שתף קטע נבחר

עצמאות לכורדיסטן? "הגיע הזמן למשאל עם"

עיראק המפוררת איבדה שליש משטחה לדאעש, וכוחות כורדיים - החולמים על מדינה אחת לאורך כל חבל כורדיסטן המשתרע עד לטורקיה ולסוריה - הרחיבו את שליטתם אל מעבר לאזור האוטונומי הכורדי בעיראק. המנהיג מסעוד ברזאני אומר עכשיו: "נוצרו התנאים למשאל עם על הקמת מדינה"

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המנהיג הכורדי העיראקי מסעוד ברזאני הצהיר היום (ד') כי הגיע הזמן לערוך משאל עם על הקמת מדינה כורדית. "הגיעה העת ונוצרו התנאים המתאימים לכך שהעם יקבל החלטה במשאל עם על עתידו", אמר ברזאני. "משאל העם לא יוביל בהכרח להכרזה מיידית על מדינה, אבל הוא יאפשר לנו לדעת מה עמדת העם בכורדיסטן בנוגע לעתידו".

 

הכוחות הכורדיים בעיראק הם בני ברית מרכזיים של ארה"ב במלחמתו נגד דאעש, שכבש שליש מעיראק. עם זאת, הן משאל העם על עצמאות הכורדים (מהלך שממשלת עיראק הפדרלית מתנגדת לו) והן השאלה אילו אזורים צריכים להיות בשליטת הכורדים, צפויים לעורר מתיחות בין האזור האוטונומי הכורדי בעיראק לבין בגדד.

ממשלת עיראק ברחה, הכורדים השתלטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממשלת עיראק ברחה, הכורדים השתלטו(צילום: רויטרס)

האזור האוטונומי הכורדי בעיראק כולל באופן רשמי שלושה מחוזות, אבל הכוחות הכורדיים שולטים כעת בארבעה מחוזות נוספים שבהם ממשלת עיראק הפדרלית רוצה להחיל את שליטתה. הכוחות הפדרליים של עיראק נטשו את עמדותיהם בשורה של אזורים בצפון עיראק בקיץ 2014, כשדאעש פתח במתקפה אליהם. המצב הזה אפשר לכוחות הכורדיים לזכות בשליטה על אזורים שגם הם וגם בגדד טוענים לבעלות עליהם, ולחזק את שליטתם באזורים נוספים שיש מחלוקת לגבי הריבונות עליהם.

 

מחוז כירכוכ העשיר בנפט, שנתון ברובו לשליטת כוחות הפשמרגה הכורדיים, צפוי להיות מוקד מחלוקת עיקרי בשל עושרו במשאבי טבע.

 

אם הכורדים יחליטו להכריז על עצמאות, האתגרים הכלכליים הניצבים בפניהם צפויים להיות המכשול הגדול ביותר בדרך להגשמת היעד. כורדיסטן העיראקית מייצאת נפט באופן עצמאי דרך טורקיה מארבעה מחוזות בצפון עיראק, מאז שההסכם בינה לבין הממשלה הפדרלית של עיראק על חלוקת ההכנסות מנפט קרס בשנה שעברה.

דאעש מציג שבויים כורדים בכלובים בעיראק ()
דאעש מציג שבויים כורדים בכלובים בעיראק

הן בגדד והן כורדיסטן מתמודדות עם משבר כלכלי בשל הירידה במחירי הנפט, שעליו הן מסתמכות כמקור ההכנסה העיקרי של ממשלותיהן. עם זאת, הכורדים אינם נהנים מאותה גישה להלוואות ולשווקי אגרות החוב כמו זו שיש לבגדד.

 

חבל הכורדים ההיסטורי משתרע על פני חלקים מארבע מדינות - עיראק, איראן, סוריה וטורקיה. זה עשרות שנים שהכורדים נאבקים למען הקמת מדינה עצמאית, ללא הועיל. הכורדים הם מוסלמים סונים בעיקרם, ואינם ערבים. הם דוברים שפה שקשורה ביסודותיה לפרסית, ויש להם מיעוט לא מבוטל גם בארמניה. לאורך השנים לא פעלו המעצמות כדי לקדם הקמת מדינה עצמאית עבורם.

כורדים חוגגים הצלחה בבחירות בטורקיה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כורדים חוגגים הצלחה בבחירות בטורקיה(צילום: MCT)

בעבר סבלו הכורדים מדיכוי אלים של התקוממויות מצד הרודן העיראקי סדאם חוסיין, וב-35 השנים האחרונות מקיימת המחתרת הכורדית PKK עימות כוחני עם השלטונות בטורקיה, שכולל פיגועים שבהם נרצחו רבים ותגובות נגד של הצבא הטורקי. בסכסוך

הזה נהרגו לפי הערכות יותר מ-40 אלף איש. אף שהפיגועים נמשכים, בשנים האחרונות פחתה מעט תדירותם, בעיקר בגלל לכידתו של מנהיג ה-PKK, עבדאללה אוצ'לאן, ב-1999.

 

השאלה הכורדית צפה כל אימת שהמזרח התיכון ניצב על ספה של מלחמה, וכך למשל כשארה"ב פלשה לעיראק במלחמת המפרץ השנייה, היא התחייבה לפי דיווחים בפני טורקיה שהמלחמה לא תוביל להקמת המדינה הכורדית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לוחמי פשמרגה כורדים בעיראק
צילום: רויטרס
מומלצים