מתוך הרשות: העבר הבעייתי של מפגעים מתוך הביטחון הפלסטיני
שילוב של עבר בעייתי וחובות כספיים הביא ככל הנראה את אמג'ד א-סוכרי, ששירת כמאבטח של התובע הכללי ברמאללה, לירות בישראלים במחסום. הוא לא הראשון שמבצע פיגוע למרות הבדיקות המקיפות שמנסים לבצע במנגנוני הביטחון כדי למנוע זאת מבעוד מועד. עוד היום: ניסיון דריסה בכביש 443 ללא נפגעים
מה הניע את איש המנגנונים הפלסטיניים אמג'ד א-סוכרי, בן 34 מהכפר ג'מאעין, לבצע פיגוע ירי ליד בית אל ולפצוע שלושה ישראלים? א-סוכרי הוא השני מאנשי מנגנון הביטחון הפלסטיני שהצליח לפגוע בישראלים בסיבוב ההסלמה הנוכחי. מאוחר יותר אירע ניסיון פיגוע דריסה בכביש 443 ליד מכבים. לא היו נפגעים והמחבל נורה.
ל-א-סוכרי, שגופתו הוחזרה כבר בצהריים למשפחתו, קדם מאזן עריבה, קצין במודיעין הכללי הפלסטיני מאבו דיס ליד ירושלים, שביצע פיגוע ירי במחסום חיזמה לפני חודשיים. ככל הידוע, איש מנגנונים נוסף ביצע פיגוע ירי לעבר כוח צה"ל סמוך לכפר הפלסטיני סילוואד, אולם בפיגוע זה לא היו נפגעים והוא נעצר זמן קצר אחר כך. עריבה, אגב, היה אחיינו של מזכ"ל הוועד הפועל של אשף סאיב עריקאת. ביקור תנחומים של עריקאת בביתו באבו דיס ימים ספורים אחרי הפיגוע גרר ביקורת נוקבת בעיקר בישראל.
פרופיל ראשוני של שני המחבלים הללו מעלה כי לשניהם היה עבר בעייתי. גורם בסביבתו של א-סוכרי אמר ל-ynet כי הוא סבל מבעיות כלכליות קשות מאוד והיה שקוע בחובות כספיים כבדים. החובות הכבידו עליו כבר תקופה ארוכה, כיוון שהרוויח בעבודתו שכר של 2,200 שקל בלבד. מתוקף תפקידו כנהג של אחמד חנון, התובע הכללי הפלסטיני ברמאללה, הוא השתייך למנגנוני הביטחון. במנגנונים רואים זאת כמקרה חריג מאוד הן מפאת תפקידו והן משום שמדובר באדם נשוי ואב לילדים.
כך שההסבר לביצוע הפיגוע נעוץ לדברי אותו גורם בבעיות הכספיות ובחובות הכבדים. א-סוכרי, נשוי ואב לארבעה, העריץ את סדאם חוסיין. כך עולה מבחינה של דף הפייסבוק האישי שלו. דמותו של העריץ העיראקי עוררה בו השראה.
לעומתו, לעריבה היה עבר משפחתי בעייתי מבחינה ביטחונית. אביו ביצע פיגוע דקירה בירושלים בשנת 1992 ונכלא בישראל למשך חמש שנים. גם אחיינו של עריבה ביצע פיגוע דקירה ברחוב יפו בירושלים בשנת 2002 והוא נהרג במהלכו.
מקור במנגנוני הביטחון הפלסטיניים אמר ל-ynet בעקבות הפיגוע של עריבה כי צפויה להיערך בדיקה שתשפוך אור על המניעים למעשיו. ניתן להניח שחקירה דומה תיפתח גם עתה אחרי הפיגוע שביצע א-סוכרי.
ככלל, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מבצעים באופן תדיר ניטור של אנשיהם באמצעים שונים כדי למנוע מקרים כאלה, שבהם אנשיהם יוצאים לבצע פיגוע נגד ישראל או לחלופין מתגייסים אליהם בשליחות של ארגון חמאס כדי להשיג מידע ומודיעין על התנהלותם. הניטור מתבצע על ידי יחידות פנימיות שפועלות בתוך כל אחד מהמנגנונים. אנשיהם מחפשים בצורות שונות התבטאויות בעייתיות של אנשי מנגנונים בעזרת בדיקת דפי פייסבוק, וכן באמצעות סוכנים שמלבד עבודתם הרגילה בתוך המנגנונים, אוספים מידע על מי שמתבטאים באוזני חבריהם באופן מחשיד.
למרות שני הפיגועים הקשים, מספר המחבלים שעבדו כאנשי מנגנונים עדיין מינורי ביחס לכמות הפיגועים שביצעו עמיתיהם בכוחות הביטחון בתקופת האינתיפאדה השנייה. הסיבה העיקרית לכך היא הוראה חד-משמעית של אבו מאזן למנוע מההסלמה להפוך חמושה. זאת בניגוד למדיניות קריצת העין שהנהיג בזמנו יאסר ערפאת.
בפיגוע שביצע א-סוכרי ליד בית אל נפצעו כאמור שלושה בני אדם: בן 31 נפצע באורח קשה, בן 20 נפצע בינוני, וצעיר כבן 21 נפצע קל. המחבל הגיע ברכב למחסום פוקוס, יצא מהמכונית ופתח באש מאקדח. כוח צה"ל שהיה במקום ירה לעברו וחיסל אותו.
בשעות הצהריים בוצע ניסיון דריסה על כביש 443 ליד מכבים. המחבל הגיע עם מכונית למחסום בל סמוך למוצב צה"ל. לפי החיילים במקום, הוא ניסה להתפרץ למחסום ולדרוס אותם. לוחמים מגדוד קדם של פיקוד העורף ירו לכיוונו ונטרלו אותו. אין נפגעים בקרב החיילים.