שתף קטע נבחר

 

מחקר התינוקות במפרץ חיפה: הרופאים הונחו לשתוק, החוקרים נקראו בדחיפות לירושלים

חוקרי אוניברסיטת חיפה שגילו ממצאים קשים על השפעות זיהום האוויר על תינוקות נקראו לפגישה דחופה עם שרי הבריאות ואיכות הסביבה. רמב"ם הורה לרופאיו לשתוק. מזכ"ל איגוד רופאי הילדים: "לא רוצים להתראיין, זה רק מוסיף פאניקה". כחלון: "ממשלות ישראל לדורותיהן לא טיפלו במפגע"

 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
בתי הזיקוק במפרץ חיפה(צילום: גיל נחושתן)

החוקרים מאוניברסיטת חיפה שעובדים על המחקר המקיף מסוגו שגילו ממצאים קשים ביחס להשפעות זיהום האוויר על תינוקות במפרץ חיפה נקראו לפגישה דחופה היום (ב') בשעה 18:00 עם שר הבריאות יעקב ליצמן והשר להגנת הסביבה אבי גבאי בכנסת. במקביל, איגוד רופאי הילדים הודיע שלא יתייחס לממצאים לפיהם היקף ראשם של תינוקות בשכונות מזוהמות קטן ב-30-20 אחוזים מבשכונות אחרות במפרץ חיפה. גם בית החולים רמב"ם הורה כבר אמש לרופאיו לשתוק.

 

שר הבריאות על תחלואת התינוקות: "לא נעבור על כך לסדר היום"

 

הממצאים שנחשפו אמש על-ידי הכתב חיים ריבלין בחדשות ערוץ 2 היו צפויים להתפרסם בתחילת חודש מרס, אולם בעקבות הפרסומים האחרונים והמשמעות של מסקנות המחקר, הוחלט להציג את הנתונים כבר הערב בפני השרים על מנת שיוכלו ללמוד אותם ולקבל החלטה.  

  

בית החלים רמב"ם הורה אמש לרופאים לא להגיב על ממצאי המחקר לפני שיהיו בידיהם הנתונים המלאים, "לא מהשקופית בטלוויזיה", כדברי דובר בית החולים, דוד רטנר. לדבריו, "הנתונים שפורסמו על מחקר מאוניברסיטת חיפה הקושר בין זיהום אוויר לעלייה במספר ילדים שנולדים במשקל נמוך וכו' אינם מוכרים לא במחלקת יולדות ולא במחלקת פגים. ייתכן שהמידע נאסף ממקורות אחרים".

 

שר האוצר משה כחלון הדגיש בפני השר להגנת הסביבה כי בכל הנוגע לבריאות הציבור וטיפול בצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה, לא יחסרו משאבים ויינתן גיבוי מלא ממשרד האוצר לכל הפעולות שנוגעות לאיכות החיים של תושבי ישראל, במפרץ חיפה ובשאר הארץ. לדברי כחלון, מאז כינונה של הכנסת הנוכחית השקיעו משרדי האוצר והגנת הסביבה בשיקום חיפה ומפרץ חיפה בהשקעות בהיקפים חסרי תקדים.

 

הוא ציין כי המשרד להגנת הסביבה מפעיל בתמיכת משרד האוצר את התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה, הגברת הפיקוח והאכיפה, צמצום הסיכונים לאוכלוסייה, ניטור מזהמים, ביצוע מחקרים בריאותיים והנגשת המידע לציבור. על פי נתוני הדו"ח הרבעוני הראשון של התוכנית, בשנת 2015 חלה ירידה של 11% בזיהום האוויר מתעשייה, ועד שנת 2018 תירשם הפחתה של כ-50% ביחס לפליטות משנת 2014.

 

"אנחנו נדרשים כיום לטיפול במפגע סביבתי שהחל עוד בימי המנדט הבריטי, ולא זכה למענה הולם על ידי ממשלות ישראל לדורותיהן", אמר כחלון, "בניגוד לקודמנו אנחנו מחויבים לתושבי חיפה והצפון, והפעולות שכבר ביצענו מעידות יותר מכול על הכיוון המסתמן".  

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

יונה יהב בראיון לאולפן ynet    (צילום : עידו בקר אורי דוידוביץ אלי סגל)

יונה יהב בראיון לאולפן ynet    (צילום : עידו בקר אורי דוידוביץ אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

מזכ"ל איגוד רופאי הילדים, ד"ר צחי גרוסמן: "דיברנו על זה באיגוד אתמול ואנחנו לא רוצים להתראיין ולהתבטא בנושא עד שנראה את כל הנתונים. זה רק מוסיף פאניקה ולא מוסיף לראות את המציאות כמו שהיא. רופאי הילדים בשלב זה ממתינים לתוצאות הסופיות למחקר ולנתונים שאמורים להתפרסם ובינתיים לא מתבטאים בנושא". יחד עם זאת הוא טען שלא ניתנה כל הנחיה לרופאי ילדים שלא להתבטא בנושא.

 

מה מצא המחקר?

על פי המחקר, תינוקות באזורים המזוהמים במפרץ חיפה נולדו עם ראשים בהיקף הקטן ב-30-20 אחוז מאשר באזורים סמוכים אחרים, מזוהמים פחות. שיעור התחלואה בסרטן ריאות ובלימפומה גבוה עד פי 5 מהממוצע הארצי.

 

המחקר המקיף הצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל, בצד שפונה לאזור התעשייה.

 

קבוצה מאוניברסיטת חיפה, שזכתה במכרז של איגוד ערים לביצוע המחקר, החלה באיסוף נתונים השנה (2015) ובסוף חודש מרס תפרסם את ממצאיה. החוקרים השוו בין דגימות האוויר של חיפה, תל אביב וחדרה על מנת לבדוק אם יש מאפיינים שונים בין הערים. נתוני זיהום האוויר הושוו לנתוני התחלואה.

 

החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם יישובים אחראים לתחלואה החריגה. המחקר מבוצע על ידי קבוצה של 20 חוקרים בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה.

 

במהלך המחקר ביקש אחד החוקרים לבצע גם מחקר באמצעות דגימות קרקע, אך המהלך נדחה על ידי האיגוד. גורמים בוועדת ההיגוי טענו כי המהלך נבע ממניעים זרים.

 

ראש העיר חיפה יונה יהב אמר בראיון לאולפן ynet: "המחקר צריך להתפרש על פני חמש שנים והוא רק מתבצע בחצי שנה הראשונה. עוד אין לנו ממצאים סופיים. הזמנו את המחקר כדי לדעת מה בדיוק מתרחש פה באזור הזה. כולנו זוכרים שמשרד הבריאות לפני שנה יצא עם נתונים, אחרי יומיים הכחיש אותם, חזר בו, אנחנו רוצים לדעת בדיוק מה המצב בעיר הזאת, באזור הזה. אנחנו דורשים לנקוט אמצעים הכי חריפים כדי שכאן יהיה אוויר נקי".

 

מועצת העיר חיפה תתכנס מחר בערב לדון בזיהום האוויר ובהשלכותיו הקשות. בפני המועצה יופיעו אנשי המקצוע הרלוונטיים שיציגו את הפעולות שבהן נוקטות העירייה ומשרדי הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
המפעלים המזהמים
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים