שתף קטע נבחר

8 סיבות שישכנעו אתכם להפסיק להיות לבד

בספרו "מהרס עצמי לערך עצמי", מעניק הפסיכולוג והפסיכותרפיסט, ריצ'רד אוקונור, שמונה יתרונות ברורים שהופכים את מערכות היחסים של חיינו למקור החשוב ביותר לסיפוק

התרופה הבדוקה ביותר נגד שחיקה היא אולי התחושה של חיבור יציב וחזק אל האנשים שבחיינו. כשאנחנו חולקים את התסכולים שלנו עם בני משפחה וחברים, אנחנו מקלים על עצמנו ויכולים לרענן את זוויות הראייה שלנו. אם עדיין לא ידעתם, המדע הוכיח שמערכות היחסים שלנו עם אחרים הם המקור החשוב ביותר לסיפוק בחיינו. כך הדבר בכל תרבות ובכל גיל.

 

עוד בנושא:

10 דברים שהמדע לימד אותנו על דייטים

הפכים נמשכים? איטס קומפליקייטד

מת לזוגיות אבל גם מת מפחד

 

אם תתבוננו לאחור ותנסו להיזכר בתקופות היפות ביותר שלכם, בוודאי תמצאו שברובן היו מעורבים אנשים אחרים. אנשים שמרגישים קשר לאחרים חיים יותר שנים; חייהם פעילים ושמחים יותר מחייהם של אנשים בודדים, ויש להם פחות בעיות בריאות. אנשים שמתעניינים באחרים מאושרים יותר מאנשים המרוכזים בעצמם.

 

למערכות יחסים טובות יש יתרון כפול. כשהקשר שלנו עם אנשים אחרים הוא קשר אמיץ, מלבד האהבה וההכלה שאנו זוכים להן ומלבד האפשרות לחלוק איתם את המעמסה שלנו, אנו נדרשים להיות בני אדם טובים יותר. אם נִתרגל לנהוג באהבה כלפי זולתנו ולהעניק לו זכות קדימה, נהיה בסופו של דבר אנשים אוהבים שמעניקים קדימות לזולתנו. אנחנו מוסיפים לעצמנו כבוד עצמי. אבל מערכות יחסים מפותחות מספקות לנו יתרונות רבים נוספים:

 

1. מערכות יחסים מוסיפות משמעות ומטרה לחיינו. כתרופת נגד לערכים הרדודים של התרבות העכשווית, מערכות יחסים פותחות בפנינו הזדמנויות להשפיע על חייהם של אחרים. כאשר מחויבים לאנשים אחרים, אי אפשר להעביר את כל הזמן ברחמים עצמיים.

 

2. מערכות יחסים משפרות את היצירתיות שלנו. אם נתעמק באופן שבו אחרים רואים את העולם, נוכל להתבונן באובייקטיביות רבה יותר בדרך שבה האמונות וההשערות שלנו מגבילות אותנו. עידוד שאנו מקבלים מחברינו מאפשר לנו ליטול סיכונים שלא היינו נוטלים אילו היינו לבדנו. כשאנו בחברת אנשים בעלי תחומי עניין משותפים, אנחנו יכולים לעשות דברים שלא היינו עושים לבדנו: לקום ולרקוד, לשיר קריוקי, להצטרף לתנועה כלשהי. החוויות הללו עשויות להיות נקודות השיא בחיינו.

 

מערכות יחסים משפרות את היצירתיות שלנו וגורמות לנו לעשות דברים שלבד לא היינו עושים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
מערכות יחסים משפרות את היצירתיות שלנו וגורמות לנו לעשות דברים שלבד לא היינו עושים(צילום: Shutterstock)

 

3. מערכות יחסים קוראות תיגר על ההשערות שלנו. אם מישהו שאנו מוקירים או מעריכים מחזיק בדעה השונה מדעתנו, נוצר דיסוננס קוגניטיבי. הרצון לפשר בין שתי נקודות המבט מעודד אותנו להתבונן באמונות שלנו באובייקטיביות רבה יותר.

 

4. מערכות יחסים קוראות תיגר על מנגנוני ההגנה שלנו. כנות כלפי אדם אחר מחייבת אותנו להיות כנים גם עם עצמנו. כשאנחנו רואים את עצמנו דרך עיניו של אדם אחר, אנחנו יודעים שמנגנוני ההגנה שלנו אינם מתעתעים באיש.

