לדבר עם השופט ולהסביר לו את עמדתה, אלא שבשל מצבה הרפואי היא לא הייתה יכולה להגיע לדיון.

 

גביזון, בצעד יוצא דופן, הגיע לפני ימים אחדים עד אליה, לבית־החולים. במהלך השיחה עם השופט התעקשה הנערה להשתחרר מבית־החולים והציעה פתרון אחר.

 

היא סיפרה כי היא מוכנה להיפגש עם סוכן הדוגמניות עדי ברקן, שמוביל בשנים האחרונות קמפיינים נגד אנורקסיה וייסד את העמותה לפיקוח על תפיסת דימוי הגוף. "היא לא סתם עומדת על דעתה ומתנגדת לאשפוז והזנה", סיפר מקורב למשפחה. "מדובר בילדה סופר־אינטליגנטית ולדעתה היא בסדר גמור וכולם סביבה טועים".

 

עדי ברקן. התבקש לבוא לשוחח עם הנערה (צילום: רפאל מזרחי) (צילום: רפאל מזרחי)
עדי ברקן. התבקש לבוא לשוחח עם הנערה(צילום: רפאל מזרחי)

 

ברקן סיפר כי "השופט ביקש ממני להגיע וכבר שוחחתי עם האמא, ועל פי התרשמותי בשיחות, נראה שמדובר בבעיה שמבוססת על בעיה חברתית ולא נפשית".

  

"אשפוז כפוי, כל שכן מתן טיפול בכפייה תוך קשירת המטופל, הינו מהלך חריג ודרמטי שעולה כדי פגיעה אנושה בזכויות הכי בסיסיות של האדם, בגיר וקטין כאחד", אמר אתמול עו"ד עדי ניב־יגודה, מומחה למשפט רפואי. "מכאן ראוי שההחלטה על כך תישמר למקרים קיצוניים".

 

"הנערה אינה ערה למצבה"

"מחלת האנורקסיה הינה מחלה חמקמקה, ואולם מסוכנת, ועלולה לגרום מוות", אומר בתגובה פרופ' איתן בכר, יו"ר העמותה הישראלית למניעה, טיפול ומחקר בהפרעות אכילה, "ברוב המקרים השיפוט של הנערה החולה נראה על פניו תקין, בהיר ואף אינטיליגנטי ביותר, להוציא תחום אחד - חומרת המחלה עצמה. לעתים החולה אף מצהירה שהיא ערה לסכנה הגופנית שבמצבה, אך היא איננה ערה לתהליכים הנפשיים שעלולים להוליך אותה אל מותה.

 

"בשל חמקמקות ההערכה על חומרת המצב, העמותה מצפה שבמקרה של מחלוקת עם צוות מומחים להפרעות אכילה במוסד אחד, יוזמנו במקרה הצורך למתן חוות דעת נוספת אנשי מקצוע ספציפיים בתחום הפרעות האכילה ממוסד אחר.

 

"העמותה מגנה התבטאויות בתקשורת מפי אנשים שאינם מוסמכים לכך ואינם אנשי מקצוע היוצאים כנגד שימוש בתרופות פסיכיאטריות. השימוש בתרופות במידה ויש בהן צורך, נעשה באופן זהיר ומושכל. לא בכל מקרי הטיפול באנורקסיה יש בכלל שימוש בתרופות פסיכיאטריות וכאשר נעשה שימוש כזה, הוא מועיל לטיפול הפסיכולוגי ולא מזיק לו. העמותה מגבה את יכולתם המקצועית של צוות הפרעות האכילה בביה"ח סורוקה בבאר שבע".

 




פורסם לראשונה 27/01/2016 08:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בת 17, אנורקסית ובסכנת חיים. התמונה להמחשה בלבד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים