שתף קטע נבחר

סורים הומואים באירופה סופגים מכות מפליטים

עבור פליטי מלחמה מסוריה שהם גם הומואים, הבריחה לאירופה היא גם תקווה למצוא בית סובלני יותר, אבל במרכזי פליטים הם סופגים מכות ואיומים ברצח, וצואה נמרחת על מיטותיהם. עומר: "איך אנשים שעברו דרך קשה כל כך עדיין יכולים לפגוע?". הולנד מנסה לחנך את המהגרים: "אצלנו מקבלים את השונה"

עומר חלם שנים לברוח מהאפליה שממנה סבל בסוריה, וכשראה את התמונות הססגוניות של מצעד הגאווה באמסטרדם קיווה למצוא חיים חדש בעיר ההולנדית אחרי שברח המלחמה המשתוללת בבית. אבל ארבעה חודשים אחרי שהגיע להולנד נדהם עומר, בן 20, למצוא עצמו קורבן של התקפות, הקנטות ואיומים מצד עמיתיו למסע – הפליטים האחרים.

 

"לבוא להולנד, שהיא ארץ של חופש ושל חופש ביטוי, ולמצוא את עצמך סופג הצקות כי אתה הומו, זה היה דבר מטורף לגמרי מבחינתי", אומר עומר באנגלית. הוא אחד מבין יותר מ-54 אלף פליטים שהגיעו להולנד בשנת 2015. הוא שט בסירה ליוון ואז טס להולנד בספטמבר בעזרת דרכון ספרדי מזויף. "הפתיע אותי שהאנשים האלה, אחרי שעשו דרך ארוכה ומתישה כל כך, עדיין מסוגלים להציק לי ולפגוע בי", הוא אומר.

הפליט ההומו עומר. "אמרו לי שאני בושה לפליטים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפליט ההומו עומר. "אמרו לי שאני בושה לפליטים"(צילום: AFP)

החוויה של עומר אינה ייחודית לו. גם פליטים הומואים אחרים מצאו עצמם במצוקה בין התרבות השמרנית של משפחות הפליטים לבית החברה ההולנדית הסובלנית הרבה יותר. הולנד היא המדינה הראשונה בעולם שאישרה נישואים חד-מיניים – אי שם ב-2001 – אבל הקבלה של נטיות מיניות שונות עדיין אינה נחשבת לדבר שגרתי במרכזים לפליטים בהולנד.

 

עבור אומר, סטודנט למשפטים דק גזרה ממשפחה סורית מבוססת, לגלות שמחנות הפליטים אינם עונים על ציפיותיו היה דבר שמכה בהלם. "קראתי את כל הכתבות האלה שבהן נכתב שהולנד היא מדינה סובלנית מאוד כלפי הומואים ושאמסטרדם היא בירת הקהילה הלהט"בית. ראיתי את התמונות ממצעד הגאווה", הוא מספר.

 

אבל לדבריו, כשהגיע להולנד מצא עצמו מותקף על-ידי פליטים אחרים. "הם איימו לרצוח אותי, הם אמרו לי שאני בושה לפליטים, הם דחפו אותי בתור לקפה". מאוימים ומבודדים, רבים כמו עומר לא העזו לצאת מחדריהם. הוא עצמו העביר שם שעות על גבי שעות כשאוזניות תחובות באוזניו.

אמסטרדם. "שמעתי שזאת בירת הקהילה הלהט"ב" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמסטרדם. "שמעתי שזאת בירת הקהילה הלהט"ב"(צילום: shutterstock)

"היה לי מזל שלא התקיפו אותי פיזית", אומר עומר, שמצא בסופו של דבר מקלט הודות לליאנדה, לסבית הולנדית בת 25 שהציעה לו חדר.

 

לישון שבוע ביער

לפי COC, אגודה שפועלת להגנה על זכויות ההומואים, פליטים הומואים שהגיעו לאירופה עברו חוויות גרועות אפילו יותר – כולל התעללות מינית. העיתון ההולנדי AD דיווח שהבגדים של חלקם הועלו באש ואחרים גילו שמיטותיהם נמרחו באוכל או בצואה. ארגון אחר, "הגן הסודי", גילה ששני פליטים הומואים ניסו לבצע התאבדות.

 

לפי הדיווח של AD, גבר אחד היה מבוהל כל כך עד שהוא ישן במשך שבוע ביער הסמוך למרכז לפליטים. אחר כך, כמו עומר, הוא מצא מקום לישון בו אצל מארח הולנדי. בתקופה שבין אמצע אוקטובר לאמצע דצמבר קיבל COC 14 תלונות על התעללות בפליטים הומואים. לפני כן היה מקבל רק תלונה או שתיים כל כמה חודשים. "אנחנו חושדים שזה רק קצה הקרחון", אומר מנהל COC, קון ואן דיק. רוב הפליטים ההומואים חוששים להגיש תלונה רשמית או לדבר בציבור על שחוו, מחשש לנקמה או משום שהם אינם יודעים למי לפנות.

עומר. כבר מכיר חברים חדשים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עומר. כבר מכיר חברים חדשים(צילום: AFP)

בניסיון להגן על הפליטים ההומואים, עיריית אמסטרדם פתחה שני בתי מחסה שאליהם הוכנסו 12 פליטים בחודשים אוקטובר-דצמבר. ארגון COC בירך על הצעד, אבל התעקש כי זה צריך להיות רק צעד זמני. כעת אלה שזכו למקום מגורים זמני שם, הועברו למרכזים המתאימים יותר לצורכיהם. חמישה שוכנו באגף נפרד של מרכז קטן יותר לפליטים, שם ניתן לחשוף בקלות רבה יותר כל מקרה של התעללות.

 

הארגון הממשלתי ההולנדי שמקבל את הפליטים ומטפל בהם, COA, מנסה לחנך מהגרים אחרים לסובלנות. במקרים קיצוניים

אפשר להזעיק את המשטרה, ו-COA מחשיב את ההומואים לקבוצה פגיעה כמו ילדים או קורבנות של אלימות בתוך המשפחה.

 

עומר מאמין שיוכל להתחיל בחיים חדשים רק כשיקבל מקלט מדיני. בינתיים, הוא כבר יוצר קשרי חברות בחברה ההולנדית. "ציפיתי לפגוש אנשים שיקבלו אותי כפי שאני, וזה אכן קרה", הוא אומר. "ללכת ברחוב עם החבר שלך בלי לפחד מה אנשים יעשו – זה נהדר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"לספוג מכות בהולנד כי אתה הומו? זה היה שוק בשבילי"
צילום: AFP
מומלצים