שתף קטע נבחר

"עלייה קלה בשיעור האבטלה בגילאי 25-64"

כלכלני בנק לאומי: שיעור האבטלה בקרב הגילאים שלהם ההשפעה הגדולה ביותר על שוק העבודה עלה במחצית השנייה של 2015. זאת, למרות שלפי נתוני הלמ"ס, סך שיעור האבטלה במשק המשיך לרדת אשתקד

במחצית השנייה של 2015 נרשמה עלייה בשיעור האבטלה בקרב הגילאים שלהם ההשפעה הגדולה ביותר על שוק העבודה - גילאי 25-64. זאת למרות שלפי נתוני הלמ"ס, סך שיעור האבטלה במשק המשיך לרדת אשתקד. כך עולה מסקירת המאקרו השבועית שפרסמו היום (ד') אנשי אגף כלכלה בבנק לאומי.

 

בסקירה מצוין כי לפי הלמ"ס, סך שיעור האבטלה הממוצע במשק (בקרב בני 15 ומעלה) ירד בשנה שעברה מ-5.9% ב-2014 ל-5.3% ב-2015. כמו כן, בקרב גילאי 25-64 חלה אשתקד ירידה בשיעור האבטלה מ-5% ל-4.5%. עם זאת הנתונים מגלים כי המגמה החיובית בשוק העבודה, נבלמה במחצית השנייה של השנה שעברה. כך, בשני הרבעונים האחרונים של השנה נרשמה עלייה של כשליש האחוז בשיעור האבטלה בגילאי 25-64. 

 

לצד זאת נרשמה גם ירידה מתונה בשיעור ההשתתפות של בני קבוצת גיל זו בשוק העבודה ועלייה בשיעור המשרות החלקיות. במחצית השניה של השנה נקלטו במשק כ-35 אלפי מועסקים במשרות חלקיות, לעומת כ-5,000 בלבד במשרות מלאות. עוד עולה, כי בשנת 2015 כולה נקלטו יותר עובדים במשרות חלקיות (45 אלף) מאשר במשרות מלאות (37 אלף).

 

"נתונים אלה, הינם, בין היתר, תוצאה של החולשה בפעילות הכלכלית במשק בעת האחרונה, בדגש על נסיגה בהשקעות בענפי המשק וביצוא, מגמה אשר עשויה להימשך גם בתקופה הקרובה", מצוין בסקירה. "למרות זאת, יש לציין כי שיעור האבטלה נותר נמוך מאוד בראייה היסטורית".

 

כלכלני לאומי מוסיפים כי "לאור אינדיקציות אלו ואחרות, אשר ייתכן ומצביעות על חולשת 'איכות התעסוקה' (היקף המשרה, סוגי המקצועות, רמות השכר ומאפייני משרה נוספים), ההשפעה של הגידול במועסקים על הביקושים המקומיים ברביעים הבאים עשויה להיות מתונה. נציין כי האירועים הביטחוניים האחרונים עלולים להביא לפגיעה בביקושים המקומיים, בטווח הקצר לפחות. עם זאת, שיעור האבטלה נמצא עדיין בסביבה נמוכה בראייה היסטורית".

 

קצב קליטת עובדים התמתן

עוד עולה מהסקירה, כי אשתקד נוספו לשוק העבודה כ-88 אלף מועסקים בממוצע שנתי, לאחר תוספת של יותר מ-100 אלף בשנה שלפני. "נתונים אלה משקפים התמתנות מסוימת בקצב קליטת המועסקים אשתקד לכ-2.5%, לאחר קצב של כ-3.1% ב-2014", מצוין בסקירה. "לא מן הנמנע שההתמתנות בקצב קליטת המועסקים מוסברת גם על-ידי ציפייה של המעסיקים להתייעלות והגדלת התפוקה של מצבת העובדים הנוכחית מבלי להמשיך ולהגדילה באופן משמעותי בתנאים הכלכליים הנוכחיים".

 

בתוך כך, לסקטור העסקי  - המהווה למעלה מ-60% מסך תוספת המועסקים במשק - נוספו כ-49 אלפי מועסקים, נתון המשקף גידול של כ-2.2% לעומת השנה שלפני. כלכלני לאומי מציינים שכמעט מחצית מתוספת זו - כ-23 אלפי מועסקים - מקורה בענפי המסחר והבינוי, בעוד שלענפי התעשייה נוספו כ-1,700 מועסקים בלבד.

 

"נתונים אלה, מדגישים את חוסר האחידות בהרכב הפעילות במשק בשנה החולפת, תוך הטייה לכיוון של צריכה פרטית ובנייה למגורים לצד חולשה ברוב תחומי הפעילות האחרים בהובלת ענפי התעשייה", מצוין בסקירה. "להערכתנו, במידה וההתפתחויות הכלכליות תהינה חיוביות בהמשך השנה ויחול שיפור בציפיות העסקים, קצב הגיוסים בסקטור העסקי עשוי לגדול בהמשך השנה".

 

בסקטור הציבורי, מצוין בסקירה, חל גידול של כ-2.9% במספר המועסקים - קצב מהיר מזה של המגזר העסקי. "גידול זה הסתכם בתוספת של כ-39 אלפי מועסקים, שנבעה בעיקר מעלייה במספר המועסקים בענפי החינוך, הבריאות והמנהל הציבורי", נכתב.

 

"יש לציין כי שנת 2015 התאפיינה באי ודאות רבה בנוגע לקצב קליטת המועסקים בסקטור הציבורי, שכן הממשלה פעלה ללא תקציב מאושר במשך כמעט כל השנה. במבט קדימה, היקף המועסקים בשנת 2016 יושפע מתכניות הממשלה בתחומים שונים (כגון דיור ותכניות חברתיות שונות) וקצב הביצוע של תכניות אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים