שתף קטע נבחר

עצרו תשלומים לניצולי שואה יוצאי הולנד: "שתי ממשלות משחקות על גבנו"

ממשלת הולנד תפסיק להעביר תשלומים ליוצאיה הניצולים בעקבות קצבה שמועברת אליהם ממשרד האוצר בארץ. במקביל, גם בירושלים הודיעו לניצולים כי מי שמקבל את הרנטה מהולנד לא יוכל לקבל קצבה מממשלת ישראל. ניצול בן 87: "שתי הממשלות לא יכולות להתכחש לחובות שלהן כלפי הניצולים"

"לא ייתכן ששתי הממשלות משחקות על הגב של הניצולים". הדיווח על אודות החלטת ממשלת הולנד להפסיק להעביר תשלומי רנטות לניצולי שואה שמקבלים תוספת לקצבתם מממשלת ישראל, עוררה תרעומת בקרב ניצולים יוצאי המדינה האירופית. במהלך דיון היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת התברר כי החלטת ממשלת הולנד התקבלה בעקבות קצבה מקבילה שמועברת לניצולים ממשרד האוצר בארץ.

 

בעקבות מגעים שנוהלו בין הרשויות בהולנד לארגוני ניצולי שואה בישראל והרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר קיבלו הניצולים בסוף דצמבר הודעה. בערוץ 10 פורסם כי אלה שמקבלים קצבה חודשית מממשלת הולנד – לא יקבלו גם את תשלום הקצבה של משרד האוצר הישראלי. במכתב ששלחה מנהלת הרשות לזכויות ניצולי השואה, עפרה רוס, צוין כי לפי החוק לא ניתן לשלם קצבה לניצולים שמקבלים קצבה נוספת.

 

בסוף המכתב שהועבר לניצולי השואה יוצאי הולנד הודגש בפניהם על ידי מנהלת הרשות כי "אנחנו מתנצלים על האי-נעימות ומאחלים לך בריאות טובה ואריכות ימים". בנוסף הודיעה הרשות לניצולים הקשישים כי עליהם לדווח לה בתוך שבועיים אם הם מקבלים קצבה מממשלת הולנד.

"מעדיפים לוותר על הקצבה הישראלית". רות ()
"מעדיפים לוותר על הקצבה הישראלית". רות

אברהם רות (87), ניצול שואה יוצא הולנד, העיד היום בדיון בוועדת הכספים. האיש, ששרד את גטו אמסטרדם וששתי אחיותיו נרצחו באושוויץ, סיפר כי רבים מניצולי השואה ההולנדים מעדיפים לוותר על הקצבה של משרד האוצר הישראלי, ובלבד שהממשלה באמסטרדם לא תפסיק את תשלום הקצבה לכמאות הניצולים יוצאי הולנד.

 

"ממשלת הולנד מנסה למצוא פרצה טכנית בירוקרטית כדי לחסוך כמה גרושים על גבם של ניצולי השואה, בזמן שגם ממשלת ישראל מודיעה על הפסקת הקצבה", אמר רות. "להולנדים יש אחריות כלפי הניצולים ועל הפשעים שנעשו בשנים ההן בשטחם, והם לא יכולים להתנער ממנה. שתי הממשלות לא יכולות להתכחש לחובות שלהן כלפי הניצולים".

 

ביוני 2014 אושרו בכנסת תיקוני חקיקה שבעקבותיהם ננקטו צעדים לטובת ניצולי השואה. בין היתר בוצעה השוואת זכויות ליוצאי מחנות וגטאות שעלו לארץ לאחר אוקטובר 1953, כך שאותם ניצולים מקבלים את כל הזכויות שניתנות למי שהוכר לפי חוק "נכי רדיפות הנאצים".

"נחוש לפתור את העניין". ח"כ גפני (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
"נחוש לפתור את העניין". ח"כ גפני(צילום: עמית שאבי)

ככל הידוע, החלטת ממשלת הולנד טרם מומשה בפועל. עם זאת, יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הודיע הערב כי יפנה לראש הממשלה בנימין נתניהו על מנת שזה יתערב בהחלטת ממשלת הולנד. "אני

נחוש לפתור את העניין ובוודאי שלא לתת לזה לעבור ככה סתם".

 

גפני אמר עוד כי "יש משרד חוץ במדינת ישראל, ודבר כזה חייב לקבל התייחסות מקצועית מן המעלה הראשונה. אלו שעוסקים ביחסי החוץ של ישראל חייבים לתת את דעתם לעניין. אולי בסוף נפסיד במאבק הזה, אבל בוודאי שלא נניח לו מבלי לנסות לבטל את רוע הגזירה. קבלת הרנטה היא זכות מוקנית לניצולי השואה, ולא ייתכן שהחלטת ממשלה אירופית בנושא לא תקבל התייחסות רמת דרג אצלנו, כפי שראוי להיעשות. אדרוש תשובות מכל הגורמים הרלוונטיים לנושא".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "ביוני 2014 התקבלה התוכנית הלאומית שבה הוחלט לשלם קצבאות ליוצאי מחנות וגטאות שאינם מקבלים קצבה אחרת בגין נרדפותם. בהתאם, קבוצה של יוצאי הולנד המקבלים קצבה מממשלת הולנד החלו לקבל במקביל קצבה גם מהמדינה. מאחר שלפי המדיניות בהולנד יש לנכות כל הכנסה נוספת, התברר כי לא יתאפשר כפל במתן קצבה".

 

במשרד האוצר הוסיפו כי "הארגונים של יוצאי הולנד בישראל פנו אל הרשויות לזכויות ניצולי שואה בבקשה שלא תופסק הקצבה ההולנדית אלא הישראלית. חשוב לציין כי מצד הרשות לא בוצעה כל הפסקה בתשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שייקחו אחריות על הפשעים". רות
מומלצים