שתף קטע נבחר
 

מחקר: שרימפס פעם בשבוע מונע אלצהיימר

בשורה לחובבי פירות ים: לפי מחקר שכלל ניתוח מוחותיהם של עשרות בני אדם, צריכה של לפחות מנת פירות ים אחת לשבוע, עשויה להגן בפני פגיעה מוחית ומחלת האלצהיימר. ההשערה היא כי חומצות השומן הבלתי רוויות בפירות הים, מגנות על תאי המוח

אוהבים פירות ים? מחקר חדש מגלה שתזונה עשירה בפירות ים אולי מעלה במעט את רמות הכספית בגוף, אך עשויה להגן מפני מחלת האלצהיימר. המחקר החדש פורסם בכתב העת JAMA.

 

קראו עוד מחקרי בריאות:

מחקר ישראלי: דיאטה דלת גלוטן גורמת להשמנה

מחקר: באיזו מדינה משתמשים הכי הרבה באנטיביוטיקה?

נתון מדאיג: 10% מהישראלים שלקו בהתקף לב - מתים תוך שנה

 

המחקר החדש בדק 286 אנשים שמתו בין השנים 2004 ל-2013. גיל התמותה הממוצע היה 90, כאשר 67% מתוכם היו נשים. איש מהנבדקים לא סבל מדמנציה בתחילת המחקר, וכולם עברו הערכות נוירולוגיות תכופות, ונתיחת מוח לאחר מותם.

 

כדי להעריך את מידת צריכת פירות הים של הנבדקים, החוקרים הסתמכו על שאלונים שהועברו בין הנבדקים כארבע וחצי שנים לפני מותם. בנתיחת גופתם של הנבדקים, נלקחו דגימות מוח כדי לאתר סימנים של דמנציה, שבץ מוחי, או נגעים אחרים שעשויים להצביע על מחלה נוירולוגית אחרת.

 

חומצות השומן הבלתי רוויות בפירות הים מגנות על המוח (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
חומצות השומן הבלתי רוויות בפירות הים מגנות על המוח(צילום: Shutterstock)

 

החוקרים מצאו קשר בין צריכת פירות ים לבין רמות גבוהות יותר של כספית במוחם של אלה שצרכו פירות ים, בהשוואה לאלה שלא. עם זאת, רמות הכספית לא היו גבוהות באופן שעלול לגרום לפגיעה מוחית. בנוסף נמצא כי אכילה של מנת פירות ים אחת לשבוע, הפחיתה את הסיכון לנזק מוחי אצל אלה שנשאו את הגן לאלצהיימר.

 

"כולם מדברים על היתרונות הבריאותיים שבפירות ים, אך חוששים מפני הכספית", אמרה ראש צוות החוקרים, פרופ' מרתה קלייר מוריס מאוניברסיטת ראש בשיקגו, "עם זאת לא ראינו הוכחה כי כמות הכספית במוח גרמו לפגיעה מוחית או לדמנציה.

 

"צריכה מוגברת של דגים, המומלצת למשל בדיאטה ים תיכונית, נקשרה כבר בעבר לירידה בסיכון ללקות במחלת האלצהיימר או להאטה בהתקדמות המחלה. עדיין לא ברור מה בדגים מגן על המוח, אולם על פי ההערכה מדובר בחומצות השומן הבלתי רוויות, שמעניקות את ההגנה", אמרה פרופ' קלייר מוריס.

 

אלצהיימר: מהרס תאי המוח ועד למוות

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

 

כ-70 אלף אנשים בישראל לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחות המחלה, הפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים תוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה כולל שיכחה של שמות מוכרים, שמות חפצים ושמות בני משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני מתקשה החולה לזהות חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.

 

בשלב השלישי והמתקדם של המחלה החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט בסוגריו. אבחון המחלה נעשה על ידי נוירולוג.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנה אחת לשבוע - והמוח יישאר חד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים