חזיזים בפרחים: מספר ההברחות לעזה שסוכלו זינק פי 3
צינורות ופחם להכנת רקטות ונוזלים לייצור דלק בתוך סבון כלים. גם על רקע הלחץ המצרי בגבול הרצועה, ב-2015 נרשמו לא פחות מ-740 סיכולי הברחות חומרים מסוכנים. במקביל נרשם זינוק דרמטי בכניסות הרגליות מעזה לישראל ובשינוע סחורות מישראל לרצועה
ניסיונות חמאס להבריח אמצעי לחימה לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום ממשיכים להתגבר, אפילו על רקע הלחץ שמפעיל הצבא המצרי על הגבול עם הרצועה. משרד הביטחון פרסם היום (ד') כי במהלך 2015 נרשמו 740 סיכולי הברחות של חומרים אסורים לשטח הרצועה דרך מעבר הסחורות בכרם שלום, פי 3 מאשר בשנת 2014.
בתכולות משאיות ששינעו סחורות לרצועה נמצאו, בין היתר, צינורות ולוחות פח להכנת רקטות, חזיזים שהוסתרו מאחורי פרחים ויכולים לשמש מפרי סדר בהפגנות גדר, פחם תעשייתי לייצור רקטות, נוזלים לייצור דלק הנעה לרקטות שהוסלקו בתוך מדללי צבע וסבוני כלים, סלילי הלחמה לייצור רקטות שהוסתרו במפזרי חום, חומרים כימיים לייצור מטעני חבלה וכן אופנועים וטנדרים מפורקים.
לאחר מבצע "צוק איתן" הופעל מנגנון משותף לרשות הפלסטינית, לישראל ולאו"ם, שמטרתו לפקח על העברת חומרי הבנייה שישראל תאפשר את העברתם לרצועה לצורך פרויקטים של שיקום ובנייה של בתים פרטיים ומוסדות ציבוריים שנהרסו במלחמה לפני כשנה וחצי. יחד עם זאת, חמאס השתמש בחלק מחומרי בנייה אלה לצורך שיקום מערכות הלחימה שלו, במנהרות ובמוצבים מול הגבול עם ישראל.
הזינוק בניסיונות ההברחה לעזה מגיע בכפיפה אחת עם העלייה המשמעותית בכמות המשאיות שהוכנסו בשנה החולפת לרצועה באישור ישראל, על רקע המשבר החמור ברצועה לאחר מבצע צוק איתן. במהלך קיץ 2014 נהרסו יותר מ-80% ממנהרות ההברחה מרפיח המצרית לזו העזתית, ונוצרה מעין רצועת הפרדה בגבול שבין סיני לרצועה תוך "שיטוח" כקילומטר בין עזה לשטח המצרי.
לפי הנתונים של רשות המעברים במשרד הביטחון (רמי"ם), האחראית על הפעלת מעברי כרם שלום וארז בגבול ישראל-עזה ועל מעברי קו התפר ביהודה ושומרון, חל זינוק של 33% בכניסת הולכי רגל לישראל ל-11.4 מיליון בשנת 2015 (2.8 מיליון יותר מאשר ב-2014). זאת, לצד גידול של 18% בתנועת הסחורות ל-508 אלף משאיות, וממוצע יומי של 41 אלף כניסות הולכי רגל (לעבודה בישראל, למסחר, לטיפולים רפואיים והומניטרי).
ממשרד הביטחון נמסר עוד כי הגידול המרשים ביותר בפעילות נרשם בשנה האחרונה במעבר כרם שלום: תנועת הסחורות הישראליות שנכנסו לעזה דרך המעבר זינקה ב-2015 ב-121% ל-154 אלף, יותר מפי שניים ביחס ל-2014, וחצתה את רף 800 המשאיות בממוצע ליום. 43% מהמשאיות הובילו אגרגטים (חומרי בנייה) ו-36% הובילו סחורות (שאר הסחורות היו תערובת, דלק, גז ואחר).
3,383 סחורות יובאו ב-2015 מעזה לישראל. גידול משמעותי של 134% נרשם גם במספר כניסות האזרחים מעזה לישראל דרך מעבר ארז: כ-205 אלף הולכי רגל (פי שניים יותר משנת 2014 כולה), בהם 47% סוחרים ו-37% הומניטרי.
ראש רשות המעברים במשרד הביטחון, תא"ל במיל' כמיל אבו-רוקון, אמר: "במעברי יהודה ושומרון, רשות המעברים נערכת לכניסת 50 אלף ויותר פלסטינים מדי יום לעבודה בישראל. במקביל, מלחמת החורמה שמערכת הביטחון מנהלת במבריחים כבר מניבה הישגים במניעה ובעיכוב ההתעצמות של גורמי הטרור בעזה. נהדק עוד יותר את הבדיקות הביטחוניות, נכניס טכנולוגיות חדשות ונרדוף את המבריחים בכל הכלים שעומדים לרשותנו".