10 שאלות ששואלים אותי על פוליאמוריה
אור-לי ברלב, אקטיביסטית חברתית, אושיית רשת ומרצה לפוליאמוריה, משתפת בשאלות שתמיד שואלים אותה רגע אחרי שהיא מספרת שהיא דוגלת בריבוי אהבות, ובכמה תשובות שעשויות להפתיע את מרביתכם
פוליאמוריה היא קיום מערכת יחסים מבוססת אהבה עם יותר מפרטנר אחד. הכוונה אינה לריבוי פרטנרים קבועים ליחסי מין, אלא בריבוי אהבות ממש. ביקשנו מאור-לי ברלב, אקטיביסטית חברתית, אושיית רשת ומרצה לפוליאמוריה, לשתף אותנו בשאלות שתמיד שואלים אותה כשהיא מספרת שהיא פוליאמורית מוצהרת.
1. איך אפשר לאהוב יותר מאדם אחד?
כשהילדה הראשונה שלי נולדה, לא יכולתי לדמיין שאוכל לאהוב עוד ילד ככה. ואז נולדה הילדה השנייה וגיליתי שהלב יודע להתרחב ולהכיל יותר מאהבה אחת. אותו דבר באהבות רומנטיות. יש מקום אם רוצים.
2. ומה עם הקנאה? את לא נטרפת כשאת יודעת שבן הזוג שלך נמצא הערב עם אישה אחרת? או יותר גרוע - מאוהב באישה אחרת?
לפעמים יש קנאה. לא תמיד. אבל כשהיא עולה - יש מה לעשות איתה. מדברים על זה. מבינים מאיפה הקנאה באה. מעניקים אחד לשני ביטחון ואהבה, ולומדים שלפרגון ולשחרור יש כוח, ושקנאה יכולה להיות רגש מאוד מחבר. ובכלל, המחשבה שבן הזוג שלי חווה אהבה נוספת מאוד מרגשת אותי. אני הרי רוצה הכי טוב בשבילו, אז מה יותר מאהבה?
3. איך זה עובד בתכלס?
זה משתנה מקשר לקשר. אין כללים, כל קשר בורא לעצמו את החוקים שלו. יש למשל זוגות שיש להם כבר ילדים ותא משפחתי ובית, ובשלב מסוים הם פותחים את הקשר ולכל אחד יש בנוסף גם אהוב או אהובה. חלוקת הזמן (באיזה ערב נמצאים עם מי) נעשית מתוך דיאלוג והקשבה. וכן... זה לפעמים מורכב ודורש גמישות. להבדיל, יש קשרים אחרים שבהם בוחרים לחיות יחד יותר מזוג אחד בבית. כל קשר בוחר איך הוא רוצה להיות.
4. מה מספרים אחד לשני?
זה תלוי בבחירה של בני הזוג השונים. יש מי שמעדיף תקשורת מצומצמת. אני מעדיפה תקשורת גלויה, כנה ופתוחה שבה מותר לדבר על הכל. ממש על הכל. כשהלב גלוי כולו - הקשר מתעצם.
5. פוליאמוריה זה אומר אורגיות, כן?
מצחיק! מצחיק כי זה לא קשור. כלומר, סקס מרובה משתתפים זה משהו שיכול לקרות בקשרים פוליאמוריים אבל גם יכול שלא. לפעמים פוליאמוריה יכולה להיות פשוט קשר מונוגמי כפול שניים, וכל קשר מתנהל בנפרד לחלוטין. אפשר לקיים פוליאמוריה ארוכת שנים וסולידית ממש כמו מונוגמיה.
6. מה הדבר הכי קשה בניהול קשרים במקביל?
ניהול זמן. ההמלצה שלי? נהלו יומן.
7. ומה עם היציבות והביטחון שנותנת המונוגמיה?
אני מאמינה שיציבות באה מתוך איכות הקשר ומה שיש בתוכו. לא מתוך חוזים. ביטחון הוא עניין פנימי שנשען על מה שיש בין בני הזוג. גם מונוגמיה לבדה אינה בהכרח מבטיחה יציבות. אחרי הכל, שליש מהזוגות הנשואים בישראל מתגרשים. בעולם המערבי: חצי.
8. האם האהבה בפוליאמוריה היא לא אהבה שיטחית? זה לא רק מרדף אחרי ריגושים?
אהבה פוליאמורית היא מה שנעשה ממנה. יש יחסים פוליאמוריים שנפרסים על פני שנים ארוכות, עם כל העומק הנלווה לזה, ודווקא האתגרים שמציבה הפוליאמוריה מעמיקים את התקשורת והקשר גם בשלבים מוקדמים.
9. מה צריך לעשות כדי שזה יעבוד?
מהניסיון האישי שלי: תקשורת. המון תקשורת. פוליאמוריה עובדת טוב לאנשים שמדברים הרבה האחד עם השני, שמקשיבים הרבה אחד לשני. מומלץ גם להפחית ציפיות ולהרגיע את יצר הדרמה שלפעמים משתלט. האמת היא, שכל העצות האלה טובות גם למונוגמיה. אז בפוליאמוריה - כפול שניים. או יותר.
10. ומה מספרים לילדים?
שיש חברות אדם (בטיבט למשל) שבהן לסינדרלה יש כמה נסיכים, ולנסיך יש כמה סינדרלות. יש כל מיני דרכים טובות לחיות. אפשר לבחור.
"פוליאמוריה, מונוגמיה ומה שביניהן", הרצאתה של אור-לי ברלב, תיערך הערב (ד') בבר המזג, אבן גבירול 151, תל אביב.