המאבק הצליח: שם הקצין ששבר מצלמות יישאר חסוי
הפרקליטות הצבאית חזרה בה מבקשה לחשוף את שמו לאחר שהוכח כי הדבר יסכן אותו ואת סביבתו. בעקבות האירוע הוא הודח מצה"ל וננזף
יישאר חסוי: הפרקליטות הצבאית חזרה בה מבקשתה לחשוף את זהותו של קצין צה"ל ששבר מצלמות של עיתונאים זרים ליד שכם בחודש ספטמבר 2015. בעקבות התקרית הודח הקצין מצה"ל, אך הוא ניהל מאבק נגד פרסום שמו ופרטיו מחשש שייתבע או יירדף על ידי ארגוני BDS או ארגונים פרו-פלסטיניים.
בפרקליטות ביקשו תחילה לפרסם את פרטיו של הקצין ועתרו לבית הדין הצבאי בקסטינה, וזאת משום שלא הורשע או הוגש נגדו כתב אישום. ההחלטה לגביו התקבלה רק במישור המשמעתי, ולכן הוא הודח מהצבא וננזף. הקצין, ששימש כסגן מפקד הפלוגה, יצא למאבק, ואתמול קבעה שופטת בין הדין, סא"ל מאיה גולדשמיט, כי בשל השינוי בעמדת הפרקליטות יישארו פרטיו של הקצין חסויים גם בעתיד.
בבית הדין הציג עורך דינו של הקצין, בני קוזניץ, חוות דעת והוכחות לפיהן קיים סיכון כי ייפגע אם זהותו תיחשף בתור לוחם ומפקד ששירת ביהודה ושומרון ובא במגע עם האוכלוסייה הפלסטינית. "התביעה הצבאית הודיעה כי באופן חריג תסכים להארכת צו איסור הפרסום נוכח נתונים חדשים שהוצגו לה על ידי בא כוח הקצין", נכתב בהחלטת בית הדין הצבאי. "הנתונים שהציג מצביעים על היתכנות להגברת הסיכון שנשקף לסביבתו הקרובה של הקצין, ובתוך כך, אף לקצין עצמו, אם צו איסור הפרסום לא יותר על כנו".
עו"ד קוזניץ ממשרד קוזניץ, פסח ושות', שיצג את הקצין, מסר בתגובה: "אנו שמחים שבסופו של דבר הפרקליטות הצבאית התעשתה והסכימה למתן צו איסור הפרסום. הקצין מבקש להמשיך את חייו ולתרום בשירות המילואים ככל יכולתו".
ייתכן שההחלטה לגבי הקצין מסמנת מגמה חדשה של השארה תחת חיסיון שמות של לוחמים וקצינים קרביים שהסתבכו בעבירות. זאת גם לאחר שמוצה או התקדם ההליך נגדם, בניגוד לנורמה מהעבר לפיה ניתן היה לפרסם שמות של נאשמים בדין, ודאי אם הורשעו.
גם בתחילת השבוע הושאר שמו של לוחם דובדבן סמוי, אף שהורשע בירי לעבר גמל במהלך חופשה. על הלוחם נגזרו ארבעה חודשי מאסר בפועל, אך בית הדין קבע כי יש להמשיך באיסור על פרסום שמו.
יש לציין כי כבר לאחר מבצע צוק איתן ביקשו בצה"ל מכלי תקשורת להימנע מפרסום שמות ותמונות של קצינים זוטרים, שלחמו באירועים שנויים במחלוקת מחשש לפגיעה בהם בחו"ל - מאותם טעמים.
בכנסת מקודמת הצעת חוק פרטית שלפיה ייאסר פרסום שמם של אזרחים או חיילים הנאשמים בעבירות מבצעיות בתקופה שבה הם חשודים או נאשמים, כדי למנוע פגיעה בהם מצד גופים פלסטיניים או פרו-פלסטיניים.
בסנגוריה הצבאית עתרו בשנתיים האחרונות פעמים רבות לבתי הדין הצבאיים למנוע פרסום של חיילים שהסתבכו בעבירות מבצעיות שבהן היו מעורבים פלסטינים. בדו"ח פעילות שנתי ל-2014 שפרסמה הסניגוריה הצבאית נטען כי התביעה הצבאית הקשיחב את מדיניותה בנושא, ועל מנת שתסכים לאסור פרסום זהות של חייל במקרים אלו - יש להוכיח איומים קונקרטיים שיופנו כלפי החייל אם תיחשף זהותו.