שתף קטע נבחר

 

מיאנמר: פרלמנט דמוקרטי ראשון זה 50 שנה

כבר לא נרדפים: אחרי הניצחון הסוחף בבחירות הכלליות בנובמבר, השתתפה מפלגתה של כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י בטקס פתיחת הפרלמנט החדש והפעם כמפלגת השלטון. "זה כמו חלום. מעולם לא חשבנו שזה יקרה"

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

במשך דור ויותר היא הייתה האופוזיציה הנרדפת, אבל היום (יום ב') עשתה מפלגת "הליגה הלאומית לדמוקרטיה" (NLD) למען דמוקרטיה של אונג סן סו צ'י צעד גדול בדרך להפיכתה למפלגת השלטון במיאנמר. זה קרה עם פתיחתו של הפרלמנט הדמוקרטי הראשון במדינה האסייתית זה יותר מ-50 שנה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

תסביך מיאנמר. זה לא נגמר עד שהצבא מחליט

 

מפלגתה של סו צ'י זכתה ב-80 אחוזים מהמושבים בשני בתי הפרלמנט בבחירות שנערכו ב-8 בנובמבר, ובכך הנחילה מפלה קשה למפלגת השלטון שהייתה מקורבת לצבא, מפלגת "הפיתוח והסולידריות המאוחדת" (USDP).  

 

היסטוריה במיאנמר    (צילום: רויטרס)

היסטוריה במיאנמר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


הייתה 15 שנה במעצר בית. סו צ'י בפתיחת הפרלמנט החדש  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הייתה 15 שנה במעצר בית. סו צ'י בפתיחת הפרלמנט החדש (צילום: EPA)
מחוקקים רבים במיאנמר הביעו תקווה שמדובר בהתחלה חדשה אחרי עשרות שנים של דיכוי צבאי, מלחמת אזרחים ועוני נרחב. "זה כמו חלום עבורי", אמר קין מונג מינט, מחוקק ב"מפלגה הלאומית לדמוקרטיה" לפני הטקס החגיגי שנערך לרגל כינוס הפרלמנט החדש. "מעולם לא חשבתי שהמפלגה שלנו תוכל להקים את הממשלה. אפילו הציבור לא חשב שתוכל להיות ממשלה בראשות מפלגת NLD. אבל עכשיו זה סוג של הלם עבורנו ולעולם כולו".

 

גם למיעוטים יש ייצוג

מחוקקים משתי המפלגות הגדולות, מחוקקים ממפלגות מיעוטים אתניים קטנות ומחוקקים שנבחרו על ידי הצבא מילאו היום את הפרלמנט הדמוקרטי הראשון זה יותר מ-50 שנה ונשבעו אמונים. רובם לבשו את השמלה המסורתית של הרוב הבורמזי או של שבטי שאן, קארן, קאצ'ין, ליסו ומיעוטים אחרים שמהווים קרוב ל-40 אחוזים מאוכלוסיית מיאנמר שמונה 52 תושבים, אך בעבר לא זכו לייצוג הולם.

 

כינוסו הראשון של הפרלמנט החדש במיאנמר הוא כאמור צעד היסטורי עבור מפלגת NLD, שבמשך שנים דוכאה על ידי הצבא והגנרלים ששלטו במדינה בצורה ישירה ולא ישירה לאחר שתפסו את השלטון ב-1962. במשך שנים רבות כלאה החונטה הצבאית במיאנמר מאות חברים ומנהיגים במפלגת "הליגה הלאומית לדמוקרטיה", בהם סו צ'י, ומחצה כל פעילות פוליטית חשאית של האופוזיציה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
המדינה הדרום-מזרח אסייתית החלה לנטוש את הדיקטטורה ולצעוד לעבר דמוקרטיה בשנת 2011, אז הסכימו השליטים הצבאיים להעביר את השלטון לממשלה אזרחית בראשות הנשיא תיין סיין, גנרל שהפך לרפורמיסט. בחודש מרס או בתחילת חודש אפריל יעזוב סיין את תפקידו כשמפלגתה של סו צ'י תתפוס את השלטון.

 

החוקה מונעת מסו צ'י להיבחר לנשיאה

סו צ'י אינה יכולה להתמנות לנשיאת המדינה משום שהחוקה שניסח הצבא קובעת שאזרח שבן זוגו או ילדיו בעלי נתינות זרה אינו יכול לכהן בתפקיד הנשיא. עם זאת, סו צ'י - שבעלה המנוח ושני ילדיהם מחזיקים באזרחות בריטית - כבר אמרה שתבצע שינויים בחוקה שיעניקו לה סמכויות גדולות ושהיא תהיה "מעל הנשיא". בכל מקרה, היא עדיין לא הודיעה מי ימונה על ידי מפלגתה לתפקיד הנשיא.

 

למרות ניצחונה הסוחף בבחירות, מפלגת NLD תחלוק את השלטון ביחד עם הצבא משום שחוקת המדינה הקצתה לנציגים מטעם הצבא 25 אחוזים מהמושבים בשני בתי הפרלמנט (166 מתוך 664).

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
מפלגת USDP של סיין ניצחה בבחירות הכלליות ב-2010, שאותן החרימה מפלגתה של סו צ'י בנימוק שנערכו בתנאים לא הוגנים.

 

מפלגת NLD כבר זכתה ביותר מ-80 אחוזים בבחירות לפרלמנט בשנת 1990, וזאת למרות שסו צ'י וסגנה היו תחת מעצר בית. אולם אז, הצבא סירב להכיר בניצחון בתואנה כי יש לחוקק חוקה חדשה לפני בחירות לפרלמנט - דבר שארך 18 שנים. סו צ'י עצמה הייתה במעצר בית במשך 15 שנה בשל התנגדותה למשטר ובאותה עת זכתה בפרס נובל לשלום (1991) על מלחמתה למען דמוקרטיה במיאנמר.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כינון משטר דמוקרטי הוא רק מכשול אחד שניצב בפני מיאנמר. הממשלה החדשה תצטרך להתמודד עם התקוממויות אתניות בכמה חלקים במדינה. ממשלתו של תיין סיין חתמה על הסכם שלום עם יותר מתריסר מיליציות אתניות חמושות לפני הבחירות הכלליות, אולם המיליציות הגדולות המשיכו במאבקן באזורים שונים במיאנמר. רוב המיליציות נאבקות על אוטונומיה וזכויות בשטחים עתירי המשאבים שבהם הן שולטות.

 

"אני מקווה שזו תהיה הזדמנות טובה לדבר למען הקבוצה האתנית ולדרוש זכויות לילידים", אמר לאמה נו אונג, מחוקק בבית התחתון של הפרלמנט ממפלגת "דמוקרטיית מדינת קאצ'ין", שמייצג את הקבוצה האתנית קאצ'ין שנלחמת נגד הצבא בצפון המדינה. "אני חושב שיהיה שינוי משום שאונג סן סו צ'י תרצה לסיים את העבודה עבור המיעוטים האתניים שאביה לא הספיק לסיים", אמר המחוקק בהתייחסו לגיבור העצמאות של מיאנמר אונג סן, שאיחד קבוצות שונות. הוא נרצח ביחד עם שישה מעמיתיו ביולי 1947, שישה חודשים לפני שמיאנמר קיבלה את עצמאותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
תהיה "מעל הנשיא". סו צ'י
צילום: EPA
מומלצים