שתף קטע נבחר
 

משתלות מאוימות בקנסות ענק: "המדינה הורסת אותנו"

משתלה במושב סתריה קיבלה התראה ממשרד הכלכלה שאם תמשיך להעסיק יהודים בשבת, כפי שהיא עושה זה 30 שנה, תקבל קנס של 320 אלף שקל. בעלי המשתלה: "אנחנו חלק מתרבות הפנאי של ישראל ובאה המדינה והורסת את זה". משרד הכלכלה: "ההתראה ניתנה לאחר מספר ביקורים והתראות חוזרות"

משתלה בשפלה המעסיקה 40 עובדים, קיבלה התראה על קנס עצום בשל העסקת עובדיה היהודים בשבת, כפי שהיא עושה זה 30 שנה לפי בעלי המקום. במכתב ההתראה, שנשלח מהממונה על עיצומיים כספיים במינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה, מצוין כי על בעלי משתלת סלונר ממושב סתריה לשלם קנס בגובה של 321 אלף שקל על הפרת איסור עבודה בשבת מכוח חוק שעות עבודה ומנוחה.

 

עובדי המשתלה נרתמו לצד הבעלים. "אילו עסקים יכולים להרשות לעצמם לפתוח ולהתעלם מאיום כזה?", נכתב בפוסט שפרסמו אמש בפייסבוק. "אנו קבוצה מגוונת ויש בינינו בעלי משפחות, אימהות חד הוריות, עובדים/ות לפני גיל הפרישה (שגם הפנסיה שלהם מתכווצת רגע לפני...), מילואימניקים, חיילים/ות אחרי שחרור וסטודנטים במגוון גילאים. 

עובדי משתלת סלונר (צילום מסך) (צילום מסך)
עובדי משתלת סלונר(צילום מסך)

עוד נכתב בפוסט, כי "אנחנו צריכים וצריכות לעבוד בשבת - אנחנו גם רוצים ורוצות לעבוד בשבת! חלק נכבד מהפרנסה שלנו היא אותה תוספת משמעותית שאנו מקבלים עבור עבודה בשבת וכתוצאה מכך השכר שלנו נפגע משמעותית. אולי זה נראה שאנחנו קבוצה קטנה יחסית, אבל אם נחבר את כל עובדי המשתלות בארץ, נגיע למספר לא מבוטל. חוק איסור עבודת יהודים בשבת איננו חדש, אכיפתו כן, אבל היא אינה שווה בפני כולם".

 

"לא יכולים לעמוד בקנסות כאלו"

בעלי המשתלה, ציפי ובראיון סלונר, כבני 58, הם אגרונומים. השניים הורים ל-3 ילדים שלמדו אף הם גינון ומנהלים איתם את העסק. "הופתענו מאוד לקבל את המכתב", מספרת ציפי. "משרד הכלכלה היה פה ולאחר מכן שלח לנו התראה מינהלית לפיה אם נמשיך להעסיק עובדים יהודים בשבת - נאלץ לשלם קנס של 320 אלף שקלים. לקנס יתווספו קנסות נוספים בהתאם ליום שבו יעשו ביקורת חוזרת, כך שהסכומים עשויים להגיע למאות אלפי שקלים. כמובן שאנחנו לא יכולים לעמוד בקנסות כאלו והחלטנו לסגור את המשתלה בשבת.

 

"הסגירה הזו פוגעת כמובן בנו וגם בעובדים הנאמנים שלנו שמלווים אותי 20 ו-30 שנה. המשמעות היא פגיעה בכל תרבות הגינון בארץ, שהתפתחה בשנים אחרונות לבילוי במשתלות בשבתות. המשתלה שלנו בנויה כמו גן בוטני ומשפחות מסתובבות פה ומלמדות את ילדים שמות של צמחים. אני מכבדת את כל מי שמחליט לבלות את השבתות שלו בבית כנסת או בית קולנוע, אבל אני לא חושבת שהמדינה צריכה להחליט שאנשים לא יוכלו לבלות במשתלות.  

הכניסה למשתלה (צילום מסך) (צילום מסך)
הכניסה למשתלה(צילום מסך)

"אין ספק שהפגיעה הכלכלית קשה, אבל זו לא לא הנקודה בעיני, הנקודה היא הצביון של המדינה. אנחנו חלק מתרבות הפנאי של מדינת ישראל, ובאה המדינה והורסת את זה. כמעט 30 שנה אנחנו עובדים בשבת ומעולם אף גוף ממשלתי לא אמר לנו דבר", הוסיפה. "אני מאוד מקווה שמשרד הכלכלה יגיד לנו שהם מאשרים לנו לעבוד בשבת, כפי שמאשרים לפאבים, למסעדות או לגני חיות. אני חושבת שכל מקומות הבילוי הללו ראויים ואין סיבה שגם אנחנו לא נהיה". 

