הוקמה קרן סיוע למפעלים במצוקה
שנים לאחר קבלת ההחלטה על הקמתה, יצאה היום לדרך הקרן לעזרת מפעלים במצוקה המשותפת לממשלה, להסתדרות ולתעשיינים. בימים הקרובים תתפרסם קריאה למפעלים לפנות לקרן לבקשות סיוע. מהם הקריטריונים לקבלתו?
הקרן לעזרת מפעלים במצוקה, המשותפת לממשלה להסתדרות ולתעשיינים, יצאה היום (ב') לדרך, שנים לאחר ההחלטה על הקמתה. נציגי הממשלה הודיעו על כך לוועדת הכספים, בדיון דחוף שערכה על המשבר אליו נקלע מפעל המתכת 'שתולה', שבגליל העליון ליד גבול לבנון.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :
- נשיא התאחדות התעשיינים: המדינה מחסלת מפעלים בארץ
- מפעלים סגורים בשומרון: "אנחנו מתמוטטים"
- מפעל אלקטרוניקה נסגר בעכו; 43 פוטרו
מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, רן קיוויתי, גילה כי "ההסכם להקמת הקרן נחתם רק היום בבוקר. הוא קובע את הכללים לקבלת הסיוע באחד משני מסלולים: בעזרת משקיע חיצוני וללא משקיע חיצוני. הקריאה למפעלים הזקוקים לסיוע לפנות לעזרת הקרן תתפרסם בתוך כשבוע".
קיוויתי ציין כי מפעל 'שתולה' עומד בכללים באופן עקרוני ובעליו יכולים לבקשת את עזרת הקרן. זאת מאחר שנמצא משקיע שמעוניין להכניס כסף לשיקום המפעל והם יכולים לפנות לבית המשפט, שכבר החליט על הקפאת הליכי פירוקו ולבקש ארכה לסיום התהליך להבראת המפעל בסיוע הקרן.
הודעת הממשלה באה בעקבות התערבות יו"ר הועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לטובת המפעל, לאחר שבעליו ביקשו את עזרת הוועדה להצלתו בסוף השבוע שעבר. גפני נעתר לבקשתם והזכיר לשלושת הגופים את החלטתם בעניין קרן הסיוע שהקמתה נקלעה לסחבת עד שנשכחה.
האם יצליחו להציל את מפעל 'שתולה'?
בעקבות התזכורת של גפני והודעתו על הדיון המתוכנן בוועדה היום, מיהרו משרדי הכלכלה והאוצר להודיע, שההסכם עם ההסתדרות והתעשיינים על הקמת הקרן למפעלים במצוקה על סף חתימה בימים הקרובים ועל החלטתם לפרסם את הקריאה למפעלים הזקוקים לסיוע לפנות לקרן מיד עם הקמתה בפועל.
גפני בירך על הודעת הממשלה וסיפר לוועדה על ה"פנייה קורעת את הלב" אליו מצד הבעלים של מפעל המתכת. "הוא אמר לי בטלפון דברים קשים מתוך כאב. שהמפעל נקלע למשבר שלא באשמתו ואף גורם לא עונה לטלפונים שלו". גפני ציין כי מדובר במפעל עוגן בפריפריה הרחוקה, במרחק של 100 מ' מהגבול עם לבנון. "אם ייסגר המפעל, 100 עובדים ילכו הביתה ולא יוכלו למצוא מקור פרנסה תעסוקה חלופי, כי אין תעסוקה באזור שלהם.
ראש המטה של מנכ"ל האוצר, אודי רמר, גילה כי "הקריטריונים לקבלת הסיוע מהקרן מחייבים גם את הימצאות המפעלים במצוקה בקווי העימות או בפריפריה בכלל וכי יש העדפה ליישובי גבול".
גפני הודיע כי הוועדה תעקוב אחר הפעלת הקרן וייבחנו מקרוב את אופן עבודתה בכלל ובפרט את פעולות ההצלה של מפעל 'שתולה'. "לא אתן למפעל להיסגר ואם הדבר יידרש נשוב לדון על מציאת כל דרך אחרת שתאפשר לעובדים להמשיך בעבודתם".
אחד המקורות למימון הקרן שהציעה ההסתדרות בשעתה, היה תרומה של ימי חופשה מצד עובדי המפעלים המבוססים. בינתיים התרומה ניתנה אבל הקמת הקרן התעכבה.