נשירת שיער והקרחה: למה זה קורה ומה הטיפול?
סטרס, תזונה לקויה ותרופות שמשבשות את המאזן בגוף. אלה הן רק חלק מהסיבות שעלולות לגרום לנשירת שיער בגברים ובנשים כאחד. איזה עוד סיבות קיימות ומה אפשר לעשות כדי לעצור את הסחף?
בשיתוף סופר-פארם
למה השיער שלנו נושר? כאשר מגיע לבית המרקחת לקוח עם תלונה כזו, חשוב לי לבצע תשאול מקיף על מנת להתאים לו את הטיפול הנכון ביותר. התשאול כולל בחינה של המצב הגופני והנפשי, נטילת תרופות מרשם, בדיקה אצל רופא עור וכן בדיקות מעבדה שונות.
קיראו עוד כתבות במדור פארם נט
אז איזה סיבות עלולות לגרום לנשירת שיער?
רקע גנטי/הורמונלי
התקרחות על רקע גנטי הינה הגורם העיקרי לנשירה בגברים ותלויה בנוכחות תוצר פירוק של טסטוסטרון (DHT). בהיווצרו הוא גורם להרס הדרגתי של זקיקי השיער עד להפסקת תפקודם המוחלט ולנשירת השיער.
התהליך מתרחש לאחר גיל ההתבגרות עם העלייה ברמות הטסטוסטרון ובתוצר פירוקו ומלווה בהיווצרות מפרצים והתקרחות במרכז הראש.
התקרחות בנשים, לעומת זאת, עשויה להופיע גם בגיל הבלות, כאשר חלה ירידה דרסטית ברמות האסטרוגן וחשיפה לטסטוסטרון ולתוצר פירוקו. במקרה זה הנשירה תאופיין בהתדלדלות קו השביל של השיער.
מה עושים?
מינוקסידיל (מינוקסי, ריגיין)- מדובר בתרופה המרחיבה את כלי הדם באזור הקרקפת בשימוש מקומי. מיועדת להתקרחות תורשתית לנשים ולגברים בגילאי 18-65. יש להשתמש בתכשיר לפחות חודשיים על מנת להעריך את צמיחת השיער מחדש.
הפסקת הטיפול עלולה לגרום לחידוש תהליך הנשירה. התרופה אסורה לשימוש בזמן הריון והנקה ולאנשים הסובלים מיתר לחץ דם.
פינסטריד (פרופסיה)- מיועדת לגברים המעוניינים להגביר את צמיחת השיער ולמנוע נשירת שיער נוספת. הטיפול בפרופסיה מניב תוצאות מצוינות בטיפול בהתקרחות גברית קלה עד בינונית.
מדובר בתרופה שעוצרת את תהליך היצור של DHT (תוצר הפירוק של טסטוסטרון) דבר המוביל לחידוש תהליך הצמיחה של השיערה ושיקום זקיקי השיער.
הריון לידה
בתקופת ההריון ישנם יותר זקיקי שיער הנמצאים בשלב הצמיחה הפעילה אולם בסמוך ללידה חל שינוי באיזון ההורמונלי שגורם לזקיקי השיער לחזור למצב מנוחה כך שהשיער מתחיל לנשור. מדובר בתופעה פיזיולוגית וטבעית שצפויה לחלוף תוך מספר חודשים לאחר הלידה.
מה עושים?
מחכים שישה חודשים לאחר הלידה, מקפידים על תזונה נכונה כדי לא להחמיר את המצב וכמובן נוהגים בשיער בעדינות. אם נשירת השיער נמשכת יותר משלושה חודשים מומלץ לפנות לרופא.
תזונה לקויה
איכות התזונה ובעיקר כמות החלבון במזון חשובים ביותר לצמיחה תקינה של השיער.
מרכיבים תזונתיים רבים ישפיעו בצורה משמעותית על צמיחת/נשירת השיער. ביניהם:
חלבון (משמש לבניית קרטין שמרכיב את השיער)
ויטמין C (חיוני לבנית קולגן, שמחסור בו יוביל לקצוות מפוצלים)
ברזל (מרכיב חיוני בהמוגלובין המעורב בקליטת חמצן על ידי התאים, בהעדר חמצן זקיקי השיער לא יקבלו את כל הנחוץ להן והשיער ינשור)
ויטמינים מקבוצת B (חסר באחד מהויטמינים הנ"ל עלול לגרם לאנמיה ומכאן לנשירת שיער)
אבץ (בעל תפקיד משמעותי בגדילה וחלוקה של תאים וכן משפיע על תפקוד בלוטות החלב הסמוכות לזקיקי השיער).