 

משתלות נוספות קיבלו צווים

משתלת סלונר לא היחידה - משתלות גדולות נוספות עימם שוחחנו סיפרו כי החלו לקבל לאחרונה צווים בנושא ממשרד הכלכלה, לאחר שנים שבהן העסיקו יהודים בשבתות. כמה עשרות משתלות כבר התאגדו בניסיון לפעול בעניין. יש לציין כי במשרד הכלכלה ציינו שאכיפת החוק נעשית באופן קבוע בעסקים שונים. נזכיר כי לאחרונה הייתה יוזמה של ח"כ מיקי זוהר  בנושא איסור פתיחת עסקים בשבתות אך הוא חזר בו. כעת נדמה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, המכהן בין תפקידיו גם כשר הכלכלה מאז התפטרותו של ח"כ אריה דרעי, לוקח את המושכות. 

 

ניר אלמגור בעלי משתלת יזרעאלה בקיבוץ יפעת, הדגיש כי האיסור אינו על פתיחת העסק בשבתות, אלא העסקת יהודים בשבת. "מותר לי לפתוח את העסק בשבת, אבל אסור לי להעסיק יהודים ואסור לי כבעל עסק להיות פה", הוא מספר. "זה נובע מחוק שעות עבודה ומנוחה, שלאחרונה החליטו ליישם אותו בתחום של משתלות. למעשה הגיעו אלינו לעסקים ובדקו את הדת של העובדים - שזה משהו שמעולם לא חשבנו עליו. לאחר מכן מזמינים את בעל העסק לתחקור במחלקת האכיפה של משרד הכלכלה ואומרים לו שהוא עבר על חוקי שעות עבודה ומנוחה, לא משנה כמה שילם לעובדים".

 

גם הוא החליט בעקבות זאת לסגור את העסק בשבתות. "קיבלנו התראה על סך 37.5 אלף שקל לכל עובד שיעבוד ובסך הכל התראה מינהלית על סך 178 אלף שקל. כלומר, אם יגיעו לעסק שלי ויראו יהודים מועסקים בשבת - אקנס ב-37.5 אלף שקל לכל עובד. עסקים כמובן לא יכולים לחיות עם זה וכמובן שגם משתלות לא. זה עסק של תרבות פנאי שמושתת על יום שבת, בלעדי זה אין למשתלה זכות קיום. 

 

סגירת העסק בשבתות מובילה לדבריו לירידה של כ-60% בממוצע במכירות. "מה שמציל אותי כרגע זה האתר שהקמנו ובו מתבצעות כל הקניות בשבתות", הוא מספר. "יש לי עובדים מקצועיים, בוגרי מכללת רופין. אי אפשר לפטר אותם ביום אחד ולהעסיק אנשים לא מקצועיים כי זה גם יחסל את העסק".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "חוק שעות עבודה ומנוחה, בא להגן על העובדים ולאפשר להם יום מנוחה אחד בשבוע, בו הם אינם מחויבים על ידי המעסיקים, לעבוד. מדובר בחקיקה סוציאלית המתקיימת ונאכפת עשרות שנים. החוק אינו אוסר על פתיחת עסקים בשבת, אלא אוסר על העסקת העובדים ביום המנוחה השבועי שלהם – יהודים ביום שבת, ועובדים שאינם יהודיים – על פי אמונתם.

 

"מדובר כאמור בחוק, הבא להגן על זכות העובדים ליום מנוחה ולא ברור מדוע החלטה של עסק לעבור על החוק ולפגוע בעובד, הנה לגיטימית, בייחוד שעומדת בפניו האפשרות להעסקת עובד שיום מנוחתו אינו שבת. החוק נאכף מזה שנים במגוון עסקים בכל רחבי הארץ ואין כל שינוי במדיניות המשרד. המשתלה לא קיבלה קנס לתשלום, אלא התראה על אי עמידה בחוק וכי בביקורת הבאה עדין לא יעמוד העסק בתנאי החוק, יופעל הקנס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך
משתלת סלונר: "תנו לנו לעבוד בשבת"
צילום מסך
מומלצים