שתף קטע נבחר

 

ניצולי שואה תובעים את הונגריה: שלחה חצי מיליון יהודים אל מותם

14 ניצולים, בהם שישה ישראלים, הגישו תביעת ענק בארה"ב נגד ממשלת הונגריה וחברת הרכבות הלאומית בגין שיתוף פעולה עם הנאצים, גירוש יהודים והפקעת רכוש. אחד התובעים, בן 85 מאפיקים: "הצדק צריך להיעשות"

תביעה תקדימית. קבוצה של 14 ניצולי שואה מהונגריה, בהם שישה אזרחים ישראלים, הגישה תביעה ייצוגית בארצות הברית נגד ממשלת הונגריה וחברת הרכבות הלאומית של הונגריה, בשל שיתוף הפעולה שלהם עם הנאצים, אחריותם לגירוש יותר מחצי מליון יהודים בשואה והפקעה מסיבית של רכושם.

 

הונגריה היא המדינה האחרונה שטרם הגיעה להסדר פיצויים עם ניצולי שואה או יורשיהם. המשטר ההונגרי גם מעולם לא הועמד לדין על שיתוף הפעולה עם הנאצים.

 

התביעה הוגשה בפועל לבית משפט פדרלי בוושינגטון הבירה על ידי 14 ניצולי שואה מהונגריה - שישה מהם מישראל ואילו היתר מתגוררים בארצות בהרית, בקנדה ובאוסטרליה. בתחילה בית המשפט דחה את התביעה בטענה שהסכם השלום בין בעלות הברית להונגריה בשנת 1947 מעניק לה חסינות מתביעות כאלה. אלא שהתובעים לא ויתרו והגישו ערר לבית משפט פדרלי לערעורים בוושינגטון, ובסוף השבוע האחרון הוא דחה לחלוטין את הפרשנות הקודמת שניתנה בערכאה הנמוכה יותר, וקבע שהתביעה צריכה להמשיך להתנהל בבית המשפט הפדרלי.

רכבת מצעד החיים שיצאה מהונגריה לאושוויץ ב-2014 (צילום: יוסי זליגר) (צילום: יוסי זליגר)
רכבת מצעד החיים שיצאה מהונגריה לאושוויץ ב-2014(צילום: יוסי זליגר)

במקביל, קבוצה אחרת של ניצולי שואה מהונגריה הגישה תביעה נגד חברת הרכבות הלאומית של הונגריה והבנקים בהונגריה בבית משפט פדרלי בשיקגו, אך זו נדחתה, ולאחר שני ערעורים הובהר להם שעליהם להגיש את התביעה בהונגריה.

 

את התביעה בוושינגטון הגיש עורך הדין הישראלי-אמריקני מרק צל. "בתביעה לא נקבנו בסכום, אבל בפועל זה יגיע למיליארדי דולרים. זו בעצם תביעה ייצוגית. אם נזכה, תוקם קרן תחת פיקוח בית משפט עם מנגנון שיודיע לכל ניצולי השואה מהונגריה ומשפחותיהם, ואז בית משפט ידאג לחלק את הכסף בהתאם לנוסחה שתיקבע על ידו. זו תביעה גדולה וחשובה שמגיעה 71 שנה אחרי המלחמה. בישראל גרים יחסית הרבה ניצולים מהונגריה וצאצאים שלהם", אמר צל, שהוא בעצמו קרוב-רחוק של ניצול שואה הונגרי.

