שתף קטע נבחר

חקלאים בצפון הפגינו נגד חוק המים החדש

באוצר אומרים כי הם רוצים לתקן את המצב שבו חקלאים מהצפון משלמים פחות מאלו שבדרום עבור מים. חקלאים בגליל העליון הפגינו: "ככה מתקנים עיוותים? על חשבון החקלאים בצפון? הנזק הכלכלי צפוי להיות גבוה מאוד"

החקלאים בצפון מתנגדים לחוק המים: כיום החקלאים לא משלמים מחיר אחיד על המים והפערים עשויים להגיע למאות אחוזים. משרדי הממשלה מנסים לתקן את החוק כדי שהמחירים יהיו דומים, אך חקלאי הצפון מתנגדים וטוענים כי מחירי המים יעלו והדבר יגרום לסגירת משקים. היום (ד') הפגינו מאות חקלאים נגד הצעת החוק בגליל העליון.

  

במשרד האוצר מסבירים כי הצעת החוק באה לתקן את הפערים במחירי המים בין החקלאים ברחבי הארץ. כך קיים מצב שבו חקלאיי הדרום משלמים עד פי 8 מחקלאים בצפון.

 

 (צילום:  אגודת מים בגליל) (צילום:  אגודת מים בגליל)
(צילום: אגודת מים בגליל)

 

אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר ל- ynet כי "הצעת החוק מאפשרת לתקן עיוות היסטורי שמחריף עם השנים, שבו חלק מהחקלאים בארץ משלמים עבור המים מחירים גבוהים יחסית שהולכים ומאמירים, בעוד שציבור מסויים בתוך החקלאים בישראל ששפר מזלו ושדותיו נמצאים סמוך למקורות המים של המדינה - נהנה ממחירים מאוד נמוכים. המהלך מאפשר לצמצם את הפער על ידי הורדה משמעותית של המחיר".

 

אדירי הוסיף: "אם לא נעשה את המהלך הזה - המחירים לחקלאים ימשיכו ויעלו. גם עכשיו אנחנו מוכנים לשבת ולדבר ולראות איך מפיגים את חששות החקלאים".

 (צילום:  אגודת מים בגליל) (צילום:  אגודת מים בגליל)
(צילום: אגודת מים בגליל)

 (צילום:  אגודת מים בגליל) (צילום:  אגודת מים בגליל)
(צילום: אגודת מים בגליל)

 

הצעת החוק הזו לא צפויה לעבור בשקט מצד הלובי של החקלאים, שהחלו במאבק. היום הפגינו מאות חקלאים וראשי רשויות וראשי ארגוני המים והחקלאות מאזור הגליל העליון נגד התיקון לחוק המים, שעבר בקריאה ראשונה בכנסת. לטענת החקלאים הדבר יהפוך את מקורות למונופול וייקר את מחיר המים לחקלאות. המפגינים נסעו לאורך כביש 90 מצומת גומא ועד צומת מחניים.

 

גיא בן דור (50), תושב יסוד המעלה, חקלאי מזה 30 שנה, אומר שלא יוכל לעמוד במחירי המים שינקו. "ככה מתקנים עיוותים? על חשבון החקלאים בצפון? הנזק הכלכלי צפוי להיות גבוה מאוד. מבחינתנו, לא נוכל לעמוד בעליית מחירי המים ובהפיכתה של מקורות למונופול על הפקת המים. המדינה שולטת בכל המחירים של מים, עובדים ועוד. אנחנו צריכים להתחרות בשוק פרוע של היצע וביקוש. חקלאים כיום סוגרים משקים ומפסידים כסף. בעשור האחרון הייתה ירידה מ-16 אלף משקים לכששת אלפים משקים פעילים. אנחנו הולכים מדחי אל דחי. לא נוכל לעמוד בזה", הוא אמר.

 

בן דור, שמגדל שזיפים, משמשים, אגסים ותפוחים - הסביר כי כמות המשקעים בצפון קטנה. "המצב שלנו חמור יותר מחקלאי המרכז והדרום. כל כמה ימים נסגר עוד משק", הוא אמר.

 (צילום:  אגודת מים בגליל) (צילום:  אגודת מים בגליל)
(צילום: אגודת מים בגליל)

 

מנכ"ל אגודת מים בגליל, תא"ל (במיל') רפי נוי, אמר כי "האוצר מחפש דרכים קלות להשיג כסף. המים הם החיים שלנו בחקלאות ולא ניתן לפגוע בנו".

 

גורמים באוצר הסבירו כי גם מבחינה סביבתית התיקון לחוק יכול להיטיב עם החקלאים בצפון, בעיקר בשנות בצורת.

 "אפשר לעשות חלוקה הרבה יותר צודקת של המשאב הזה", הם אומרים. "חלק גדול מהחקלאים משלמים על המים מחירים שבהם קשה לעשות חקלאות. החקלאים שמפיקים בעצמם פוחדים מהחוק כי הוא יעשה צדק. לכן הם מפחדים".

 

באוצר ציינו כי ניסו להידבר עם החקלאים, אך המגעים עמם לא צלחו. "באוצר מנסים רק להלאים את המים של החקלאים. הם לא ניסו להגיע לשום הידברות", אמרו נציגי החקלאים. "רשות ההגבלים קנסה את חברת החשמל על חיוב לא חוקי בחשמל עקב היותה מונופול. אותו דבר צפוי לקרות עם המים דרך חברת מקורות. אין פה שום צדק. כשמחיר המים יעלה גם מחיר המזון יעלה ואז יאמרו - החקלאים אשמים. כמו שקורה תמיד".

 

מנגד חקלאי הדרום תומכים בהצעת החוק. ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה, אייל בלום, אמר: "המחירים למים שפירים לחקלאות ברוב הנגב גבוהים מאוד. במחירים האלה אי אפשר יהיה לקיים חקלאות לאורך זמן. הממשלה צריכה להוריד את המחירים. יש בלגן גדול בכל הקשור למים והממשלה צריכה לעשות סדר. אבל המחירים צריכים לרדת. צריך רגולציה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  אגודת מים בגליל
ההפגנה בגליל העליון
צילום: אגודת מים בגליל
מומלצים