קרנבל, באיווה קרנבל: החשמל של קלינטון, האש המהפכנית של סנדרס והלחץ של טראמפ
מה גורם לאלפי בני אדם, בהם הבנים והבנות של "ילדי הפרחים", להמתין בקור מקפיא בתורים ארוכים באסיפת בחירות של המועמד בן ה-74? היום נפתחים הפריימריז הרפובליקניים והדמוקרטיים באיווה ואף מתמודד לא מחזיק בניצחון בכיסו, וכך מתקבל קרנבל ססגוני שבו הכול פתוח. דיווח מיוחד מאיווה
שאגה גדולה עלתה מהרחובות המקיפים את האולם המרכזי של אוניברסיטת איווה סיטי. הייתה זו קריאה של אכזבה. המאבטחים סגרו את הדלתות, ומאות בני אדם נותרו בחוץ, בקור המקפיא, ולא הצליחו להיכנס למופע הגדול של ברני סנדרס בלילה שלפני תחילת ההצבעה באיווה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סנדרס, המתמודד מול הילרי קלינטון בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, חגג לא מכבר את יום הולדתו ה-74 ובכל זאת הפך לסופרסטאר של המצביעים הצעירים, הסטודנטים, הבנות והבנים של ילדי הפרחים שפעם הלכו לוודסטוק כי האמינו במהפכה באמריקה, והיום ילדיהם באים לתמוך בסנדרס כי הוא מציע משהו שאיננו מריח כמו פוליטיקה ישנה, עבשה, זאת שבנויה על קח-ותן ועל עסקות אפלות.
"הוא הצליח לרגש אותי", סיפרה ל-ynet לורן דיוויס, בת 26, שלבשה חולצה ועליה שמו של סנדרס ובידה החזיקה שלט תמיכה במועמד הדמוקרטי. היא הייתה בין אלפי המאושרים שזכו להיכנס לאירוע, אחרי שהמתינו שעות בחוץ, בטמפרטורה מתחת לאפס. "אני בכלל גרה באילינוי. נהגתי באוטו שעות כדי להגיע לכאן. אני רוצה לעזור לסנדרס להיבחר, כי הוא היחיד שמבין אותנו, הצעירים. הוא יודע מה בדיוק אנחנו צריכים: ביטוח בריאות והשכלה. מכל המועמדים שבחנתי עד כה הוא היחיד שמביא אידיאולוגיה וכשהוא מדבר על זה זה נשמע אמין".
דיוויס אמרה כי תתאכזב אם סנדרס לא ייבחר, אבל תצא להצביע ביום הבחירות לנשיאות גם אם קלינטון תהיה לבסוף המועמדת. "היא הבחירה השנייה שלי. אני מאוד רוצה לראות אישה נשיאה בארצות הברית, אבל היא לא נותנת לי את ההרגשה שהיא מבינה מה צריכים אנשים כמוני, צעירים שרוצים להתקדם בחיים ולהגיע למשהו".
סנדרס: אליל הצעירים
תזמורות רוק חיממו את האווירה באולם עד לכניסתו של סנדרס. היו שם גם שתי קומיקאיות שעשו פארודיה על הבחירות לנשיאות ובמונולוגים הומוריסטיים ניסו לגמד את הטענה שמשמיעים נגד סנדרס כי הוא סוציאליסט: "כולנו סוציאליסטים", הן אמרו, והסבירו כי בעצם כל האמריקנים רוצים ביטוח לאומי ורוצים ביטוח בריאות ואלה מרכיבים סוציאליסטיים בהוויה האמריקנית, וכולם נהנים מהם.
האוניברסיטה של איווה סיטי נמצאת מרחק שעתייים נסיעה מהעיר דה מוין. כביש ישר מוביל אליה, מאות קילומטרים של שממה. השלג עדיין מכסה את צדי הכביש, התאורה מינימלית, והנסיעה במרחבים מעניקה תחושה של נסיעה לשום מקום. בצדי הדרך שדות מכוסים שלג והמרחק בין בית לבית בשכונות הוא כמה קילומטרים. הרצף הזה של השממה נקטע בכניסה לאיווה סיטי. במרחק כמה בלוקים מהקמפוס של האוניברסיטה, משתרכים תורים ענקיים של צעירים לבושים מעילים, עטופים צעיפי צמר המחכים בשקיקה להיכנס לאירוע הבחירות של סנדרס.
ההתלהבות שהביאו עמם אמש הזכירה לא במעט את פסטיבלי הבחירות של ברק אובמה בקמפיין 2008 כשהתמודד לראשונה לנשיאות והצליח לכבוש קהלים צעירים, שמילאו את אסיפות הבחירות שלו. סנדרס אמנם לא מצליח להלהיב את השחורים, ההיספנים ובני המיעוטים כמו שעשה אובמה, אבל אין ספק שבבחירות האלה הוא הפך להיות האליל של הצעירים.
שעה קלה לפני המופע של סנדרס, קיימה קלינטון אסיפת בחירות במרחק כמה קילומטרים משם: היה זה אירוע צנוע, שבו נטלו חלק 400-300 בני אדם. היא דיברה בשקט, הפגינה בקיאות בענייני פנים וחוץ, היה לה מראה נשיאותי. באסיפה שלה היה חשמל באוויר, ואילו אצל סנדרס בערה האש. אש של מהפכה.
בעיתון "דה מוין רג'יסטר" פורסם סקר חדש על הקרב בין קלינטון לבין סנדרס: על פי הנתונים החדשים, קלינטון מקבלת 45 אחוזים באיווה וסנדרס 42 אחוזים - פער של 3 אחוזים שהוא בעצם טעות הדגימה של הסקר. קלינטון יכולה לנצח את סנדרס ובאותה מידה גם להפסיד. לא יהיה נוק-אאוט.
היום יגיע תורו של דונאלד טראמפ לקיים את המופע הגדול שלו באיווה. בצהרי היום יגיעו אלפים לאולם ענק ששכר לאסיפת המונים. טראמפ אמנם מוביל בסקרים באיווה, אבל אתמול לפתע נרשמה התחזקות קלה במעמדו של מספר 2 ברשימת הרפובליקנים, הסנאטור מטקסס טד קרוז, דבר שעצבן עוד יותר את טראמפ והוא הורה לאנשי הקמפיין שלו לתת גז ולהרעיש בתשדירי בחירות ובהודעות לתושבי איווה, כי כפי שאמר לאנשיו, "לא יהיה מצב שנפסיד את איווה".
שעות לפני תחילת תהליך הבחירה איש מבין המתמודדים איננו יכול לומר בוודאות גמורה שהניצחון שלו. זה מה שהופך את הבחירות הללו באיווה לקרנבל ססגוני שבו כמעט הכול פתוח, אבל רק כמעט. כי טראמפ דומיננטי בצד שלו וקלינטון בצד שלה.