חשש מקריסת סכר בעיראק: 'חצי מיליון ימותו'
המפקד האמריקני הבכיר בעיראק מזהיר מפני קריסתו האפשרית של סכר מוסול, שהוקם בשנות ה-80 על נהר החידקל, ואמר שלצבא ארה"ב ולעיראק תוכנית מגירה למקרה חירום: "כשזה יקרה, זה יהיה מהיר ורע". אלא שמנהל הסכר לא שמע על התוכנית: "האמריקנים לא אמרו לנו דבר, אין ממה לפחד"
הגנרל האמריקני הבכיר בעיראק הזהיר היום (יום ה') מפני קריסתו האפשרית של סכר מוסול בצפון המדינה הערבית, והוסיף שאירוע מסוג זה יוביל לתוצאה "קטסטרופית".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הקואליציה בראשות ארצות הברית עדיין בודקת את הסבירות שהסכר ההידרו-אלקטרי יתמוטט, אבל הכינה תוכנית מגירה ביחד עם ממשלת עיראק לכל תרחיש שיקרה. כך אמר ליוטנט גנרל שון מקפרלנד.
כשדאעש שלט בסכר, איש לא תחזק אותו
מאז שארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הרחיב את שליטתו בעיראק בקיץ 2014, צוות התחזוקה של הסכר התקשה להגיע אליו ולבצע בו בדיקות ותיקונים. ביולי 2014 כבש דאעש את הסכר, אבל הכוחות העיראקיים והכורדיים השתלטו עליו בחזרה כמה שבועות לאחר מכן בעזרת סיוע אווירי של הקואליציה.
הקצין האמריקני הבכיר אמר שהקואליציה בראשות ארה"ב וכוחות הביטחון העיראקיים הכינו תוכניות להעברת אזרחים למקומות בטוחים יותר אם יתמוטט הסכר. מקפרלנד הזהיר ש"כשזה יקרה, זה הולך להיות מהר ורע".
דו"ח חיל ההנדסה האמריקני מ-2006 קבע שהתמוטטות הסכר תציף את העיר מוסול במים בגובה של 20 מטרים, ותהרוג כחצי מיליון בני אדם. "אם הסכר היה בארה"ב, היינו צריכים לייבש את האגם שמאחוריו", אמר המפקד האמריקני הבכיר בעיראק.
סכר מוסול הוקם על נהר החידקל, והוא הרביעי בגודלו במזרח התיכון ונחשב לגדול ביותר בעיראק. בעבר הוא סיפק מים וחשמל לרוב המדינה הערבית, אולם כיום הוא פועל בקיבולת חלקית.