נתונים מדאיגים: התינוקות במוקדי הזיהום בחיפה נולדים עם ראש קטן יותר
ממצאים דרמטיים במחקר באוניברסיטת חיפה הבוחן את השלכות זיהום האוויר. הכתב חיים ריבלין חושף בערוץ 2 כי בקריית חיים, קריית ביאליק, ובאזורים בקריית טבעון ובחלק מהכרמל נולדו תינוקות עם היקפי ראש נמוכים. באיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה אמרו כי הנתונים לא-מדויקים
תינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו במשקל נמוך ובהיקפי ראש הנמוכים בכ-20 עד 30 אחוזים מביתר השכונות בנפת חיפה. הממצאים המדאיגים הללו - תוצאה של זיהום האוויר החריג - עלו במחקר רחב היקף המתבצע בימים אלה באוניברסיטת חיפה. כך חשף הערב (יום א') חיים ריבלין בחדשות ערוץ 2.
המחקר המקיף מצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה. החוקרים מצאו שהתחלואה שם בסרטן ריאות ולימפומה היא עד פי 5 מהממוצע הארצי. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם יישובים אחראים לתחלואה החריגה. המחקר מבוצע על-ידי קבוצה של 20 חוקרים בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.
הנתונים הללו הוצגו לפני כמה ימים לוועדת ההיגוי של מחקר מקיף שהוזמן על ידי איגוד ערים חיפה וממומן על-ידי בתי הזיקוק וחברת החשמל כחלק מבקשה שלהם להרחיב את פעילותם.
החוקרים מצאו תחלואה עודפת ומדדי בריאות ירודים באזורים הצמודים לאזורי התעשייה הפטרוכימיים וכן מתאם בין מפות התחלואה (דוגמת סרטן ריאה, נון-הודג'קין, לימפומה ואסתמה). עוד נמצא כי מצב בריאותם של תינוקות נמוך מהממוצע.
באיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה טוענים כי המחקר טרם הושלם וכי שיטת המחקר, שבה החוקרים הציעו את דגימות הקרקע כמדד לזיהום אוויר, שגויה: "הפורום המקצועי שכולל נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי משרד הבריאות ונציגי איגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה חשבו פה אחד כי מדובר במתדולוגיה שגויה ולכן לא אישרו שינוי במתווה המחקר".
בתגובתם הרשמית מסרו: "צר לנו על הנתונים הבלתי מדויקים שפורסמו הערב. את המחקר מלווה פורום מקצועי שמורכב מנציגי משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה. כאשר יהיו תוצאות מתוקננות ומלאות נשמח להביא אותן לידיעת הציבור. האיגוד ימשיך לפעול בכל הכלים המקצועיים לקידום איכות הסביבה והאויר במפרץ חיפה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי "הנחת העבודה של המשרד היא שרמת זיהום האוויר במפרץ חיפה גבוהה מאוד ולכן המשרד לקח אחריות, גיבש תוכנית ומיישם אותה בעוצמה. למרות ירידה של 11% עדיין רמת הזיהום גבוהה מדי ונמשיך להפחיתה. כל מחקר יבוצע בלוחות הזמנים ובלי הפרעה. המחקר יהיה הבסיס לשלב ב' של התוכנית". במשרד הבריאות אמרו כי הנתונים טרם הוצגו להם, "כאשר יוצגו לאנשי המקצוע במשרד, נלמד את הנתונים ונביע את עמדתנו".
בעיריית חיפה תקפו את הדלפת הנתונים
ד"ר חגי לוין, ראש מסלול בריאות וסביבה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, אמר כי "גם לטווח הקצר, משקל לידה נמוך הוא גורם סיכון לתמותה לאחר הלידה ולסיבוכים סביב הלידה ואפילו עד הגיל המבוגר, סכרת ויתר לחץ דם. גם בעיות נשימתיות כמו אסתמה וגם בעיות קוגניטיביות כמו ירידה באיי-קיו". העובדה שלאחרונה נולדו תינוקות במשקל ובהיקף ראש קטנים, מעידה כי זיהום האוויר לא פחת כפי שניסו לטעון אנשי המשרד להגנת הסביבה. לדבריו, "מתרבות העדויות לכך שקיים קשר בין זיהום אוויר לבין פגיעה בהתפתחות העובר שבין היתר באה לביטוי במשקל לידה נמוך, בהיקף ראש ובפרמטרים אחרים".
על פי הדיווח של ריבלין, עיריית חיפה ניסתה לטרפד את פרסום הנתונים, שאמורים לראות אור בסוף פברואר, תחילת חודש מרס, במסגרת פרסום ממצאי הביניים של אותו מחקר. ריבלין סיפר כי ראש עיריית חיפה, יונה יהב, הגיע למשרדו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ודרש ממנו להרחיב את המחקר גם לערים אחרות, כך שחיפה לא תהיה העיר היחידה במוקד העניינים. עוד טענו גורמים במשרד להגנת הסביבה כי יהב ניסה לגרום להימשכות המחקר לשנים רבות.
