שתף קטע נבחר

 

צרפת מאיימת: אם המו"מ לא יחודש - נכיר בפלסטין

שר החוץ הצרפתי הודיע על ניסיון לכנס ועידה בינלאומית כדי להשיב לחיים את המו"מ, והציב אולטימטום. גורם מדיני ישראלי: "זה תמריץ למבוי סתום, כך לא משיגים שלום". הפלסטינים פועלים במקביל באו"ם נגד ישראל: "לא נסכים ש-2016 תהיה עוד שנה שבה כלום לא ייעשה"

צרפת מנסה להשיב לחיים את המשא ומתן המדיני - ומאיימת שאם הניסיון ייכשל היא תכיר במדינה פלסטינית. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס הודיע כי ייעשו מאמצים בשבועות הקרובים לחדש את המשא ומתן הישראלי-פלסטיני, בניסיון לדחוף לפתרון שתי המדינות, וכבר הדגיש מה יקרה אם היוזמה הזו לא תעלה יפה. גורם מדיני ישראלי הודיע בתגובה כי מדובר בתמריץ למבוי סתום: "כך לא מנהלים משא ומתן".

 

"בשבועות הקרובים צרפת תפעל לכינוס ועידה בינלאומית בהשתתפות הצדדים והשותפים המרכזיים - ארצות הברית, מדינות אירופה ומדינות ערב - על מנת לשמר את פתרון שתי המדינות, ולאפשר את הגשמתו", אמר פביוס. אם זה ייכשל, הזהיר פביוס, "עלינו להתמודד עם ההתחייבויות שלנו ולהכיר במדינה פלסטינית". שר החוץ הצרפתי, שצפוי לסיים בקרוב את תפקידו, ציין כי כחברה קבועה במועצת הביטחון, לצרפת יש אחריות להמשיך במאמצים להגיע לפתרון שתי המדינות בין ישראל לפלסטינים.

אבו מאזן והולנד. חיבוק צרפתי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן והולנד. חיבוק צרפתי(צילום: AFP)

שר החוץ הצרפתי פביוס. מאיים (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
שר החוץ הצרפתי פביוס. מאיים(צילום: עמית שאבי)

בישראל מיהרו לתקוף את האולטימטום הצרפתי. גורם מדיני אמר כי "שר החוץ של צרפת אומר מראש שאם יוזמתו תגיע למבוי סתום - צרפת תכיר במדינה פלסטינית. אמירה זו מהווה תמריץ לפלסטינים להגיע למבוי סתום. כך לא ניתן לנהל משא ומתן ולא ניתן להשיג שלום".

 

הפלסטינים, לעומת זאת, בירכו על המהלך הצרפתי. ראש צוות המו"מ הפלסטיני סאיב עריקאת אמר כי "אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית לקיים ועידה בינלאומית בנושא הפלסטיני, על בסיס החוק הבינלאומי והחלטות האו"ם, ועל מנת לסיים את הכיבוש הישראלי. ניצור קשר עם צרפת ומדינות אחרות, כדי לקדם את המהלך הזה".

 

בכיר בממשל האמריקני התייחס להצהרתו של פביוס ואמר כי "עמדתה המועדפת של ארצות הברית ליישוב הסכסוך היא שהישראלים והפלסטינים יגיעו להסכם במשא ומתן ישיר ביניהם". הוא הוסיף כי ארצות הברית תמשיך לחתור למען פתרון שתי המדינות.

 

הפלסטינים הולכים למועצת הביטחון

במקביל, הודיעו הפלסטינים על יוזמה חדשה להחלטה נגד ישראל במועצת הביטחון. "אנחנו לא נסכים לכך ש-2016 תהיה עוד שנה שבה כלום לא ייעשה", אמר השגריר הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור. "אנחנו רוצים לפתוח דלתות לשלום בניסיון לשמר את התקווה ואת האפשרות לפתרון שתי המדינות". 

 

לדבריו, הוא שוחח בימים האחרונים עם נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארצות הברית, צרפת, רוסיה, סין ובריטניה. "החלטה נגד ההתנחלויות היא אחת האפשרויות", אמר מנסור על היוזמה החדשה שבה פתחו הפלסטינים. "אנחנו נתייעץ עם חברות מועצת הביטחון בנוגע לאפשרות לעשות מעשה בנושא זה". מנסור הזכיר כי הקהילה הבינלאומית מגדירה את ההתנחלויות כלא חוקיות ומכשול לשלום.

השגריר הפלסטיני באו"ם מנסור. לא דיבר על "האסטרטגיה הפלסטינית" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השגריר הפלסטיני באו"ם מנסור. לא דיבר על "האסטרטגיה הפלסטינית"(צילום: EPA)

דיפלומטים באו"ם העריכו כי הסיכוי לכך נמוך, עקב העובדה שארצות הברית - שמפעילה באופן תדיר את זכות הווטו שלה בהצבעות נגד ישראל - תהיה באותה עת בעיצומה של מערכת בחירות. "יש מי שחושב שזה יכול להיות בשנת בחירות, אבל זו המשימה שלנו לראות את זה קורה", הוסיף מנסור. ב-2011 ארצות הברית הטילה וטו על החלטה דומה, וניסיון פלסטיני דומה נכשל גם ב-2014.

 

מנסור סירב למסור פרטים על "האסטרטגיה הפלסטינית", שלדבריו עדיין לא סוכמה סופית ונדונה עם מדינות ערב. השגריר הפלסטיני שיבח את מזכ"ל האו"ם שדבריו לפיהם הטרור הפלסטיני הוא "תגובה טבעית לכיבוש" זכו לביקורת חריפה בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אבו מאזן והנשיא הצרפתי הולנד
צילום: AFP
מומלצים