מה עושים?
עוברים לתזונה עשירה בחלבון (בשר או תחליפיו, ביצים, חלב), בנוגדי חמצון (תה ירוק, ירקות ממשפחת המצליבים), עלים ירוקים (עשירים בברזל) ועוד.
כמובן שבמידת הצורך ניתן ליטול תוספי תזונה ספיציפים לחיזוק השיער להשלמת החסרים. חשוב להקפיד ליטול את הכדורים לתקופה ממושכת של לפחות חצי שנה מכיוון שמחזור הצמיחה והנשירה הינו ארוך.
רוטס HR היא נוסחה מיוחדת של רכיבי תזונה לשיער שמכילה ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ו-MSM לשיפור תזונת השיער,לעצירת הנשירה וזירוז. התכשיר מכיל ברזל מסוג FERROCHEL הנספג במלואו ואינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול. וגם אבץ מסוג OPTIZINS- נוסחת אבץ פטנטית, המאפשר ספיגה אופטימלית.
הפרעות בבלוטת התריס
תת פעילות בבלוטת התריס עלולה לפגום בקצב חילוף החומרים בגופנו ובין היתר עלולה להוביל גם לנשירת שיער.
מה עושים?
בדיקת דם, הבודקת את הרמה של TSH - ההורמון שמגרה את בלוטת המגן ובמידת הצורך טיפול תרופתי.
נטילת תרופות
יש לא מעט תרופות שעלולות לגרום לנשירת שיער משמעותית, האבחון לכך הוא לא פשוט ולרוב ניתן להסיק שזו הסיבה לנשירה אם היא החלה 2-4 חודשים מתחילת הטיפול התרופתי וכן לאחר שעשינו את כל הבדיקות הרלוונטיות ושללנו סיבות אחרות.
בין התרופות ניתן לכלול: תרופות כימותרפיות, נוגדי דכאון (SSRI, SNRI, TCA), תרופות לאפילפסיה (סודיום ולפוראט), תרופות לטיפול ביתר לחץ דם (חוסמי בטא, מעכבי ACE), רואקוטן במינון גבוה, מדללי דם- הפרין, גלולות למניעת הריון.
לפני מספר חודשים נתקלתי במקרה של אישה בשנות ה-30 שהתלוננה בפניי על נשירת שיער משמעותית. היא ספרה לי שהשתמשה בכל התוספים האפשריים ושום דבר לא עזר לה. לאחר תשאול קצר הבנתי שבדיקות הדם שלה יצאו תקינות לחלוטין ושרופא עור לא מצא שום ממצא חריג בבדיקת הקרקפת.
כששאלתי אותה האם נוטלת תרופות מרשם כלשהן היא השיבה שהיא מטופלת בפרולול (חוסם בטא) למניעה של מיגרנות מזה מספר שנים. מדובר בתרופה שבין היתר, גורמת לזרימת דם פחותה לקרקפת מה שגורם לשיערה להחלש ולנשור.
לאחר ייעוץ עם הרופא המטפל שלה הוחלט להחליף לה את הטיפול התרופתי והנשירה פסקה. החדשות הטובות הן שלרוב תופעה זו הינה זמנית ותחדול עם הפסקת השימוש בתרופות.
סטרס
לחץ נפשי הינו גורם משמעותי לנשירת שיער. מדובר במתח קיצוני, לרוב ארוך טווח כמו חוסר בשינה, לחץ בעבודה ועוד אשר מעלה את הורמוני הלחץ בגופנו ומוביל לנשירת שיער אך גם במקרה זה מדובר באובדן זמני בלבד.
מה עושים?
מנסים להימנע מלחץ נפשי, מודעות לאורח חיים רגוע ושלו, פעילות גופנית, זמן איכות ועוד.
הכותבת היא רוקחת סופר פארם קניותר נס ציונה