שבוע שחור: 6 מקרי מוות בעריסה של פעוטות; 3 הבוקר
6 מקרי מוות של תינוקות, מה שמוגדר מוות בעריסה, נרשמו בשבוע האחרון, 3 מתוכם הבוקר - באיזור ירושלים וביישוב ערערה. למה זה קורה דווקא בחורף ומה ההמלצות למניעה
6 מקרי מוות בעריסה בשבוע אחד. צוותי מד"א הוזעקו בשבוע אחד לטפל ב-6 מקרי מוות בעריסה. 3 מתוכם הבוקר (ה').
הבוקר נמצא בירושלים בן שלושה חודשים מחוסר הכרה סמוך לשעה 6 בבוקר. התינוק פונה תוך כדי החייאה לבית החולים הדסה הר הצופים. בשעה 7:30 נקבע מותה של פעוטה כבת 5 חודשים במודיעין עילית, לאחר שהוריה מצאו אותה ללא דופק וללא נשימה.
בשעה 8:20 נמצא בן שנה על ידי הוריו מהישוב ערערה בנגב כשהוא ללא רוח חיים. הוא הועבר תוך כדי החייאה לבית החולים סורוקה.
אתמול (ד') בשעה 8:40 נמצאה בת שנה בבני ברק במיטתה כשהיא מחוסרת הכרה ואינה נושמת, כשגופה במצב קשיון. לצוות מד"א לא נותר אלא לקבוע את מותה.
ביום שני נמצאה בת 3 חודשים מחוסרת הכרה במיטתה, והיא פונתה תוך כדי החייאה לבית החולים תל השומר. באותו יום בביר הדאג' הובאה למרפאה בת 4 חודשים מחוסרת הכרה. בוצעה בה החייאה ומותה נקבע לאחר מכן בבית החולים סורוקה.
האם ניתן למנוע?
- האם המוניטור יעיל במניעת מוות בעריסה?
תסמונת המוות בעריסה, המכונה גם SIDS - קיצור של Sudden Infant Death Syndrome - מוגדרת כמצב בו נמצא תינוק שגילו מתחת לשנה על מיטתו, ללא סימני חיים וללא סימנים שסבל ממותו.
בנוסף קובעת ההגדרה כי סיבת המוות לא ידועה, לא נמצאה מחלת רקע של הילד או משפחתו וכי גם בנתיחה שלאחר המוות, אם זו בוצעה, נותרה סיבת התמותה לא ידועה. אבחנה של מוות בעריסה דורשת גם חקירה של זירת המוות ונסיבות המוות, וכי לא היה כל גורם בסביבתו של התינוק שהביא למותו.
"אנחנו יודעים שיש עלייה בארועים של מוות בעריסה בתקופות החורף", אומר ל-ynet ד"ר ערן קוצר, מנהל מיון ילדים מבית החולים אסף הרופא, "התינוקות מתים מתוך בריאות שלמה כשהסיבה לא ממש ידועה.
"יש כאלה שמייחסים זאת לחימום יתר של החדרים וחוסר אוורור. אני ממליץ להורים לנקוט באמצעי הזהירות שהוכחו כמפחיתים את הסיכון למוות בעריסה, וגם לזכור שמדובר בתסמונת נדירה יחסית".
אין סיבה ישירה למוות
מוות בעריסה, נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה, או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.
במדינות רבות בעולם קיימת חובת נתיחה שלאחר המוות בכל מקרה של מוות בעריסה, וממאות אלפי הנתיחות שבוצעו בשנים האחרונות במקרים אלה לא נתגלתה כל סיבה ישירה למותו של התינוק. לפיכך, הסבירות לכך שבארץ נתיחה הייתה מגלה סיבה למוות בעריסה היא נמוכה.
הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.
ההנחיות: השכבה על הגב ללא חפצים, מוצץ והפסקת עישון
עד כה המליצו ארגון הבריאות העולמי, כמו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו (בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב). בנוסף הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי ששמו לב לכך.
בשנים האחרונות, עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההנחיה תפורסם בקרוב באתר המשרד, וההמלצות יופצו באמצעות האגף לבריאות הציבור לטיפות החלב בארץ ולציבור ההורים.
ההחלטה על שימוש במוצץ התקבלה על ידי המועצה לבריאות הילד, הממליצה למשרד הבריאות בנושאים שונים. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
ההמלצה הישראלית מתאימה להמלצת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים בנושא. בנובמבר 2005 המליצו המומחים האמריקנים להשכיב תינוקות עד גיל שנה לישון עם מוצץ בפה בלילה וביום. המומחים קבעו כי על סמך מחקר אמריקני רחב היקף, תינוקות שמוצצים מוצץ בשנתם מצויים בסיכון מופחת למוות בעריסה.
בנוסף, מחקר שנערך באוניברסיטת וירג'יניה ופורסם לפני כשנתיים בדק 500 תינוקות במשך שנתיים וחצי ומצא שמוצץ יכול להגן מפני מוות בעריסה. הסיכון של תינוקות שלא מצצו מוצץ למוות היה גבוה פי שלוש מאלה שהשתמשו בו. ההסבר לתוצאות קשור כנראה לעובדה שבזכות המציצה פני התינוק נשארים כלפי מעלה, וכך דרכי האוויר שלו פתוחות.
על פי טענות קודמות, שימוש במוצצים עשוי לפגוע בהנקה או לגרום לבעיות שיניים מאוחר יותר במהלך החיים, אולם החוקרים קבעו כי אין כל הוכחות לכך. עם זאת, ההמלצה הישראלית, הצפויה להיות דומה להמלצה האמריקנית, היא לדחות את השימוש במוצץ אצל תינוקות הניזונים מחלב אם עד גיל חודש, כדי להבטיח שהתינוק מסגל לעצמו טכניקת יניקה יעילה.
באשר לקשר בין שימוש במוצץ לבין שיעור גבוה של דלקות אוזניים, החוקרים ציינו כי הסיכון לכך הוא נמוך בשנת החיים הראשונה, וכי התועלת שבשימוש במוצץ עולה על סיכון זה. כך או כך, אם התינוק מסרב להשתמש במוצץ, אין להכריח אותו לעשות זאת.
המלצות נוספת שמפחיתות הסיכון למוות בעריסה:
הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך שש החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק.
גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.
אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.