תביעה: "איבדתי משרה ברמי לוי בגלל נכות"
בן 28 המאובחן כסכיזופרן תובע מחברת רמי לוי שיווק השקמה 70,000 שקל: "לא קיבלו אותי לעבודה רק בשל נכותי". רמי לוי: "המצאה. אנשים עם מוגבלות נותנים מאה אחוז מהיכולת שלהם"
"חברת רמי לוי השפילה אותי ובחרה שלא לקבל אותי לעבודה רק בשל נכותי", כך מאשים בשיחה עם ynet יוני (שם בדוי), נכה נפש בן 28 שהועסק בחברת "רמי לוי שיווק השקמה". השבוע הוגשה תביעה בשמו ע"י הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלות במרכז לחינוך משפטי קליני באוניברסיטה העברית בירושלים, בטענה כי הוא הופלה בקבלה לעבודה בשל מגבלתו.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
לאחר שירותו הצבאי התפרצה אצל יוני מחלת הסכיזופרניה. הביטוח הלאומי קבע לו נכות ברמה של 50%, והוא מטופל בטיפול תרופתי קבוע. למרות זאת, הוא מאוזן מבחינה נפשית ומנהל אורח חיים נורמטיבי. "אני מתמודד עם נכות נפש כבר שנים. זה לא דבר קל אני לא מצפה לקבל הנחות, אבל מבקש שלא יפלו אותי בגלל הבעיות שמהן אני סובל", אמר יוני ל-ynet. "מגיעות לכולנו הזדמנויות שוות".
צפו: יוני מתאר את השתלשלות האירועים
בכתב התביעה שהוגש לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב נטען כי בחודש מאי האחרון, הגיש יוני מועמדות למשרת נהג במרכז הלוגיסטי של החברה, וזומן לראיון זמן קצר לאחר מכן. לאחר שהתרשמה ממנו לטובה, הודיעה ליוני מנהלת כוח האדם כי הוא מתאים למשרה, ולאור מה שהוצג לו בראיון - הודיע לה יוני כי הוא מעוניין במשרה. באותו מעמד, הוא אף הוחתם על טפסים שונים.
על מנת לקלוט אותו כעובד החברה, ביקשה מנהלת כוח האדם כי יוני ימציא אישור רפואי מרופא המשפחה. בהמשך העביר יוני מהרופא אישור בריאות לפעילות בחדר כושר וכן סיכום מידע רפואי, המפרט את ההיסטוריה הרפואית שלו.
במסמך סיכום המידע הרפואי, נכתב כי יוני אובחן בעבר כסובל מסכיזופרניה. באותו מסמך גם אישר רופא המשפחה, כי התובע מאוזן מבחינה נפשית, וכי הוא כשיר לעבודה.
לאחר שמסר יוני את המסמכים למנהלת כוח האדם הודיעה לו האחרונה כי לאור פירוט האבחנה, עליו להמציא הצהרת בריאות תקינה מרופא המשפחה, וכן אישור מרופא פסיכיאטר, כי הוא מאוזן מבחינה נפשית.
משלא היה ביכולתו של יוני להמציא את המסמכים המבוקשים - מסרה לו המנהלת כי היא תבדוק את הנושא עם הנהלת החברה, ולאחר מספר ימים השיבה לתובע, כי האישור הרפואי שמסר איננו מספק וכי היא מעבירה את הטיפול בו למנהל הנהגים בחברה.
כשיצר יוני קשר עם המנהל נאמר לו כי לחברה אין עוד צורך בעבודתו, שכן כבר נשכר עובד אחר למשרה. בכתב התביעה נטען כי מדובר בטענה שקרית, שכן באותה עת המשיכה החברה לפרסם במספר אתרים שדרושים לה נהגים נוספים.
