שתף קטע נבחר

מפעל חיפש "חבר'ה שלנו" במקום עובדיו הערבים

מפעל באזור ירושלים מחפש בעל רישיון למלגזה וטרקטור, חשמלאי ומסגר - כדי להחליף את העובדים הערביים המועסקים במקום. נציג המפעל בשיחה עם כתב ynet: "יש לנו את הערבים, אנחנו רוצים להעסיק חברה שלנו. אנחנו מבינים שיש קאץ’ כי הערבים לוקחים חצי מחיר”. בתגובה רשמית התנערו במפעל מהדברים: "מנסח ההודעה ניסח על דעתו מבלי שהיה מוסמך לכך". האזינו

אחד המפעלים באזור תעשייה בצפון ירושלים, החליט להחליף את העובדים הערבים המועסקים במפעל בעובדים יהודים. לידי ynet הגיעה מודעת חיפוש עובדים שהופצה לאחרונה בסמס בליווי מספר טלפון, בה נכתב כי "במסגרת החלפת העובדים הערבים בעובדים יהודיים במפעל הבלוקים שפילמן קוטלר עדיקא בע"מ, שנמצא בא.ת. עטרות, המפעל מחפש כעת עובדים מקצועיים”. במפעל התנערו מהדברים בהמשך וטענו, כי מי שניסח את ההודעה - לא מועסק במפעל ולא היה מוסמך לעשות זאת.

 

 

בהודעה נאמר כי דרושים עובדים עם רשיון מלגזה וטרקטור, חשמלאי ומסגר, וכי יוענקו תנאים טובים למתאימים. התקשרנו למספר הטלפון שצורף אליה ואכן התברר כי אלו פני הדברים. בשיחה שערך כתבנו איתי בלומנטל - שהציג את עצמו כמחפש עבודה - הזדהה המשיב כאחיינו של בעלי המפעל, המסייע לו באיתור "חבר'ה שלנו”, שיחליפו את שלושת העובדים הערביים המועסקים בו כיום. כך היא נשמעה:

 

כתב ynet: "רציתי לשמוע פרטים התכתבתי איתך אתמול".

 

"כן, מה התפקיד?"

 

כתב ynet: "מלגזה וטרקטור".

 

"ואיפה אתה גר?".

 

כתב ynet: "מבשרת"

 

"בן כמה אתה?"

 

כתב ynet: "בן 30"

 

“אה סבבה. תשמע הימים ראשון עד חמישי משבע עד ארבע אחר הצהריים, השכר הוא 350 יומי ברוטו, זה כולל נסיעות. זו עבודה מסודרת וחוקית, הכל, מה שמגיע מגיע, צריך אבל חבר’ה רציניים. אני אסביר לך את הבעיה, יש לנו את הערבים, אנחנו רוצים להעסיק חבר'ה שלנו. אנחנו מבינים שיש קאץ’ לזה, כי הערבים לוקחים חצי מחיר, אבל אה... אבל הם… בקיצור צריך חבר’ה רציניים שיקחו את הדבר הזה ברצינות רבה”.

מפעל הבלוקים בעטרות (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
מפעל הבלוקים בעטרות(צילום: עפר מאיר)
 

בהמשך הוא מציין כי "המפעל בלוקים הזה, דוד שלי מנהל את המפעל, עם צוות של שלושה ערבים, את שלושתם רוצים להחליף בחבר’ה שלנו. זה בדיוק זה. זהו. יש שם שלושה חבר'ה, אחד טרקטור-מלגזה, אחד מסגר, אחד חשמלאי, שלושתם צוות שמתפעל את המפעל, לפעמים צריך מלגזה לפעמים חשמל. בגדול לראות שהכל מתקתק. זו גם לא עבודה פיזית ממש. בדרך כלל זה רק לראות שעובד כמו שצריך, לפעמים להרים משטחים”.

 

כתב ynet: "זה לא נורא"

 

"אז זהו, זה העניין”.

 

כתב ynet: "מתי אפשר לקפוץ לראות?"

 

"אני אביא לך את המספר של דוד שלי שתדבר איתו”.

 

כתב ynet: "אוקי להגיד לו שדיברתי איתך וכאלה?"

 

"אני אעדכן אותך, רק אני... עוד שניה”.

 

האזינו לשיחת הטלפון:  

 

בהמשך מחליפים השניים פרטים ואיתי מקבל מספר טלפון של עובד בחברה בשם רונן, שאמור לקלוט אותו לתפקיד.

  

אל מול הטונים הנלהבים שהופגנו בשיחה זו - שיחה נוספת שערך כתבנו חסן שעלאן, בהפרש של יום אחד, נשמעה הרבה יותר צוננת.

 

כתב ynet: "שמעתי שאתה מחפש על עובדים”.

 

"כן אני מחפש עובדים. איפה אתה גר, בן כמה אתה רק קודם כל?

 

כתב ynet: "אני גר בטייבה ואני בן 35”.

 

"אה, כן, ויש לך הכשרה של מסגר או חשמלאי או טרקטור ומלגזה?"

 

כתב ynet: "אני כן, מלגזה וחשמלאי".

 

"תעודה, הכל?"

 

כתב ynet: "כן"

 

“הבנתי, רק רגע, אפשר את המספר שלך?… בסדר גמור, אם תקבל תשובה ביומיים הקרובים אז בסדר גמור אם לא אז לא”.

 

כתב ynet: "אז עוד יומיים תתקשר אלי או לא בטוח?"

 

"לא, אם תקבל תשובה ביומיים הקרובים שכן, אז זה כן, אם לא אז זה לא”.

 

כתב ynet: "הבנתי, ומה הסיכויים?”

 

"אני לא יודע אני רק אוסף את האנשים אני לא יודע אני עושה טובה למישהו אני אוסף אנשים והוא בוחר, אלו שהכי מעניניים אותו, מבין?”

 

כתב ynet: "הבנתי אין בעיה”.

 

"שיהיה בהצלחה”.

 

המפעל נמצא בבעלות ירמיהו שפילמן. רונן שפילמן, בנו ומי שמנהל את המקום בפועל, התנער מהדברים. בתגובתו ל-ynet הוא אישר כי אכן מדובר בבן דודו, אך טען כי הוא עשה זאת על דעת עצמו. רונן מסר כי "מנסח ההודעה ניסח על דעתו מבלי שהיה מוסמך לכך. הניסוח מעולם לא קיבל אישור של בעלי המפעל. יצוין שהמפעל מאז ומתמיד (כולל היום), מעסיק עובדים ללא קשר למוצאם, לרבות עובדים ערבים המופנים על ידי שירות התעסוקה".

 

משירות התעסוקה נמסר כי "משנת 2000 לא נרשמו הזמנות לעובדים משירות התעסוקה על ידי מעסיק זה".

 

נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד מרים כבהא, מבהירה כי "תופעת האפליה על רקע לאום, בעיקר בשלב הקבלה לעבודה חמורה מאין כמותה. מדובר בתופעה חברתית פסולה, המנוגדת לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, ואשר על החברה כמו גם על רשויות האכיפה לפעול למיגורה. אני קוראת לכל עובד אשר נפגע מאפליה על רקע לאום לפנות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה ולקבל ייעוץ משפטי מתאים. עוד ציינה עו"ד כבהא, כי הנציבות כגוף ממשלתי מעודדת את המעסיקים לקדם שוויון, גיוון והכלה, שכן זהו רווח נקי לחברה כולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
מפעל הבלוקים
צילום: עפר מאיר
מומלצים