שתף קטע נבחר

 

זאת בת? עושים הפלה. מלחמת מינים בהודו

ב-30 השנים האחרונות איבדה הודו 12 מיליון בנות: בגלל לחץ חברתי, המוני נשים בפריפריה מפילות את העובר ברגע שהן מגלות שמדובר בבת, בתקווה שבפעם הבאה זה יהיה בן. היחס בין המינים יוצא מאיזון (940 לכל 1,000 גברים), ועכשיו עולה שם הצעה חדשה למלחמה בתופעה

השרה ההודית לענייני ילדים עוררה אתמול (ג') ביקורת קשה מצד פעילים למען זכויות נשים במדינה, אחרי שקראה לחייב נשים הרות לעבור בדיקות לגילוי מין העובר, בניסיון לעצור את התופעה הנרחבת של הפלת תינוקות ברגע שמתברר שמדובר בבת. כיום בדיקות שלפני הלידה הן דבר אסור בהודו, במסגרת מדיניות שמטרתה להילחם בתופעה של הפלת עוברים על-ידי זוגות הורים המשוועים לתינוק ממין זכר.

 

בנאום שנשאה אמרה השרה מנקה גנדי שיהיה זה יעיל יותר להנהיג מדיניות חדשה, שבה בתחילת ההיריון יירשם מינו של העובר – ולאחר מכן יהיה פיקוח על ההיריון. נכון לעכשיו, בהודו ניתן לגזור עונש של עד חמש שנות מאסר על הורים ורופאים שעורכים או מבקשים לערוך בדיקת טרום לידה. למרות זאת, מעריכים שקיום בדיקות כאלה הוא עדיין תופעה נפוצה – בעיקר באזורי פריפריה עניים.

ראש ממשלת הודו מודי עושה יוגה. קרא לנשים: אל תיכנעו ללחץ (צילום: באדיבות שגרירות הודו בישראל ) (צילום: באדיבות שגרירות הודו בישראל )
ראש ממשלת הודו מודי עושה יוגה. קרא לנשים: אל תיכנעו ללחץ(צילום: באדיבות שגרירות הודו בישראל )

מחקר שפרסם בשנת 2011 השבועון הבריטי הרפואי The Lancet העלה שעד 12 מיליון עוברים ממין נקבה הופלו בהודו בשלושת העשורים האחרונים. בהודו יש כיום 940 נשים על כל 1,000 גברים לפי מפקד אוכלוסין משנת 2011 – עלייה לעומת 933 נשים לכל 1,000 גברים במפקד של 2001. חלק מהפעילים טוענים כי המגמה החיובית הזו מוכיחה שהמדיניות הנוכחית, האוסרת על קיום בדיקות טרום-לידה שבהן אפשר לגלות את מין העובר, היא מדיניות נכונה.

 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי התבטא בעבר נגד הפלת בנות, והזהיר כי חוסר האיזון בין המינים בהודו עלול להביא עמו השלכות חמורות על התפתחות המדינה. עם זאת, הוא לא התייחס עד היום לנושא של בדיקות לגילוי המין.

 

גנדי, שהיא גיסתה של מנהיגת האופוזיציה סוניה גנדי, אמרה כי היא "רק מעלה את הרעיון", שבו דנים עמיתיה. "לא הגענו עדיין למסקנה, אנחנו עדיין דנים ביתרונות ובחסרונות", הבהירה. בהודעה שפרסמה היום לשכתה נאמר כי אין שום הצעה רשמית עדיין שנשקלת על-ידי משרדה.

 

אין איזון ביחס גברים-נשים. "השלכות חמורות על התפתחות המדינה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין איזון ביחס גברים-נשים. "השלכות חמורות על התפתחות המדינה"(צילום: shutterstock)

ארגוני זכויות נשים בהודו אמרו בעקבות דברי השרה כי שינוי במדיניות יגרום לנשים בפריפריה למצוא את עצמן תחת לחץ גדול עוד יותר מצד משפחותיהן להפיל את התינוקות במקרה שמדובר בבנות. "זה לא רעיון מועיל במיוחד, למעשה זה עלול רק לגרום לנזק רב יותר", אמר רנג'נה קומרי, מנהל המרכז למחקר סוציאלי, מכון שמושבו בניו דלהי. "זה עשוי לעזור במקרה של נשים משכילות יותר, אבל לא במקרה של מספר גדול של נשים החיות באזורים כפריים ושעדיין נמצאות תחת לחץ אדיר לקיים את המסורת החברתית והתרבותית ולהעדיף ללדת בן".

 

התאחדות הנשים הדמוקרטיות של הודו מסרה כי הצעתה של גנדי "מזעזעת", ושכנראה מטרתה לפטור את הרופאים מאחריות לשיעור ההפלות הגבוה. "ההצעה הזו רק תקדם הקמה של מרכזים בלתי חוקיים שמסייעים להיפטר מבנות במהלך ההיריון", הזהיר הארגון. "מה שצריך הוא מחויבות מתמשכת למדיניות הנוכחית, שאין ספק שמרתיעה בכל מקום שבו היא מיושמת ביעילות".

הפרלמנט ההודי. עדיין אין הצעה מגובשת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפרלמנט ההודי. עדיין אין הצעה מגובשת(צילום: רויטרס)

מאז שעלה לשלטון ניסה ראש הממשלה מודי להציג את עצמו כמגן על זכויות הנשים, והדגיש את הצורך בחינוך לבנות ואת הצורך לשים קץ להפלת תינוקות ממין נקבה במדינה, שבה בנים נחשבים עדיין לרצויים יותר מאשר בנות. לפני כשנה נאם מודי בפני קהל בהרנאיה, מדינת המחוז שבה שיעור לידת הבנות ביחס לבנים הוא הנמוך ביותר, ואמר לקהל שהורכב ברובו מנשים לדחות את

הלחץ שמפעילות המשפחות והחברה להפיל תינוקות כשמדובר בבנות. ביולי האחרון הוא פתח בקמפיין בטוויטר תחת הכותרת #סלפי_עם_בת, וקרא להורים לפרסם תמונות שלהם עם בנותיהם כדי להילחם בתופעה.

 

מנקה גנדי הייתה אחד המינויים המעניינים יותר בממשלתו של מודי בשל קשרי המשפחה שלה עם מפלגת האופוזיציה הראשית, "מפלגת הקונגרס". היא אלמנתו של סנג'יי גנדי, שאמו אינדירה נרצחה ב-1984 כשכיהנה כראש הממשלה.


פורסם לראשונה 02/02/2016 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"האיסור עובד, למה לשנות?". פעילים מזדעקים נגד ההצעה
צילום: shutterstock
מומלצים