מתח ברמלה אחרי הפיגוע: "נהיה מפחיד כאן"
בבית הספר ובמשפחתן של בנות ה-13 מרמלה התקשו לעכל שהן חשודות בפיגוע דקירה בעיר שדוגלת בדו-קיום. תושב העיר: "יש פחד, אבל אין פתרון עירוני, זה משהו שצריך לבוא מגבוה"
בבית הספר שבו לומדות שתי הילדות שביצעו פיגוע דקירה היום (ה') סמוך לתחנה המרכזית ברמלה, הופתעו לשמוע על מעורבותן באירוע. לדברי גורם חינוך, השתיים, בנות דודות בגיל 13, לא הופיעו לבית הספר בשל בדיקה רפואית של אחת מהן, אך איש לא חשב שהן בדרך לבצע פיגוע. "אלה שתי ילדות נורמטיביות, אף אחד בבית הספר לא מאמין שהן תכננו לפגוע באחרים. אולי מדובר בסכסוך ישן", טען גורם במוסד החינוכי ברמלה.
בינתיים ברמלה חוששים מפיגועים נוספים. "יש פחד כי הילדים מסתובבים שם", סיפר תושב העיר שמעון לולוי על תחושותיו אחרי הפיגוע. "הבת שלי הייתה באזור של הפיגוע ועזבה כמה דקות לפני. יש חשש שבפעם הבאה תהיה פגיעה בנפש. בכל מקום שאני נמצא אני חושש לצאת מהאוטובוס שאני נוהג בו כי אתה לא יודע מאיפה תבוא ההפתעה".
"היחסים ברמלה בין יהודים וערבים, הם בסדר אבל אי אפשר לדעת מתי זה יתפרץ", הוסיף לולוי. "יש מתיחות עוד מאז שהערבים הפגינו ברמלה ותמכו בטרור. לדעתי אין פתרון עירוני, זה רק משהו שצריך לבוא מגבוה. אני הגשתי בקשה לאקדח ולא אישרו לי כי אני לא עומד בקריטריונים, עכשיו אחרי הפיגוע אני הולך להגיש שוב בתקווה שיאשרו כי נהיה מפחיד".
הפיגוע עצמו אירע סמוך לשעה 10:40. שתי הבנות הגיעו לקניון סמוך לתחנה המרכזית בשדרות הרצל. המאבטח ביקש מהן לפתוח את התיק והן בתגובה שלפו סכינים ודקרו אותו בידו וברגלו. אזרחים שהיו במקום הצליחו להשתלט על שתיהן, והמאבטח פונה לטיפול בבית החולים אסף הרופא לאחר שנפצע קל. שתי הילדות, תושבות שכונת ג'ואריש, נלקחו לחקירת משטרה.
"הן לא הגיעו היום לבית הספר ומההנהלה התקשרו להורים שלהן. אימה של אחת מהן אמרה שהיא הלכה לבדיקות לקראת ניתוח בשבוע הבא. היא אפילו סיפרה שבמרפאה אישרו לה שבתה עברה את כל הבדיקות", סיפר גורם בבית הספר. "האמא של התלמידה השנייה אמרה שהבת שלה הייתה איתה במרפאה והן התכוונו אחרי הבדיקות להגיע לבית הספר".
בבית הספר סיפרו כי מדובר בבנות נורמטיביות, שכל אחד יכול להעיד עליהן רק דברים טובים. "הבנות לומדות בכיתות נפרדות, אנחנו לא מעכלים שהן, במיוחד הן, מסוגלות לבצע פיגוע. נדמה לנו שיש כאן טעות שיכול להיות שהרקע הינו ויכוח בין שני הצדדים", אמרו בבית הספר. "לא היה שום חשד שהם תכננו לפגוע באחרים. גם התלמידים בבית הספר מדברים עליהם רק דברים טובים. כולם אמרו שהם נגד פיגועים. בבית הספר יש לנו פרויקט של חיים משותפים. תמיד מעודדים את התלמידים שלנו לחיים משותפים ודו-קיום ולשמור על קשרים טובים במיוחד שאנו חיים בעיר מעורבת שבה מתגוררים ערבים ויהודים יחד".
במשפחתן של החשודות ביקשו להתאזר בסבלנות ולא להסיק מסקנות נמהרות. "אנחנו עוד לא יודעים מה גרם לבנות לדקור את המאבטח כולנו בהלם ומתקשים להגיע לאמת. שתי בנותינו הן טובות לב ונחמדות, ובחיים לא היו מוכנות לעשות פיגוע כמו שאומרים", אמר קרוב משפחה. "אני דורש מכל משטרת ישראל ומכל הגורמים בממשלה סבלניים ולא למהר להסיק מסקנות ולהגיד שהרקע הוא לאומני. אנחנו תמיד מתאמצים לשמור על הקשרים עם חברינו ושכנינו היהודים מבלי להסס. גם הבנות מחזיקות באותה גישה".
ראש עיריית רמלה יואל לביא קרא לא לאפשר לאירוע לשבור את הדו-קיום בעיר. "האירוע אינו מאפיין את המגזר הערבי ברמלה. רמלה היא עיר רב-תרבותית שבה חיים בדו-קיום ובשכנות טובה יהודים לצד ערבים. נמשיך להישאר רמלאים החיים בשכנות טובה ללא הבדל בין מגזר למגזר. ניתנה הוראה למערכת החינוך לקיים שיח בנושא בבתי הספר", אמר לביא.
אחד מתושבי שכונת ג'ואריש אמר כי במקום אמנם התרגלו לשמוע על ירי ודקירות, אך אירוע על רקע לאומני עוד לא קרה שם. "אני חושש שהמקרים האלו יחזרו על עצמם שוב לאור המצב הביטחוני בתקופה האחרונה. על הממשלה להרגיע את הרוחות ולא לחמם את האווירה. אם נמשיך לראות שוטרים הורגים נערים ונערות אז זה יכול להוביל אותנו לעימותים קשים. מקרים מסוג זה משפיעה על הילדים והנערים והצעירים", ציין.