אופ"א פתחה בחקירה נגד מכבי ת"א
בהתאחדות האירופית חושדים: האלופה עברה על חוקי הפייר־פליי הפיננסיים. מבדיקה שביצע הארגון עולה: ההוצאות של מכבי ת"א חרגו מהמותר בשלוש תקופות
גוף השליטה הפיננסי של המועדונים באופ"א (CFCB) פתח בחקירה נגד מכבי ת"א, בחשד לעבירה על חוקי הפייר-פליי הפיננסיים והוצאות חריגות מעל המותר.
גורמים באופ"א אישרו כי החוקר הראשי של בקרת התקציבים של ההתאחדות האירופית, שמפקח בין היתר על היחס בין הוצאות להכנסות, שלח למשרדי מכבי ת"א מכתב בנושא. את החקירה ינהל החוקר הראשי שלו, איב לטרם, כשהבעלים מיץ' גולדהאר והמנכ"ל מרטין ביין יידרשו לשתף פעולה.
על פי חוקי הפייר-פליי הפיננסיים של אופ"א, שעברו שינוי לפני חצי שנה, קבוצה רשאית להוציא 30 מיליון יורו מעבר להכנסות שלה על פני תקופה של שלוש שנים (כלומר, עשרה מיליון בממוצע לשנה).
גוף השליטה הפיננסי הוא זה שמעניק את הרישיונות להשתתפות במפעלים האירופיים. העונשים הקבועים בתקנון נעים בטווח רחב מאוד. החל מאזהרה, דרך קנס (בהתאם לסכום ההוצאות של המועדון), הפחתת נקודות, מניעת הכנסות מהשתתפות במפעלים של אופ"א, איסור רישום שחקנים לאירופה, הגבלת מספר שחקנים בסגל, השעיה ואפילו אובדן תואר.
אגב, במדינות כמו ישראל, שבהן ההכנסות מזכויות שידור וממכירת כרטיסים נמוכות יחסית, ניתנות הקלות מסוימות למועדונים. לכן, נראה כי במקרה של מכבי ת"א, אחרי חקירה שבה יצטרכו ראשיה לתת הסברים להוצאות החריגות, יסתפק הארגון באזהרה או בקנס.
במאי 2014 החלו באופ"א לאכוף את חוקי הפייר-פליי, ובין השאר הטילו קנסות כבדים על מנצ'סטר סיטי ופריז סן־ז'רמן, שהחלו ב־49 מיליון ליש"ט והופחתו בהמשך ל-16 מיליון ליש"ט. בנוסף, שני המועדונים חויבו להציג מודל עסקי בריא. בימים אלה מתנהלת חקירה דומה נגד גלאטסראיי הטורקית, שראשיה העריכו כי יספגו עונש השעיה.
התוצאות הכספיות של עונה זו הושפעו ממבצע "צוק איתן" והחלטת אופ"א על איסור קיום משחקים בישראל. החלטה זו חייבה את מכבי ת"א לארח את משחקי הבית בחו"ל וכתוצאה מכך – לא העפילה הקבוצה לשלבים המתקדמים באירופה וסבלה מפגיעה מהותית בהכנסות.
תוצאות כספיות אלו נצפו מראש ע"י הנהלת מכבי ת"א שפנתה מיוזמתה כבר במהלך עונת 2014/15 ל-CFCB (הגוף המעניק רשיונות למועדוני כדורגל להשתתף בתחרויות במסגרת אירופית) והסבירה כי הנתונים הכספיים נובעים מהמלחמה המהווה "כוח עליון" כפי שהוא מוגדר בתקנון אופ"א.
טענות מכבי ת"א התקבלו ע"י ה-CFCB שהודיע למועדון כי תשובה סופית תתקבל רק לאחר הגשת הנתונים הכספיים בפועל. לאחר הגשת הנתונים באוקטובר 2015 ומכיוון שמכבי ת"א דיווחה על חריגה מתקנות ה-FFP החל הליך בדיקה המהווה נוהל טכני לבחינת הסיבות. בעקבות שיחות שהתקיימו עם נציגי ה-CFCB יש שביעות רצון במועדון מהנושא.
ממכבי ת"א נמסר בתגובה: "אנחנו מודעים למכתב. אין בזה חדש מבחינתנו".