הפרת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
שבועות אחר כך, נטען, יצר יוני שוב קשר עם מנהל מחלקת הנהגים, שהודיע לו שאין צורך בשרותיו. בהמשך מנהל מרכז הלוגיסטיקה בחברה יצר קשר עם יוני הזמינו שוב לראיון והחתימו על טפסים. הוא הוזמן לראיון נוסף עם מנהל כוח האדם חדש ועם אופיר, חתנו של רמי לוי. השניים התרשמו ממנו ונאמר לו כי הוא התקבל לעבודה ואף נמסרו לו מדים. אולם, לפי הכתב בתביעה, "לאחר שלבש יוני את מדי החברה, פנה אליו מנהל המחלקה לפתע, ודרש ממנו בתוקפנות להוריד מיד את המדים, באמרו כי אין לו אישור עבודה".
בכתב התביעה נטען כי התנהלות החברה משקפת מצב בו נדחה יוני על הסף בשל היותו מתמודד נפש - על אף שהיו לו כל הכישורים הנדרשים למשרה, בהתאם לפרסומי החברה, ועל אף שרופא קבע כי אין כל מניעה לביצוע העבודה.
בכך, נטען בתביעה, כי החברה הפרה את סעיף 8 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, האוסר על אפליית אדם עם מוגבלות בתחום התעסוקה, לרבות בשלב הקבלה לעבודה, ובלבד שאותו אדם כשיר לתפקיד. בכך, טוען דורי, הפרה החברה את החובה לדאוג לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות.
עוד נטען כי אפלייתו של דורי על ידי "רמי לוי" גרמה לו לנזקים כבדים, ובהם נזקים כלכליים ונזקים נפשיים - שכן הוא נותר מחוסר עבודה ומצבו הנפשי הדרדר. בגין הנזקים נדרשת החברה לשלם ליוני פיצוי בסך 70,000 שקל.
לדברי עו"ד דנה ברכפלד, המייצגת את דורי מטעם המרכז לחינוך משפטי קליני, אוכלוסיית האנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית בישראל מונה על פי ההערכות כרבע מיליון איש, כאשר שיעורי ההעסקה של אוכלוסייה זו נמוכים מאוד, גם בהשוואה לאוכלוסייה של כלל האנשים עם מוגבלות. "לצערנו, הגורמים לכך אינם רק מצב רפואי שאינו מאפשר שילוב בשוק העבודה, אלא גם ובעיקר רתיעה, פחד, תיוג ודעות קדומות כלפי אנשים אלה. חשוב להעלות את המודעות לסוגיה כאובה זו".
היא הוסיפה כי חברת "רמי לוי שיווק השקמה" היא חברה גדולה המונה מאות עובדים ועובדות ומחויבת שלא להפלות אנשים עם מוגבלות בקבלה לעבודה וכן לפעול לשילובם בחברה. "אנו מקוות כי התביעה שהוגשה תעביר מסר כי החברה הישראלית לא תסבול אפליה של אנשים עם מוגבלות בכלל, ובתחום התעסוקה בפרט".
רמי לוי: "המצאה"
רמי לוי, בעלי החברה, הגיב לטענות בשיחה עם ynet, "אני לא יודע מאיפה ההמצאה הזו, אני לא יודע על מה מדובר ואני שומע על זה פעם ראשונה. אם יש עובד שלי שעשה דבר כזה הוא יפוטר לאלתר".
הוא הדגיש כי החברה בבעלותו מעסיקה מעל 300 אנשים עם מוגבלות. "אצלי יש הוראה חד משמעית להעסיק אנשים מוגבלים, ולא פעם קיבלתי תעודות הוקרה על העניין הזה. אנשים עם מוגבלות נותנים מאה אחוז מהיכולת שלהם, יותר מכל עובד אחר. בכל מקום שבו אני נמצא אני צועק שחייבים להעסיק אותם - וזו ההנחייה החד משמעית שלי בחברה".
לדברי לוי, החברה בבעלותו אף עובדת עם חברה להשמת אנשים עם מוגבלות.