תיעוד מהלוויין הישראלי: פריסת הכוחות הרוסיים בסוריה
הלוויין "ארוס" קלט את בסיס חיל האוויר הרוסי בלטקיה וחשף את הפעלת טילי S-400 המתקדמים ואת אינטנסיביות הטיסות באזור. "רוסיה מתייחסת לבסיס כטריטוריה שלה"
מכון פישר לחלל פרסם היום (ב') תמונות ייחודיות שחושפות טפח מהרחבת פעילות חיל האוויר הרוסי במלחמת האזרחים בסוריה - עשרות מטוסים וסוללות טילי קרקע-אוויר במעוז אסד בלטקיה. התמונות ייחשפו במלואן מחר בכנס החלל הבינלאומי.
למרות תוצאות שנויות במחלוקת בתחילת הקמפיין הרוסי בסוריה בקיץ האחרון, בשבועות האחרונים זיהו גם בישראל כי הסיוע של מוסקבה לאסד מתחיל להניב פירות והצלחת כוחות המדינה האיסלמית נבלמה, כמו גם פעילותם של מורדים מתונים יותר ושל מיליציות המזוהות עם אל-קאעידה. תמונות שחושף לוויין ישראלי מציגות את הרחבת הכוחות הרוסיים באזור ואולי מסבירה את ההצלחה האחרונה.
בתמונות שקלט לוויין התצפית הישראלי "ארוס", שמפעילה חברת ImageSat International הישראלית, נראית פריסת הכוחות הרוסיים בלטקיה שבצפון מערב סוריה, אזור שבשליטת משטר אסד.
טל ענבר, ראש המרכז לחקר הטילים והחלל במכון פישר, הסביר כי מהצילומים עולה שפריסת הכוחות הרוסיים כוללת יותר מ-30 מטוסי קרב שחונים בשדה, בהם 11 מטוסי תקיפה על-קוליים מדגם "סוחוי 24". מטוס חיל האוויר הסורי מדגם זה הופל לפני כשנתיים בידי סוללת פטריוט ישראלית כאשר חדר למרחב האווירי הישראלי, ובשנה שעברה הופל מטוס מאותו הדגם תחת שירות חיל האוויר הרוסי בתקרית אווירית על ידי F-16 של חיל האוויר הטורקי.
עוד נראים עשרה מטוסי תקיפה קלים יותר מדגם "סוחוי 25", שבעה מטוסי תקיפה מתקדמים מסוג "סוחוי 34" וארבעה מטוסי יירוט ותקיפה מתקדמים מסוג "סוחוי 30". מטוסים נוספים יצאו כנראה לפעילות אווירית בזמן שבו בוצע הצילום על ידי הלוויין. "עוד אפשר לראות - הוכחות למספר גיחות התקיפה הרב במבני אחזקה שהוקמו בשדה ובו נראים מטוסי 'סוחוי 24' עוברים החלפת מנועים, בעקבות שחיקה שנגרמת מרמת הפעילות הגבוהה של המטוסים במרחב הסורי", הוסיף ענבר.
חלק מאותם מטוסי קרב רוסיים ביצעו גיחות תקיפה בחודשים האחרונים גם בגולן הסורי, מרחק קילומטרים ספורים מהגבול הישראלי. פעילות חיל האוויר הרוסי מתבצעת בתיאום עם מקבילו הישראלי במנגנון מיוחד בזמן אמת, שנקבע לפני כחצי שנה בין ראשי שני הצבאות.
לפני כחודשיים פרס חיל האוויר הרוסי גם את סוללות הנ"מ המתקדמות S-400. לדברי ענבר, "מהתמונות ניתן לראות כי הרוסים הציבו והחלו בהפעלת סוללת טילי ה-S-400 ופרסו לצדם מערכות טילי SA-22 'פנציר', שנרכשו גם על ידי איראן, כדי להגן עליהם מתקיפה. הרוסים תגברו את ההגנה האווירית על השדה לאחר תקרית הפלת אחד ממטוסיהם בידי חיל האוויר הטורקי, מחשש להסלמה בין המדינות".
בשיחה עם ynet הסביר ענבר את משמעות פריסת סוללות הנ"מ המתקדמות בסוריה על ידי הרוסים, שכן המורדים לא מחזיקים בידיהם מטוסי קרב ואף חיל אוויר זר לא מאיים בזירה על הטייסים הרוסיים. לדברי ענבר, "לרוסים יש תורת לחימה מסודרת לפריסה של חיל האוויר שלהם, ואם הם פועלים משדה תעופה זר אז יש להם שיטות הגנה מוסדרות. לשיטתם, הם באו הנה כדי להישאר, אולי אף לתקופה ארוכה, ולכן הם מתייחסים לבסיס הזה כאל טריטוריה רוסית שיש להגן עליה כדי להבטיח חופש פעולה".
הצבת הסוללות המתקדמות עוררה דאגה בישראל, אך שר הביטחון משה יעלון הבהיר כי גם סוללות ההגנה האווירית הללו נכללות בתוכנית התיאום עם הרוסים. עדות ל"הצלחת" התיאום הזה ניתן לייחס גם לחיסולו של פעיל חיזבאללה סמיר קונטאר בפעולה שמיוחסת בתקשורת הערבית לחיל האוויר הישראלי, לפני כחודש וחצי, בשיאה של הלחימה האווירית בסוריה. קצין בכיר בחיל האוויר הישראלי הבהיר עוד קודם כי חיל האוויר לא נזקק לאישור רוסי כדי לפעול בצפון.
לווייני ארוס, שאחד מהם תיעד לפני כשבוע את התמונות שפורסמו היום, נבנו בידי התעשייה האווירית והם מצוידים במצלמת חלל מתוצרת אל-אופ. חברת ISI רכשה בעבר שני לוויינים כאלה ובשנה שעברה הזמינה לוויין שלישי, מתקדם בהרבה. צילומי לווייני ארוס נמכרים ללקוחות אזרחיים וביטחוניים בעולם, בהם מערכת הביטחון הישראלית.
התמונות יוצגו מחר בכנס החלל הבינלאומי של מכון פישר ומשרד המדע, שיתקיים בהרצליה בסימן "החלל למען עתיד האנושות" בהשתתפות אסטרונאוטים, ראשי סוכנויות חלל ואנשי תעשיות החלל מהארץ ומהעולם.