שתף קטע נבחר

המפקחת על הבנקים: טובת הציבור במקום ה-1

בדיון בוועדת הכספים בכנסת דחתה המפקחת על הבנקים חדוה בר את הטענות לקיפוח העסקים הקטנים לטובת הטייקונים שנהנים מהטבות רבות. "המדיניות השתנתה, הטענות שנשמעות הן נחלת העבר"

המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, חדוה בר, דחתה היום (ד') בוועדת הכספים את הטענות שהבנקים מקפחים את משקי הבית והעסקים הקטנים לטובת החייבים הגדולים - הטייקונים - שנהנים מהטבות באשראי אשר לא ניתנות לציבור הרחב. "תנו בנו את האמון שטובת הציבור הזה עומדת אצלנו במקום הראשון. השתנתה המדיניות ורוב הטענות הנשמעות הן נחלת העבר".

 

המפקחת הדגישה, "היום מוטלות על הלווים הגדולים מגבלות חמורות. יותר אשראי ניתן ללווים הקטנים, ולא הם מממנים את תנאי האשראי לגדולים אלא המשקיעים המוסדיים. התנאי היחיד למתן אשראי לקטנים הוא יכולת הפירעון. יש היום דרכים חדשות לסייע ללקוחות חלשים כמו נשים מוכות ויותר הסדרי חוב עם משקי הבית מאשר בעבר".

 

יו"ר רשות ניירות ערך הפרופ' שמואל האוזר הוסיף, "אם נוציא את הבנקים משליטה בבורסה נגדיל את מספר חברי הבורסה ונוכל לחסוך מיליארדים בעמלות שהציבור משלם לבנקים על ניהול תיקי ניירות הערך".

 

המפקחת בר סקרה בהופעתה הראשונה בוועדה את החזון שלה לגבי מדיניות הפיקוח על הבנקים בשנים הקרובות. היא הגיבה על סיכום הדיון של יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אשר דרש כי "המורשת שלה צריכה להיות לטובת הלקוחות הקטנים של הבנקים באופן אגרסיבי. אנחנו בעד בנקים חזקים אבל בתחום העמלות אבדנו פרופורציות. הטייקונים מסתדרים. חובות ענק לחוד והמשך קבלת אשראי לחוד, מה שלא אמור לגבי משקי הבית".

המפקחת על הבנקים ויו"ר הרשות לניירות ערך בדיון ()
המפקחת על הבנקים ויו"ר הרשות לניירות ערך בדיון
 

גפני מחה נגד הצעת החוק הממשלתית החדשה שתאפשר לבנקים להעביר לרשות המסים נתונים על לקוחותיהם. "האוצר העביר אותה לטיפול ועדת חוקה חוק ומשפט בידיעה שהיא לא תעבור בוועדת הכספים", אמר גפני וביקש את תמיכת בנק ישראל בהתנגדותו. המפקחת על הבנקים תמכה בו.

 

המפקח בר הוזמנה לוועדה להגיב על טענות בעניין הכשל של מדיניות הפיקוח המאפשרת לבנקים להסתבך בחובות ענק של לווים יחידים שהעלו חברי הוועדה. יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאוןתקפה את "חוסר השוויוניות שבנדיבות הבנקים אשר מלווים ללא ביטחונות לנוחי דנקנר ולאליעזר פישמן,למרות שהם חייבים מאות מיליוני שקלים,ולא מנפיקים כרטיסאשראילאנשים פשוטים עם כתם של חוב בעברם למרות שנפרע מזמן".

 

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) טענה כי "מערך ניהול הבנקים טעון שיפור. הפער בין עמלות המסחר למשקי הבית הוא בגלל שלציבור אין כוח מיקוח כמו לבתי ההשקעות כשהבנקים שולטים גם בבורסה ומחזיקים את המקל בשתי קצותיו". ח"כ אלי כהן (כולנו): "עמלות ניהול ניירות ערך הן עושק של משקי הבית ועבירה על חוק הגנת הצרכן. למה משלמים את העמלה לבורסה בשקלים ולא באחוז מהעסקה רק עד 0.1%"?

 

"היום הבנקים מאד לא יעילים", הסכימה המפקחת בר. "אבל הטכנולוגיה משנה גם את פני הבנקאות. שינויים טכנולוגיים משפרים את היעילות והרגולציה. יותר טכנולוגיה גם תוריד את מחיר השירותים. היא כבר מגבירה את השקיפות ואת התחרות בתוך המערכת, על הלקוחות הקטנים והבינוניים, שהופכים ליותר משמעותיים. הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים גם היא תגביר את התחרות אם יהיו בשוק יותר סולקים".

 

ד"ר בר ציינה כי עמלות הבנקים ירדו בצורה משמעותית, כשהסל למשקי הבית הוזל ב-18% לממוצע חודשי של 13.50 שקל. "עם זאת יש עדיין חריגים שצריך לטפל בהם, כמו את מספר המשתמשים בסלי העמלות המוזלים מחוסר מודעות לקיומם שעומד היום רק על 200 אלף בעלי חשבונות מתוך פוטנציאל של 1.5 מיליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקחת על הבנקים חדוה בר בדיון בוועדה
מומלצים