3 סימנים בעור שמרמזים: אולי מדובר בסרטן
הודות לאמצעים וטכנולוגיות מתקדמות ניתן בשנים האחרונות לאבחן את סרטן העור בשלבים מוקדמים יותר המאפשרים טיפול והבראה מלאה של רוב סרטני העור. לאיזה סימנים חשוב לשים לב?
אבחון מוקדם של סרטן יכול להציל חיים: בעזרת ידע מתקדם והתפתחויות טכנולוגיות לגילוי מוקדם של כלל סוגי הסרטן, ניתן בשנים האחרונות לאבחן מוקדם יותר ולאפשר טיפול על סוגי הסרטן השונים, ביניהם גם בסרטן העור.
הודות לאמצעים וטכנולוגיות מתקדמות ניתן בשנים האחרונות לאבחן את סרטן העור בשלבים מוקדמים יותר המאפשרים טיפול והבראה מלאה של רוב סרטני העור. יחד עם זאת, למרות הטיפולים המתקדמים, האבחון המוקדם ממשיך להוות גורם מכריע לסיכויי ההחלמה של חולים, בעיקר בסרטן המלנומה, שהינו סרטן ממאיר.
גילוי מוקדם
סרטן העור: איך מזהים סימנים ראשונים למחלה?
מדריך: כתמי העור שמחייבים לרוץ לרופא
מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד
סוגי סרטן העור
סוגי סרטן העור השונים, המהווים חלק ניכר מכלל הסרטנים המוכרים, ניתן לחלק אותם לשני סוגים עיקריים – המלנומה, סרטן העור המוכר יותר, ממאיר וקטלני. ומאידך, הקבוצה השנייה, הקרצינומה והבזליומה, מוכרות פחות אך חשוב לא פחות לטפל בהן.
לא הרבה יודעים אך סרטני עור אלה מתפתחים מנגעים טרום סרטניים שאבחון מוקדם שלהם מאפשר טיפול פשוט יחסית ומניעה של מחלת הסרטן.
אלו הסימנים השונים שיאפשרו למנוע סרטן עור, טרם הופעתו:
"כתמי גיל" המופיעים בעור
כתמי העור השונים המכונים לעיתים "כתמי גיל", "נזקי שמש", כתמי פיגמנטציה וכיו"ב אשר מופיעים עם חספוס קל המזכיר קשקשת ומאופיינים בגרד קל, עלולים להיות נגעים טרום-סרטניים (מסוג אקטיניק-קרטוזיס).
כתמים אלה מופיעים לרוב החל משנות ה-30 לחיים, בקרב בעלי עור בהיר ובאזורים החשופים יותר לשמש כגון קרקפת, פנים, עורף, ידיים, מחשוף ועוד. במקרים אלה, רצוי לפנות בהקדם האפשרי לאבחון של רופא עור.
נקודות חן המשנות צבע וגודל
שומות (נקודות חן) בעור, בדגש על שומות בצבע חום, עלולות לשנות צורה וגודל במהלך השנים. יחד עם זאת, כאשר מדובר בכתמים המופיעים בחלקי עור חשופים לשמש, בדגש על ידיים ופנים, הדבר עלול להעיד על נגע טרום סרטני או שומה המצריכה אבחון מדוקדק של רופא עור.
אבחון מוקדם של נגעים אלה מאפשר מניעה של סרטן עור על סוגיו השונים.
קילופים וקמטים בעור
חשיפה מוגברת לשמש גורמת לעור באזורים שונים בגוף, בעיקר אלה החשופים לשמש, להפוך למקומט, מחוספס, מתקלף ומלא כתמים. הסכנה הגלומה בתופעה זו, מעבר לתופעה הקוסמטית, היא שאותו אזור שניזוק מהשמש עלול להסתיר תחתיו נגעים טרום סרטניים או סרטניים.
בעקבות זאת, חשוב להגביר את המעקב העצמי אחר אזורים שחשופים לשמש ולפנות לרופא עור למעקב שגרתי, בדגש על נגעים מדממים או מתקלפים שאינם נרפאים בפרק זמן סביר.
חשוב לומר כי לא כל הנגעים הטרום-סרטניים עתידים להפוך לסרטן. עם זאת, קשה מאוד לנבא אילו מן הנגעים יהפכו לסרטן ואילו לא. זאת ועוד, במקרים בהם לאדם ישנה כמות גדולה של הנגעים שתוארה, כך הסיכון לסרטן הולך וגדל. לדוגמה, אנשים הסובלים מעל ל-7 נגעים כאלו בעור נמצאים בסיכון של 10% יותר לחלות בסרטן העור (מסוג קרצינומה) במהלך 10 שנים.
לכן, מומלץ להקדים תרופה למכה ולטפל באותם נגעים חשודים כבר בשלב מוקדם. חשוב מאוד להשתמש במשחות להגנה מפני השמש עם מקדם הגנה נגדUVA ו-UVB מעל 50 באופן קבוע בכל עת שנחשפים לשמש.
עם זאת, כאשר הנגעים כבר קיימים, ישנים כיום אמצעים שונים, בחלקם חדשניים, שבאמצעותם ניתן לטפל, כגון: חנקן נוזלי ומשחות המאפשרות ריפוי טוב של הנגעים הטרום הסרטניים.
חשוב לציין כי לחלק ממשחות אלו נלוות תופעות לוואי מגבילות ולא נעימות ולכן מאוד חשוב לבחור היטב את הטיפול הנכון ולהיוועץ ברופא עור לפני קבלה ושימוש בתכשירים אלה. במידה ונדרש טיפול אגרסיבי יותר, קיימים היום טיפולים פוטודינאמיים שונים הנותנים מענה טוב לבעיית העור.
מעבר להגברת הסיכוי למנוע סרטן בעזרת הימנעות מחשיפה לשמש ושימוש קבוע במקדמי הגנה, האבחון המוקדם מקצר את זמן הטיפול, משפר את תוצאותיו ועשוי להביא למניעת התפשטות הבעיה ולפתרון מלא שלה גם מבחינה אסתטית וגם מבחינה בריאותית.