שתף קטע נבחר
 

מחקר ישראלי: דיאטה דלת גלוטן גורמת להשמנה

פרסום ראשון: חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומבתי החולים הדסה ושערי צדק מצאו כי ילדים שהקפידו על תזונה דלת גלוטן, עלו במשקל. לדברי החוקר הראשי, עבור מי שאינו חולה צליאק - דיאטה דלת גלוטן אינה בריאה

חושבים שדיאטה דלת גלוטן תשפר את בריאותכם? כדאי לחשוב שוב: חוקרים מבתי החולים הדסה ושערי צדק והאוניברסיטה העברית בירושלים מצאו כי ילדים שהוריהם העבירו אותם לתפריט דל גלוטן, החלו להשמין. החוקרים: בניגוד לתפיסה הרווחת, עבור מי שאינו חולה צליאק, תזונה דלת גלוטן מסוכנת ואינה בריאה. המחקר מוצג היום (ד') בכנס רופאי הילדים בתל אביב.

 

קראו עוד:

האם נחוצה לנו דיאטה נטולת גלוטן?

גלגולו של גלוטן: למה הוא עלול לסכן אותנו?

דיאטה טבעונית, ללא גלוטן או ללא סוכר: מה עובד?

 

הגלוטן הוא מרכיב חלבוני המצוי בדגנים חיטה, שעורה שיפון ושיבולת שועל. בשנים האחרונות הפך פופולרי טרנד של דיאטה דלת גלוטן, מתוך מחשבה שתזונה ללא גלוטן תשפר את הבריאות. בהתאם, על המדפים בחנויות ניתן למצוא מוצרי מזון רבים ללא גלוטן.

 

פחות משמין מדיאטה ללא גלוטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פחות משמין מדיאטה ללא גלוטן(צילום: shutterstock)

 

מהי רגישות לגלוטן?

אצל חולי צליאק הרגישים לגלוטן, אכילת החלבון גורמת לתהליך אימונולוגי בדופן המעי, הגורם להתפתחות דלקת במעי הדק ולנזק תפקודי. אצל חולים אלה, כל חשיפה ולו הקטנה ביותר לחלקיקי קמח המכילים גלוטן, עלולה לגרום למגוון רחב של תסמינים ובהם שילשולים, הקאות, מיגרנות, פגיעה בתפקוד בלוטת התריס, אנמיה ואף הפרעות נפשיות. אבחון המחלה מתבצע בבדיקת דם פשוטה בקופת חולים.

 

שיעור חולי הצליאק מכלל האוכלוסיה הוא נמוך יחסית, כאשר בישראל מאובחנים כ-30 אלף חולים. אצל מרבית האוכלוסיה, אין כל רגישות או אלרגיה לחלבון הגלוטן. על אף הפופולריות הגואה של מוצרים ודיאטות ללא גלוטן, הרי שאין כל הוכחה מדעית שיש בכך צורך.

 

פחות גלוטן - יותר חטיפים

כעת מצאו חוקרים ישראלים, שתזונה דלת גלוטן לא רק שאינה תורמת לבריאות, היא אף עלולה לסכן אותו ולגרום להשמנה. את המחקר החדש ערכו ד"ר אייל שטייר, מנהל היחידה למחלות כבד ילדים בבית החולים שערי צדק, ועמיתיו נריה לברן, פרופ' מיכאל וילשנסקי, ג'סיקה ליבובסקי  ועדנה שחר.

 

החוקרים בדקו 40 משפחות שכללו זוג הורים וילדיהם. הנבדקים נשאלו אודות הרגלי התזונה. ההורים נתבקשו להשיב על אכילת חטיפים, ג'אנק פוד, אכילה מתוך שעמום או רעב, אכילה מעל סירי בישול או סביב שולחן וביצוע פעילות גופנית.

 

ממצאי המחקר הראו כי 60% מהילדים שהתבססו על תזונה דלת גלוטן העלו במשקלם, בטווח חישוב סטטיסטי מורכב אותו כינו החוקרים "סטיית תקן אחת", שפירושה עלייה של מספר קילוגרמים.

 

החוקרים ראו עוד כי משפחות שמקפידות על דיאטה דלת גלוטן נטו לשינוי התנהגותי שכלל הרגלי תזונה לא בריאים הכוללים חטיפים, מזון מהיר, טעימות ועיסוק אינטנסיבי סביב האוכל.

 

"כל הילדים במחקר עלו במשקל", מסביר ד"ר שטייר, ראש צוות החוקרים, "אנחנו משערים שהעיסוק בדיאטה דלת גלוטן גורם להתעסקות יתר סביב האוכל, ומאידך גם לפגיעה בהרגלי התזונה. ההורים נמצאים יותר במטבח, יותר אוכלים, יותר טועמים, והאוכל הופך אישיו מאוד משמעותי לעומת החיים קודם.

 

"אנשים שאינם חולי צליאק לא צריכים להיות בדיאטה דלת גלוטן", מסכם ד"ר שטייר, "המיתוס הזה שדיאטה דלת גלוטן בריאה - אינו נכון, גורם לחסרים תזונתיים, ואינו מגן מפני מחלות או סרטן. עכשיו גם ברור שדיאטה דלת גלוטן שלא לצורך משמינה, מה שעלול כשלעצמו לפגום בבריאות".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין סיבה לוותר על הלחם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים