שתף קטע נבחר

 

ארה"ב מחייבת לסמן מוצרי התנחלויות: "לא קורה סתם"

המכס האמריקני העביר ליבואנים הנחיה להימנע מלסמן מוצרים מיו"ש כ"תוצרת ישראל" - רענון ראשון זה שנים של הנחיה מ-1995. בישראל נדהמו, וגורם מדיני העריך: "נוח לאמריקנים שזה יוצג כמשהו טכני, אבל בארה"ב הדברים אף פעם לא קורים סתם"

האם ארה"ב תחל לסמן מוצרים מההתנחלויות? המכס האמריקני העביר באחרונה הנחיה ליבואנים בארצות הברית להימנע מלסמן מוצרים שמגיעים מיהודה ושומרון בסימון "תוצרת ישראל", והבהיר כי יוטלו סנקציות על מי שיפר את ההנחיה. ערוץ 1 פרסם על כך לראשונה, לאחר שההנחיה נחשפה בשבועון היהודי "פורוורד".

 

הנחיית המכס האמריקני ()
הנחיית המכס האמריקני

 

אין מדובר בהנחיה חדשה, אלא ברענון של הנחיה ישנה משנת 1995 - שהיא תוצר לוואי של הסכם פריז והסכמי אוסלו שקבעו מעטפת מכס שונה לישראל ולשטחים. ארגוני זכויות אדם התלוננו בפני המכס האמריקני כי הוא אינו אוכף את ההנחיה שלו עצמו, כך שמוצרים מההתנחלויות נמכרים בארצות הברית תחת הסימון "תוצרת ישראל".

 

סימון מוצרים: כיצד יבוצע ובאילו מקרים? שאלות ותשובות

ישראל-קפריסין-יוון: הברית האזורית החדשה

 

המכס האמריקני הפיץ ב-23 בינואר הנחיה לכל היבואנים האמריקאים תחת הכותרת "הנחיות סימון למוצרים מהגדה המערבית". בהנחיה נכתב: "מטרת המסר הזה היא לספק הנחיות לקהילת הסחר בנוגע לרישום מוצרים שמיוצרים בגדה המערבית. לפי ההנחיות מוצרים שיוצרו בגדה המערבית או ברצועת עזה יסמונו כ"מהגדה המערבית", "עזה" או "הגדה המערבית ורצועת עזה".

 

עוד נכתב בהנחיה כי נאסר לסמן מוצרים כאלה במילים "ישראל", "תוצרת ישראל", "השטחים הכבושים ישראל" או כל נוסח דומה. מוצרים שיסומנו בצורה שגויה כמוצרים מישראל יהיו נתונים לאכיפה על ידי רשויות המכס. הודעה זו אינה גוברת בשום צורה על הנחיות קודמות, ולא מהווה הנחיות נוספות בנוגע לסחורות שמיוצרות בגדה המערבית, עזה או ישראל".

גורם רשמי במחלקת המדינה מסר כי הנחיות אלה הם רענון של הנחיות קודמות משנת 1995: "המכס הבהיר שההנחיות האלה לא גוברות על הנחיות קודמות ולא מהוות דרישות נוספות בנוגע לסחורות מישראל, יו"ש או עזה. ההנחיות האמריקניות לא מבחינות בין סחורות שמיוצרות בהתנחלויות או בכל מקום אחר בגדה המערבית". בתשובה לשאלה מדוע ההנחיות הוצאו עכשיו אמר הגורם במחלקת המדינה: "על פי הבנתנו, היו האשמות על סימון מטעה, אבל אנו מפנים אותכם למכס למידע נוסף".

 

גורמים אמריקנים הוסיפו כי אין מדובר בהנחיה מדינית שהגיעה מהבית הלבן או ממחלקת המדינה. ואולם בירושלים ההנחיה התקבלה בהפתעה גמורה וגרמה למבוכה במשרד החוץ ובמשרד התמ"ת, שנמנעו מלפרסם כל התייחסות לפרסום. גורם מדיני אמר כי "קשה להאמין שפקידים במכס יוציאו הנחיה כזאת ככה סתם בגלל שמישהו התלונן שלא אוכפים את ההנחיות. זה נוח להם שזה יוצג כמשהו טכני אבל בארצות הברית הדברים אף פעם לא קורים סתם".

 

לדבריו, "במסווה של הנחיה טכנית האמריקנים נוקטים פה צעד מדיני. ישראל תצטרך להחליט אם לומר שמדובר בטיפות גשם וברענון טכני או שמדובר ביריקה ובהנחיה בעלת משמעות מדינית".

 

קטרינה סקינר, דוברת המכס האמריקני, אמרה שרשויות המכס אוכפות את ההנחיה. היא סירבה להגיב אם מוצרים ספציפיים מהגדה סומנו כ"תוצרת ישראל", אך טענה שבממוצע המכס מקבל בין 800 ל-1000 תלונות מהציבור כל שנה. כל תלונה, לדבריה, נבחנת לגופו של עניין.

 

גורם אמריקני רשמי אמר כי בסך הכל הגיעו כ-10 תלונות על סימון שגוי של מוצרים מההתנחליות. "העמדה שלנו לא השתנתה. זה פשוט רענון של הנחיות קיימות בנוגע לסימון מהגדה המערבית. זה משהו שאנחנו מדברים עליו בנוגע לסימון המוצרים מהאיחוד האירופי. במדינות רבות בעולם עושים סימון כזה וזה בשום מקרה לא מהווה חרם. התקבלו תלונות והמכס חשב שיש מספיק בילבול ולכן הם צריכים להוציא את ההנחיות מחדש".

 

גורם במשרד החוץ התייחס להנחיה ואמר כי "מדובר בתזכורת של הוראת מכס ישנה, בת 21 שנה, בעלת אופי טכני. אנו מקיימים הידברות עם הממשל בנושא ונלמד את ההוראה במשרד החוץ. אין בתזכורת זו כל חדש, כפי שמציין דובר מחלקת המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים