אנרגיה ירוקה: ישראל רחוקה מהיעד שהציבה לעצמה
היעד היה להגיע ששיעור ייצור החשמל מאנרגיה ירוקה יגיע ב-2014 ל-5%, אך בפועל הנתון הוא 1.5% בלבד. בדו"ח של בנק ישראל נכתב כי יש כשל שוק בתחום - תופעה שמצריכה התערבות ממשלתית. ישראל גם רחוקה מהממוצע ב-OECD באחוז ייצור החשמל מאנרגיות ירוקות
בזמן שבעולם מנסים לעבור לשימוש באנרגיה ירוקה - מסתבר שלישראל יש זמן: ישראל לא עמדה ב-2014 ביעד הממשלתי בתחום האנרגיות המתחדשות: במקום להפיק מהן 5% מצריכת החשמל היא ייצרה ממקורות מתחדשים רק 1.5% מהחשמל. כך עולה מדו"ח של בנק ישראל שפורסם היום (ג'). בדו"ח נכתב כי יש לעשות בשנים הקרובות מאמץ מוגבר על מנת לעמוד ביעדי הממשלה ובנורמות הבין-לאומיות.
בדו"ח נכתב כי בדצמבר 2015 התקיימה בפריז ועידת האקלים, בהשתתפות נציגיהן של קרוב ל-200 ממשלות - כולל ישראל. בספטמבר, לקראת הוועידה, החליטה הממשלה כי עד 2025 תייצר ישראל לפחות 13% מצריכת החשמל שלה באמצעות אנרגיות מתחדשות וכי עד 2030 יעמוד שיעור זה על 17% לכל הפחות.
עוד נכתב בדו"ח של בנק ישראל כי היעד שהממשלה קבעה בעבר - ייצור של 10% מתפוקת החשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת עד 2020 - כלומר ייצור של 2,760 מגה ואט מאנרגיה מתחדשת. לפי תוכנית הממשלה אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית ייצרו 2,550 מגה ואט, כלומר כ-93% מהמכסה הכללית לאנרגיות מתחדשות. ומה קרה בפועל? מהנתונים עולה שב-2015 ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת עומד על 427 מגה ואט בלבד - כלומר 28% מהיעד ל-2015. מרביתו של חשמל זה, כ-93% ממנו, מיוצרת באמצעות אנרגיה סולארית.
בדו"ח של בנק ישראל נכתב עוד כי כמות האנרגיה המתחדשת המיוצרת בפועל תלויה בכמה פרמטרים, ביניהם היקף המכסות שהממשלה מנפיקה, תהליך הפרסום של מכרזים למכסות, ההיענות למכרזים אלה, התהליך לקבלת אישור תעריף והזמן הנחוץ לתכנון המתקנים ולהקמתם. כמו כן יש חשיבות רבה להשפעתם של שינויים טכנולוגיים.
בסקירה מתואר הרקע לשימוש מתחדשות ואת כשל השוק בתחום, תופעה שמצריכה לפי מחברי הדו"ח בבנק ישראל - התערבות ממשלתית.
והיכן אנחנו מול מדינות ה-OECD? בדו"ח פורסם גרף כי ישראל נמצאת במקום הלפני האחרון באחוז החשמל שהמדינות מייצרות מאנרגיה מתחדשות - כשאחרינו נמצאת רק דרום קוריאה. גם בגרף בנוגע לשינוי בשיעור החשמל שמדיניות ה-OECD מייצרות מאנרגיה ירוקה ב-15 השנים האחרונות מצבנו לא טוב - אם כי יש מדינות שמציגות ירידה באחוז השימוש באנרגיות ירוקות.
בחודש נובמבר פורסם דו"ח בינלאומי, שבו מופיעה ישראל כאחת המדינות שבה ניתן להפיק חשמל רק מאנרגיה ירוקה עד שנת 2050. לפי המחקר, בעוד 34 שנים ניתן יהיה ליצר 86.9% מהאנרגיה באמצעות השמש על-ידי חוות לייצור אנרגיה סולארית וגם על ידי פאנלים סולאריים שאותם ניתן לשים על גגות בתים.
עוד עולה מהמחקר כי 13% מהאנרגיה בישראל ניתן לספק באמצעות אנרגיית רוח, בין היתר על-ידי הקמת טורבינות רוח באזור החוף. כמו כן ניתן לייצר 0.1% מהאנרגיה על-ידי ניצול של גאות ושפל.