מעיריית חיפה נמסר בתגובה לממצאים הקשים: "המצב שבו גורמים מקצועיים נדרשים להתייחס להדלפות ולנתונים שמתפרסים בתקשורת, עוד לפני שהם מובאים לאנשי המקצוע, הוא אבסורד ומקומם ואין לנו כוונה לשתף עם זה פעולה. עיריית חיפה היא היחידה הנלחמת נגד הרחבת בז"ן. ראש העירייה יונה יהב הוסיף: "בדיון שהיה בשבוע שעבר ובו השתתפתי באופן אישי, הופתעתי לשמוע את פקידי הממשלה מצביעים בעד הרחבת בז"ן במפרץ חיפה. אנחנו נלחמים נגד כך 24 שעות ביממה ואם ההחלטה להרחיב את בז"ן תתקבל - נעתור לבג"ץ ולא נוותר. אני באופן אישי סגרתי את בתי הזיקוק ובית המשפט הורה לפתוח אותם מחדש. בכוונתי להמשיך להילחם על בריאותם של תושבי מרחב חיפה. מדובר על שליש מתושבי מדינת ישראל - מעכו וקריית אתא, מוצקין וביאליק, ועד נשר וקריית טבעון".
"לראשונה יש לנו שר בממשלה, השר להגנת הסביבה, המקדם את התוכנית הלאומית למען איכות האוויר במפרץ חיפה. הגיע הזמן שממשלת ישראל כולה תירתם לעניין ולא תטמון את ראשה בחול. לדוגמה, אחרי מאבקים רבים בג"ץ הכריע והורה להעתיק את מכל האמוניה לדרום - והמדינה לא מבצעת. האבסורד הוא שאין לנו גיבוי, אפילו את השיטור לאכיפת כניסת משאיות מזהמות לחיפה אנו נדרשים לשלם מכספנו. לראשונה בתולדות חיפה יש תוכנית לאומית ומתוקצבת ואני קורא לראש הממשלה להפשיל שרוולים, להביא להחלטת ממשלה בעניין התוכנית ולהחזירה למימדים התקציביים שיתנו מענה אמיתי לתושבי חיפה. אם יש סכנה ממשית לחיי הילדים שלנו - נשבית את המשק הישראלי עד פתרון אמיתי לאומי כולל".
באשר לנתוני הסקר נמסר מהעירייה: "ההסכם שנחתם בין המשרד להגנת הסביבה, העירייה וצוות החוקרים מאוניברסיטת חיפה, כלל סקר אפידמיולוגי המתייחס, בין היתר, להשוואה של נתוני התחלואה בין שלוש ערים גדולות בישראל. בכוונתנו לכבד הסכם זה, הן את תוכנו והן את לוחות הזמנים כפי שנקבעו. ממצאי סקר הביניים יפורסמו במועד ובכל השקיפות הנדרשת. כל אמירה אחרת הינה הטעיית הציבור".
בעבר נטען: תחלואה גבוהה של סרטן בחיפה
בשנה שעברה פורסמו ממצאים קשים על תחלואה גבוהה בסרטן
בחיפה ובאזור. מהנתונים המדאיגים, שעולים ממכתב של ראש שירותי בריאות הציבור במשרד פרופ' איתמר גרוטו, עולה כי בעבור ילדים
בני 0-14, מתוך 60 מקרי סרטן, ניתן להעריך כי כ-30 מקרי סרטן הנם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר. במחקר נוסף, שבחן את שיעור מקרי הסרטן בקרב 4,255 ילדים ונערים עד גיל 19 בין 1998-2007 נמצא כי שיעור חולי הסרטן בקרב ילדים במחוז חיפה גבוה מהממוצע הארצי, אך הממצאים לא היו מובהקים. הנתונים עצמם הועברו לוועדת הערר שדנה בפרויקט קרקעות הצפון.
קיים פער גדול בין התחלואה של ילדים בנפת חיפה לבין שאר הארץ. בגילאים 15-40 יש עדיין פער, שגדל בקבוצת הגיל הבאה. כמעט אחד מכל חמישה מתושבי אזור חיפה בני 65-74 לקו בסרטן. במכתבו של פרופ' גרוטו נכתב כי החוקרים מצאו שלתושבי נפת חיפה יחס הסיכונים לחלות בסרטן היה גבוה בהשוואה לשאר הארץ, בעבור 16 סוגי סרטן מ-18 הסוגים שנבדקו. במכתב הודגש כי ההבדל היה מובהק לאחר תקנון לגיל, מין, דת ומוצא בעבור שישה סוגי סרטן. החוקרים הדגישו שלא ניתן לייחס את ההבדלים שנמצאו לעישון, מפני ששיעור העישון בנפת חיפה אינו גבוה יותר לפי סקר של הלמ"ס והוא דומה לממוצע הארצי.
עוד עולה מהנתונים כי במהלך 1998-2007, לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפים, בעבור כלל סוגי הסרטן יחס הסיכונים בנפת חיפה
היה גבוה ב-16% בהשוואה לשאר הנפות. כלומר במהלך 10 שנים, מתוך 4,860 מקרי סרטן ניתן להעריך כי כ-780 מקרי סרטן הנם מקרים של תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מחשיפה לזיהום האוויר באזור.
מדו"ח שפרסם בשנה שעברה המשרד לאיכות הסביבה עולה כי חיפה היא העיר עם פליטות הזיהום הרבות ביותר. במשרד מציינים כי זו הפעם הראשונה שבה מפורסם דירוג הערים עם פליטות הזיהום באופן הכולל גם את זיהום האוויר מתחבורה. עוד נמסר כי חיפה מדורגת במקום הראשון, אף שזיהום האוויר בה ירד בכמעט שליש ב-2013.