 

צל סיפר כי "היו ניסיונות בעבר לקבל פיצויים מצד פושעים נאציים בהונגריה, אבל המקרה הזה הוא ייחודי כיוון שמדובר בפעם הראשונה שמישהו תובע את ממשלת הונגריה. בדרך כלל הפשעים הנאציים התנהלו באזורים שלא היה בהם משטר עצמאי, כמו בפולין. שם הנאצים הקימו משטר שלהם והם אלה שביצעו את הפשעים, גם אם היו פולנים ששיתפו פעולה. בהונגריה הייתה ממשלה עצמאית. הם היו אנטישמים בהתחלה. גם בתביעה שלנו הזכרנו את הפעילות של ההונגרים בשנת 1941 - שלוש שנים לפני הגירוש הגדול. הם גירשו 20 אלף יהודים מאזור הונגריה רבתי לידי הנאצים, וכולם נורו למוות באוקראינה. הם עשו את זה ביוזמתם, מבלי שהגרמנים ביקשו את זה. ההונגרים רצו להתנער מהיהודים. ב-1944 שאר היהודים שנשארו בהונגריה גורשו על ידי ההונגרים לאושוויץ ולמאוטהאוזן ברכבות, ובעצם אל מותם".

מחנה הריכוז מאוטהאוזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה הריכוז מאוטהאוזן(צילום: AFP)
 

פסי הרכבת שמובילים לאושוויץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פסי הרכבת שמובילים לאושוויץ(צילום: AFP)

צילום ארכיון (AFP) (AFP)
צילום ארכיון(AFP)

 

הוא טוען כי לתובעים ידוע כי חברת הרכבות הלאומית בהונגריה שומרת על כל תיעוד של כל יהודי שגורש לאושוויץ. "הם אפילו שלחו לו חשבון על הרכבת, על הוצאות ההובלה של עצמו, חפציו ומשפחתו לאושוויץ או למאוטהאוזן. אנחנו תובעים את הרכבת ששלחה למוות יותר מחצי מיליון יהודים".

 

"מי שאשם צריך לשלם את המחיר"

בארה"ב יש חוק שמעניק למדינה זרה חסינות ריבונית מתביעות. "בדרך כלל אי-אפשר לתבוע ממשלה. אבל בארה"ב במקרים מסוימים אפשר לתבוע ממשלה זרה או חברה ממשלתית, אבל אך ורק אם הממשלה הפקיעה רכוש נגד המשפט הבינלאומי", מסביר צל. "לכן אנחנו יכולים לתבוע את הפקעת הרכוש האישי של הקורבנות, אבל באופן אירוני אנחנו לא יכולים לתבוע על המוות והסבל הפיזי והנפשי שהם עברו. הסיכויים שלנו כעת הם טובים יותר, מכיוון שהתביעה אושררה על ידי בית המשפט הפדרלי לערעורים, אבל עכשיו אנחנו חוזרים לבית המשפט המחוזי כדי להמשיך במשפט".

 

כשנשאל מדוע התביעה מוגשת דווקא בארה"ב, השיב צל: "כי בארה"ב יש חוק שנותן את האפשרות ליחידים להגיש תביעה על נזק שנגרם להם על ידי ממשלה זרה או חברה ממשלתית זרה. ניצלנו את החוק לטובת ניצולי השואה. לפני כ-15 שנה היו שני ניצולי שואה שניסו לקבל פיצויים בהונגריה, אך אחד קיבל פיצוי מגוחך של 500 דולר והשני נדחה לגמרי מכיוון שהשתמש בשם העברי שלו במקום השם ההונגרי - ובגלל זה טענו שלא מדבר באותו איש".

 

זאב רם (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
זאב רם(צילום: דובר צה"ל)

אחד התובעים הוא זאב (טיבי) רם, בן 85 מקיבוץ אפיקים. רם הוא ניצול שואה שגדל בהונגריה ובזמן המלחמה עבר באושוויץ ובמחנה העבודה בשלזיה, השתתף בצעדת המוות ושרד גם את ברגן בלזן. את משפחתו הוא איבד בשואה, ולאחר שעלה ארצה השתתף ברוב מלחמות ישראל. "גדלתי בבית לאומני-הונגרי, בית יהודי חילוני. ראיתי במדינה הזו מולדת ומה שקרה היה מאכזב", הוא מספר, ומבהיר כי "הצדק צריך להיעשות. מי שאשם צריך לשלם את המחיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים