דרמה בנגב: מי יאכיל 10 אלף חיילים?
זהבית כהן, בעלת הקייטרינג שולץ, רוצה לפתוח את המכרז שבו זכתה ל־22 שנה בטענה שהוא אינו רווחי. מקורבים למינהלת עיר הבה"דים משיבים אש: "זו הפרת חוזה, התנהגות של מערב פרוע"
בעלת השליטה בשולץ (80%) ומי שמובילה את המאבק מול מינהלת עיר הבה"דים היא זהבית יוסף יחד עם קרן אייפקס הבריטית, לשעבר בעלת השליטה בתנובה. שולץ נרכשה על ידי אייפקס לאחר זכייתה במכרז בנגב (קרן אייפקס מחזיקה בשולץ באמצעות קרן AMI שבשליטתה). גורמים במערכת הביטחון אמרו ל"ממון" כי אייפקס טוענת שהמכרז מסב לה הפסדים במאות אלפי שקלים בחודש. לדברי מקורבים לאייפקס, בניסיון להגיע להבנות מונה בורר שינסה לפשר בין הצדדים.
"המחלוקת היא כספית", מאשרים מקורבים למגעי הגישור בין הצדדים, "האחריות שלנו היא להאכיל את החיילים, ואין דרך לעצור זאת כמובן. אייפקס דורשת יותר כסף והעניין נמצא מולה בדיונים. היות שמדברים על חוזה של 22 שנה, הרי העלאה של מיליון שקל בשנה משמעה עוד 22 מיליון שקל. הפערים גדולים מאוד". לדבריהם, אם לא תהיה פשרה האפשרות היחידה היא לאתר חברה אחרת שתתחיל לעבוד ולפנות לערכאות משפטיות נגד שולץ – אלא אם יושג בפשרה הסכם לשינוי תחשיב מחיר הארוחות. "אין לשולץ שום סעיף שמתיר לה להסתלק מהחוזה. הם מתנהגים כאילו הם במערב הפרוע. זו הפרת חוזה. כל כך הרבה פיות להאכיל אצל חיילים כל יום זה לא משחק ילדים", הוסיפו גורמים המקורבים למבט לנגב, חברת ההקמה של עיר הבה"דים.
מנגד, באייפקס טוענים שיש סעיף בהסכם המאפשר לה לצאת ממנו. לפני שנה רכשה קרן אייפקס 80% ממניות חברת ההסעדה מידי בני משפחת שולץ – האב והמייסד יחיאל שולץ ובניו אורן וניר ששימשו מנכ"לים משותפים, לפי שווי של כ־200 מיליון שקל. זאת שבועיים לאחר האקזיט המרשים שלה בתנובה עם מכירתה לברייט פוד (תנובה היא ספקית של שולץ). ההערכה הייתה כי העניין שמגלה אייפקס בחברת הקייטרינג היא הזכייה ל־22 שנה במכרז להסעדת החיילים בעיר הבה"דים. מנתונים שפורסמו עם הזכייה עלה שהזיכיון צפוי להכניס כ־1.8 מיליארד שקל במשך שנות ההפעלה (80 מיליון שקל בשנה).
את המכרז ניהלה מבט לנגב, המאגדת ארבע חברות (מנרב אחזקות בתחום הבנייה והתשתיות, קרן נוי להשקעות בתחומי התשתיות והאנרגיה, אלקטרה מקבוצת אלקו אחזקות בתחומי קבלנות בניין ותשתיות, ובינת תקשורת בתחום תקשורת מחשבים). במסגרת הזיכיון תהיה שולץ האחראית הבלעדית על כל מערך ההסעדה, שיספק כ־30 אלף ארוחות ביום, שיוכנו במטבח במקום. בנוסף תנהל החברה חצר מזון שתוקם בלב המרכז המסחרי על שטח של כ־1,000 מ"ר ותכלול סופרמרקט, חנות נוחות, בתי קפה, מסעדות וקפיטריות. החברה תהיה אחראית על השכרת השטחים לזכיינים ותעסיק 250 עובדים להפעלת מערך ההסעדה. שולץ מעסיקה 1,400 עובדים ומפעילה כ־90 חדרי אוכל, ביניהם בחברות גדולות כמו אמדוקס, קומברס, טבע, סלקום, פרטנר, ביטוח ישיר ובנק הפועלים. החברה רוכשת את המזון שמשמש להסעדה. מחזור ההכנסות של החברה הוא כ־350 מיליון שקל בשנה. ב־2013 החלה שולץ להפעיל גם חנויות נוחות בחלק מהחברות שבהן היא פועלת ובכך היא מקווה להגדיל את נתח הרווחים שלה, שכן שיעור הרווח הגולמי משירותי הסעדה עומד על כ־%40 בלבד.
ממבט לנגב נמסר בתגובה: "קיימים מספר חילוקי דעות בין הצדדים, שנמצאים כרגע בהליך של פישור/גישור. השירותים היומיים בעיר הבה"דים ממשיכים להתקיים כסדרם".
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות