"שחיתות מובילה לחוסר שוויון ולבסוף אף למוות"
על פי מדד השחיתות העולמי שפורסם אתמול, ישראל משתפרת עם ירידה של חמישה מקומות בהשוואה ל-2014. "רואים שישראל מטפלת במושחתים שלה אבל בגלל ריבוי הבכירים שמככבים בבית המשפט מדד השחיתות בהחלט גם פועל לרעתנו", אומרת יפעת זמיר מנכ"לית שקיפות בינ"ל ישראל. צפו
"טבע האדם מחפש את הכוח ואת ההשפעה. אם זאת, לנו כאזרחים יש תפקיד מאוד גדול בשקיפות כי היא במידה רבה נלחמת בשחיתות. אנחנו צריכים לבוא ולדרוש מנבחרי הציבור שלנו לשים את המידע כשהם באים לתפקד בשליחותנו כדי שהם יהיו נקיי כפיים". יום לאחר פרסומו של מדד השחיתות העולמית, יפעת זמיר, מנכ"לית שקיפות בינ"ל ישראל מתארחת באולפן ynet.
אז הנה, אתמול היה נדמה שיש קצת חדשות טובות. על פי מדד השחיתות העולמי שפורסם אתמול, ישראל נמצאת במקום ה-32, ירידה של חמישה מקומות בהשוואה ל-2014. אולם עם זאת אם משווים זאת למדינות ה-OECD ישראל עדיין ממוקמת במקום לא מחמיא במיוחד.
זמיר מציינת כי אין סיבה לשמוח יותר מדי מהשיפור שלנו במיקום. "ישראל עדיין ממוקמת בשליש המדינות המושחתות ביותר ביחס למדינות ה- OECD. החתך הזה במדד מאפשר לנו פרספקטיבה בינלאומית. כוח ומשרות ציבוריות משמעותן כסף או חלוקת כסף. אנחנו אומרים: שחיתות מובילה לחוסר שוויון ולבסוף אף למוות", היא מבהירה.
צפו בראיון המלא
לדבריה, 2015 הייתה שנה קשה לתפיסת השחיתות שלנו את עצמנו - ולאיך שמביטים עלינו מבחוץ. "כאשר הרשעה של אולמרט עולה ב-ynet ובעוד אתרים בארץ ובעולם, יש לכך השפעה על האופן שבו תופסים אותנו. קודם כל רואים שישראל מטפלת במושחתים שלה". אך זמיר מבהירה כי בגלל ריבוי הבכירים שמככבים בבית המשפט מדד השחיתות בהחלט גם פועל לרעתנו.
"ראינו את זה לאורך כל השנה האחרונה שאנשים שהיו מועמדים לנשיאות, חברי מועצה, ראש ממשלה לשעבר הגיעו לבתי משפט. זאת אומרת שהבכירים ביותר במגזר הציבורי נמצאים בכותרות מה שמוכיח שהכוח משחית". עם זאת קובעת זמיר שעצם הדיבור הבלתי פוסק על רמת השחיתות מסייע בהסרת נגע השחיתות מהחברה השראלית, "נבחר ציבור מבין היום כשהוא מתיישב על כיסא של נבחר ציבור, עליו להיות נקי כפיים, תחת נהלים מאוד ברורים ואם לא הוא יחטוף".
"אנחנו צריכים לבוא ולדרוש מנבחרי הציבור שלנו לשים את המידע על השולחן כשהם באים לתפקד בשליחותנו כך הם יהיו נקיי כפיים", קובעת.