 

5. מערכות יחסים מעודדות אותנו להפסיק את הרגלי ההרס העצמי שלנו. אנשים נמנעים מהתנהגות קלוקלת ומסיכונים כאשר הם חושבים על הוריהם, על בני/בנות הזוג שלהם ועל ילדיהם. למעשה, מערכות יחסים הן מניע רב-עוצמה לעשות את הטוב ביותר שאנו יכולים.

 

6. מערכות יחסים מספקות לנו אנשים לשחק איתם. קשה מאוד לשחק ולחוות את ההנאה שהמשחק מספק לנו בבדידות. בני/ות זוג ומפגשים חברתיים מאפשרים לנו להשתחרר וליהנות. צחוק מגרה הפרשת אנדורפינים, אותם הורמוני השמחה, בדיוק כמו מוזיקה וריקודים. הומור, מקור הנאה נהדר בחיים, לא פועל בבדידות. אנו צוחקים הרבה יותר כשאנחנו נמצאים בחברת אחרים. בדיחה טובה ברגע הנכון מסוגלת לשבור את מצב הרוח הקשה ביותר.

 

עטיפת הספר של אוקונור, "מהרס עצמי לערך עצמי" (תמונה: יח"צ הוצאת כתר) (תמונה: יח
עטיפת הספר של אוקונור, "מהרס עצמי לערך עצמי"

 

7. מערכות יחסים מספקות לנו תחושה של מבנה ושייכות. האבולוציה התאימה אותנו לחיים בקהילות קטנות, וכדי להרגיש בטוחים, אנחנו עדיין צרכים להשתייך. גם אם איננו מתגוררים בכפר קטן, נוכל לבסס מחדש את תחושת הביטחון בעזרת רשת של אנשים שאוהבים ומכבדים אותנו. בתרבות של היום, עלינו להשקיע מאמץ מכוון כדי למצוא את הרשתות הללו, או לבנות אותן – בעזרת ארגוני דת, התנדבות, קבוצות עזרה עצמית, מועדונים עם תחומי עניין משותפים - וסליחה, מערכות יחסים באינטרנט אינן אלא תחליף חיוור.

 

8. מערכות יחסים מספקות לנו מקור אמין של דופמין ומוליכים עצביים אחרים הדרושים לנו כדי להרגיש טוב. כפי שנראה בפרק הבא, אנשים שאינם משולבים ברשת כלשהי של מערכות יחסים נמצאים בסיכון יתר לשימוש מוגזם בתרופות ולהתנהגות כפייתית כדי לקבל את מנת הדופמין היומית שלהם.

 

מקור זמין לדופמין. מערכת יחסים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
מקור זמין לדופמין. מערכת יחסים(צילום: Shutterstock)

 

הדרך הטובה ביותר לשפר מערכות יחסים היא להתאמן בהענקת אהבה. הבעה של חיבה, אמון ורגשות רכים היא מיומנות שניתן לשפר בעזרת מאמץ קשוב ומכוון. תרגול של מדיטציה יגביר בכם את רגש החמלה ואת היכולת לזהות תקשורת לא מילולית, וזאת באמצעות חיזוק האזורים במוח המנהלים את המיומנויות הללו. מובן שההרחבה העצמית הזו כרוכה גם בחששות. הדחייה כואבת, והחששות מפניה מרתיעים רבים מאיתנו.

 

התחילו להתאמן עם אנשים שאתם סומכים עליהם – בן או בת הזוג, בני משפחה, חברים קרובים. לאחר מכן, פתחו את לבכם לחוש חמלה גם כלפי אנשים שאינכם מכירים די הצורך כדי לאהוב. החמלה היא היכולת לראות כל בן אדם כפי שאתם רואים את עצמכם: לא טוב יותר, ולא גרוע יותר. בד בבד, טפחו את חוש ההומור שלכם, היו נדיבים וחייכו יותר. עם התרגול תשתפרו וגם תרגישו טוב יותר. 

 

הטקסט המלא נמצא בספר "מהרס עצמי לערך עצמי", הוצאת אופוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לא טוב היות האדם לבדו
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים