שתף קטע נבחר

 

לראש העיר יש זמן: "המחקר צריך להתפרש על פני 5 שנים"

לאחר פרסום הנתונים המדאיגים והדרמטיים כי תינוקות בקריות נולדים עם היקפי ראש נמוכים ב-30-20 אחוזים מהממוצע, אמר יונה יהב לאולפן ynet כי המחקר נמשך רק חצי שנה ועוד אין ממצאים סופיים. חברת אופוזיציה: "חיפה הופכת למעצמה פטרוכימית וראש העיר לא אומר מילה". בתום עימות עמה נטש יהב את הראיון

 

הזיהום - וההשלכות    (צילום : עידו בקר אורי דוידוביץ אלי סגל)

הזיהום - וההשלכות    (צילום : עידו בקר אורי דוידוביץ אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

ראש העיר חיפה יונה יהב התראיין הבוקר (יום ב') לאולפן ynet בעקבות פרסום נתוני המחקר הדרמטיים אמש לפיהם בקריות נולדו תינוקות עם היקפי ראש נמוכים ב-20 עד 30 אחוזים מהממוצע הארצי. "המחקר צריך להתפרש על פני חמש שנים והוא רק מתבצע בחצי שנה הראשונה", אמר יהב, "עוד אין לנו את הממצאים הסופיים".

 

"אנחנו הזמנו את המחקר כדי לדעת מה בדיוק מתרחש פה באזור הזה. כולנו זוכרים שמשרד הבריאות לפני שנה יצא עם נתונים, אחרי יומיים הכחיש אותם, חזר בו, אנחנו רוצים לדעת בדיוק מה המצב בעיר הזאת, באזור הזה", אמר יהב. לדבריו, "המחקר הזה הוזמן על ידי אגד ערים להגנת הסביבה שחברות בו 12 רשויות מקומיות, שליש ממדינת ישראל, שני מיליון תושבים שחשופים לעניין הזה. אנחנו דורשים לדעת ואנחנו דורשים לנקוט אמצעים הכי חריפים כדי שכאן יהיה אוויר נקי".

 

מפרץ חיפה, ארכיון (ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה) (ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה)
מפרץ חיפה, ארכיון(ואיל קבלאן, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
(צילום: אבישג שאר-ישוב)

מוקדי הזיהום ()
מוקדי הזיהום

עם זאת, יהב טען כי המחקר שבוצע אינו מספק. "זה מחקר שצריך להתפרש על פני חמש שנים והוא רק מתבצע בחצי שנה הראשונה, ועוד אין לנו את הממצאים הסופיים".

 

ראש העירייה התייחס גם לטענה שהוא אינו פועל לתיקון הבעיה: "אנחנו סגרנו את המפעלים ולכן הממשלה התעשתה והתחילה לעשות מעשה, בית המשפט הורה לי לפתוח את המפעלים האלה. על כל פנים אנחנו ננקוט כל אמצעי שרק ניתן, והראיה היא שאני ראש העיר היחיד שהתייצבתי לפני יומיים בוועדת ערר כדי להילחם יחד עם הארגונים הירוקים נגד הרחבת בז"ן, כל ראשי הערים האחרות הם בבונקרים. אני לוקח אחריות על התושבים שלי, ואנחנו חייבים לדאוג לכך שראש הממשלה יכניס יד עמוקה לכיס עמוק ויפעל על מנת שיהיה כאן אוויר נקי, וכך אכן יהיה".

 

"האחריות על הנעשה כאן היא בידי הממשלה", הוסיף יהב, "ותודה לאל השר אבי גבאי היה הראשון בממשלה שנטל על עצמו את האחריות הזאת, הכניס יד עמוקה לכיס והעניק לנו 330 מיליון שקל כדי ליצור תוכנית לאומית להדברת זיהום האוויר. ואכן תוך חמישה חודשים כבר חווינו ירידה של 11 אחוז בפליטות".

 

יו"ר סיעת חיים בחיפה, ד"ר עינת קליש רותם, טענה כי ראש העירייה אינו באמת פועל לטובת הציבור. "אני לא שמעתי אותו אומר מילה אחת על ההרחבה של שלוש התוכניות שהולכות להפוך את מפרץ חיפה למעצמה פטרוכימית עצומה. אני מצטערת אבל משרדי הממשלה הולכים להגדיל ולאשר, ובראשם דרך אגב המשרד להגנת הסביבה. אני חושבת שגם אם חתול מת יישב על הכיסא שלו היום המצב של חיפה יישאר אותו הדבר".

 

ד"ר עינת קליש רותם (צילום: צחי אוסטרובסקי ) (צילום: צחי אוסטרובסקי )
ד"ר עינת קליש רותם(צילום: צחי אוסטרובסקי )

בתגובה ניצת עימות בין יהב לקליש-רותם, והוא הסתיים בנטישת יהב את הראיון: "מאיפה היא נוטלת את העוז לומר דברים שאין לה בהם מושג? טוב, באופוזיציה כשאין לך אחריות אתה יכול לומר גם דברי שטות", השיב יהב, וקליש החזירה: "אתה כזה בכיין שעוד מעט גם אני מתחילה לבכות, רק לפני שנה כשהעליתי במועצת העיר את הנושא של זיהום האוויר ועודף התחלואה אתה סגרת לי את המיקרופון".

 

קבוצה של 20 חוקרים מאוניברסיטת חיפה זכתה במכרז של איגוד ערים והחלה לחקור את הנושא ב-2015. הממצאים צפויים להתפרסם בסוף החודש הבא, אך אתמול חשף הכתב חיים ריבלין בחדשות ערוץ 2 כי תוצואת המחקר מראים שתינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו עם ראשים בהיקף הקטן ב-30-20 אחוזים מבאזורים סמוכים אחרים, פחות מזוהמים. שיעור התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה גבוה עד פי 5 מהממוצע הארצי. המחקר המקיף הצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה.

 

החוקרים השוו בין דגימות האוויר של חיפה, תל אביב וחדרה כדי לבדוק אם יש מאפיינים שונים בין הערים. נתוני זיהום האוויר הושוו לנתוני התחלואה. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם יישובים אחראים לתחלואה החריגה. במהלך המחקר ביקש אחד החוקרים לבצע גם מחקר במאצעות דגימות קרקע, אך המהלך נדחה על-ידי האיגוד. גורמים בוועדת ההיגוי טענו כי הדבר נבע ממניעים זרים.

 

מזמיני המחקר, איגוד ערים חיפה, אמרו כי מדובר במחקר הגדול ביותר שנעשה לבדיקת הנושא, אך ועדת ההיגוי מטעמו טוענת כי המחקר טרם הושלם וכי שיטת המחקר, שבה החוקרים הציעו את דגימות הקרקע כמדד לזיהום אוויר, שגויה. המחקר ממומן על-ידי בתי הזיקוק וחברת החשמל כחלק מבקשה שלהם להרחיב את פעילותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
ראש עיריית חיפה יונה יהב
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים