האו"ם: מעצרו של מייסד ויקיליקס אינו חוקי
פאנל מומחים קבע ששהותו של ג'וליאן אסאנג' בשגרירות אקוודור בלונדון ב-3 השנים האחרונות - מעצר שרירותי. אלא שצו המעצר נגדו על כנו והמשטרה הבריטית רוצה לתשאל אותו בנוגע להאשמתו בתקיפה מינית בשבדיה
פאנל של האו"ם קבע שמעצרו של מייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג' איננו חוקי. כך דיווחה היום (יום ה') רשת החדשות הבריטית BBC. אסאנג' ביקש ב-2012 מקלט מדיני משגרירות אקוודור בלונדון - וקיבל אותו - כדי למנוע את הסגרתו לשבדיה בגין האשמתו בתקיפה מינית.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מצעד עשרת הגדולים: הדלפות ויקיליקס המרעישות
משטרת לונדון מסרה שאסאנג' ייעצר אם ייצא משטח השגרירות האקוודורית ויילקח לתשאול בנוגע להאשמתו בתקיפה מינית של שתי נשים. מוקדם יותר הוא אמר כי במידה שפאנל המומחים של האו"ם יקבע שתקופת שהותו בשגרירות האקוודורית הייתה מעצר לא חוקי יש להשיב לו את דרכונו ולבטל את צו המעצר שהוצא נגדו על ידי האינטרפול. הוא גם אמר שאם ייקבע שמעצרו היה חוקי אז הוא יסגיר את עצמו לרשויות בממלכה המאוחדת.
ממתין לתגובת הבריטים והשבדים
אסאנג' שוהה זה יותר משלוש שנים בשגרירות אקוודור בלונדון ומנהל ממנה את ענייניו וכן נפגש עם אנשים שונים שמגיעים לבקרו. עורכת דין שעובדת עם מייסד ויקיליקס אמרה שייתכן שאסאנג' יבקש מעבר בטוח לאקוודור אם יחליט לצאת משטח השגרירות בימים הקרובים.
עורכת הדין מלינדה טיילור אמרה שהחלטתו של אסאנג' תתקבל על פי האופן שבו הרשויות השבדיות והבריטיות יגיבו לדו"ח שפרסם פאנל המומחים של האו"ם בעניינו. היא אמרה שאסאנג' רוצה ערבויות לכך שלא יוסגר לארצות הברית ויעמוד בה למשפט. לפי שעה, לא ברור בכלל אם אסאנג' אכן מבוקש על ידי רשויות החוק בארה"ב.
לפי ההודעה שיצאה משטוקהולם בעקבות הדו"ח של הפאנל הרי ששבדיה תמשיך לדרוש את הסגרתו של מייסד ויקיליקס מבריטניה. התביעה בשבדיה מסרה כי על פי החוק המקומי, להחלטת פאנל המומחים של האו"ם אין השפעה על החקירה השבדית נגד אסאנג'. עוד נמסר כי התובע שאחראי על תיק אסאנג' נמצא בנסיעה ועדיין אינו יכול להגיע על ההתפתחויות האחרונות.
אסאנג' עלה לכותרות בשנת 2010 - הוא טלטל את וושינגטון כשאתר ההדלפות שלו פרסם מאות אלפי מסמכים סודיים של צבא ארה"ב ודיפלומטים אמריקנים, הנוגעים למלחמות באפגניסטן ובעיראק ולקשרים המדיניים בין ארה"ב לבין מדינות שונות. פרסום המסמכים הסב מבוכה רבה לממשל האמריקני.
בעקבות מעצרו בבריטניה והדרישה להסגירו לשבדיה, טענו בסביבתו של אסאנג' כי מדובר בקמפיין של הכפשות נגדו, וכי הוא נועד לסגור חשבון עם האיש שפגע בכבודה של ארה"ב.