שתף קטע נבחר

 

דו"ח: שליש מאוכלוסיית העולם חי בדיכוי

בשנת 2015 חלה החמרה בחירותם של אזרחים ב-72 מדינות בעולם. 2.6 מיליארד איש חיים במדינות לא חופשיות שבהן דיכוי, שחיתות וניצול זכויות אדם. כך לפי דו"ח שנתי של ארגון Freedom House. ומה המצב בישראל?

המצב הקשה ביותר - בסוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המצב הקשה ביותר - בסוריה(צילום: AFP)

יותר משליש מאוכלוסיית העולם, 2.6 מיליארד איש, חי במדינות ובשטחים אחוזי דיכוי, שחיתות וניצול זכויות אדם. כך לפי דו"ח שפרסם אתמול (יום ד') ארגון Freedom House האמריקני.

 

שנת 2015 הייתה גדושה בדיכוי מתנגדי שלטון, שנאת זרים ומתקפות טרור ותיזכר גם בעקבות משבר המהגרים החריף מאז תום מלחמת העולם השנייה. לפי הדו"ח 2015 היא השנה העשירית ברציפות שבה חלה ירידה במדד החופש העולמי.

פליטים בצרפת. "מדינות דמוקרטיות בלחץ בגלל מספרים חסרי תקדים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בצרפת. "מדינות דמוקרטיות בלחץ בגלל מספרים חסרי תקדים"(צילום: AFP)
 

ברחבי העולם יש 86 מדינות וריבוניות שהוגדרו "חופשיות", 50 "לא חופשיות" ו-59 "חופשיות חלקית". המצב בסוריה, סומליה וטיבט הוא החמור ביותר. שלושתן קיבלו את הציון 7 (1 הוא הטוב ביותר) בשלושת המדדים: חירויות אזרח, זכויות פוליטיות ושיעור החופש בשטחן.

 

ארה"ב, להבדיל, קיבלה 1 בשלושת המדדים אך הדו"ח מציין כי ארה"ב אמנם חופשית אך יש בה עלייה מטרידה בתפקיד של ההון הפרטי בקמפיינים במערכת הבחירות, חקיקה תקועה, חוסר פתיחות ממשלתית, אפליה גזעית ומערכת משפט שלוקה בתפקודה.

מדינה חופשית, אבל עם בעיות. אובמה נשיא ארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
מדינה חופשית, אבל עם בעיות. אובמה נשיא ארה"ב(צילום: AP)

שניהם, לפי הדו"ח, מנהיגים מדינה שלא מאפשרת חופש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שניהם, לפי הדו"ח, מנהיגים מדינה שלא מאפשרת חופש(צילום: AFP)
 

איראן ורוסיה הוגדרו לא חופשיות וקיבלו 6 בשלושת המדדים. ישראל הוגדרה כחופשית וקיבלה ציון 1 בזכויות פוליטיות, 2 בחירויות אזרח ו-1.5 במדד החופש. בין המדינות החופשיות חלקית: טורקיה, אוקראינה, קולומביה, קניה, מכסיקו, בוליביה, פקיסטן וניגריה.

 

לפי הדו"ח 85% מהאזרחים במזרח התיכון ובצפון אפריקה חיים בדיכוי. 20 משטרים במדינות שמדרום לסהרה הוגדרו כלא חופשיים.  על ארצות המערב נכתב כי "מדינות דמוקרטיות נמצאות בלחץ של מתקפות טרור ומספר פליטים חסר תקדים, בעיות שנובעות מסכסוכים אזוריים כולל מלחמת האזרחים בסוריה".

 

בשנת 2015 ירד שיעור החופש ב-72 מדינות ברחבי העולם, המצב החמור ביותר מאז שהדו"ח התחיל להתפרסם לפני 10 שנים. ב-43 מדינות המצב השתפר,

בייחוד בבורקינה פאסו, מיאנמר, ניגריה וסרי לנקה שערכו בחירות.

 

בסין, מדינה לא חופשית עם מדד חופש של 6.5 נקודות (1, כאמור, הוא המצב האידיאלי), גבתה ההאטה הכלכלית מחיר. "בארצות רבות עם ממשלות אוטוריטריות הצניחה ברווחים מובילה את הרודנים להכפלת הדיכוי הפוליטי ולהשתלחות במי שנתפסים כאויבים הזרים", נמסר מהארגון.

 

לפי הדו"ח זאת לא הייתה שנה שבה נעשתה התקדמות במעמד האישה ברחבי העולם. בדו"ח אמנם ציינו את הענקת זכות הבחירה לנשים בסעודיה ואת ההחלטה הדרום קוריאנית לבטל את עבירת הניאוף, אך הדגישו שזה כלל לא מספק.

 

"הצעדים המאוד מוגבלים הללו הוכתרו כניצחונות. זה מדגים רק כמה נמוך הרף של הערכת ההתקדמות לקראת שוויון בין המינים", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים