העובדים הסוציאליים בעיצומים: "אין אבטחה, זו סכנת חיים"
בשנה החולפת נרשם זינוק במספר מקרי האלימות כלפי עובדים סוציאליים. רק בשבוע שעבר נכלאה עובדת סוציאלית בידי מטופלת ביחידה להתמכרויות. העובדים הסוציאליים מאשימים את משרד הרווחה ובינתיים לא מקבלים קהל לפני 10:30 בבוקר
רינה דר, עובדת סוציאלית ומנהלת מחלקת הרווחה שפירים בעיריית תל אביב-יפו, הותקפה בשנה החולפת בידי אחת הנשים שטופלו במחלקה. והיא לא לבד. עוד כ-230 עובדי רווחה הותקפו, מחציתם פיזית. על רקע הנתונים הללו פתחו העובדים בעיצומים עד להודעה חדשה. הם דורשים ממשרד הרווחה לתקצב מאבטחים בלשכות ובמתקני הרווחה, בעלות של כ-42 מיליון שקלים בשנה.
"תקיפה של עובדת סוציאלית היא טראומה קשה. הרבה פעמים אנחנו חשופים ונטולי הגנה", מספרת רינה דר, ומשחזרת את האירוע שחוותה: "יצאתי עם המזכירה לחנייה וכשהתיישבנו ברכב רצה אלינו באמוק אישה שטופלה אצלנו במהלך היום. תוך כדי צעקות היא פתחה את דלת הרכב, מרטה את שערות המזכירה וכשיצאתי החוצה היא דחפה אותי".
בשנה החולפת נרשם זינוק של כ-45 אחוזים במספר מקרי האלימות לעומת השנה שלפניה - כך לפי נתוני איגוד עובדי הרווחה ומשרד הרווחה. עם זאת, יש לציין כי הנתונים בשנה החולפת מתייחסים לראשונה לעובדים שהותקפו גם שלא במתקני רווחה.
ביום שלישי שעבר כלאה מטופלת עובדת סוציאלית של היחידה לטיפול בהתמכרויות באגף הרווחה בעיריית קריית גת. היא איימה שאם העובדת לא תעניק לה אישור למשרד השיכון שהיא משתפת פעולה עם שירותי הרווחה, היא תפגע בה פיזית. העובדת הסוציאלית, שחשה מאוימת ומפוחדת, לקתה בחרדה. למקום הוזעקה משטרה ועצרה את התוקפת. באותה מחלקה, כמו במחלקות רווחה רבות אחרות ברחבי הארץ, לא מוצב מאבטח. במחלקות מסוימות, לרוב כאלו הנמצאות ברשויות מקומיות חזקות, מוצב מאבטח בתקצוב של הרשות המקומית ולא של המדינה.
במסגרת עיצומים, שהחלו אתמול ויימשכו עד להודעה חדשה, נפתחות כל מחלקות הרווחה בארץ לקבלת קהל ולמענה טלפוני רק מ-10:30 בבוקר. ראשי האיגוד מאשימים את שר הרווחה חיים כץ בדחיקת הנושא לתחתית סדר העדיפויות של המשרד. הם טוענים כי מלשכתו נמסר להם שתקצוב האבטחה "אינו בסדר העדיפויות של המשרד".
באיגוד מציינים שבעת שכץ שימש יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הוא דווקא פעל לקידומה של הצעת חוק להרחבת סמכויות המאבטחים במחלקות לשירותים חברתיים. בלשכתו של כץ דוחים את הטענות הללו בתוקף: "שר הרווחה רואה באלימות כלפי העובדים הסוציאליים תופעה חמורה שיש למגר. בימים אלו מתקיימים דיונים בין משרד הרווחה למשרד האוצר להשגת תוספת תקציבית לטיפול באלימות, ואנו מאמינים כי האוצר מבין את החשיבות הקיימת בהגנה על העובדים הסוציאליים ויקצה את התקציבים הנדרשים למטרה זו".
רינה דר, העובדת הסוציאלית מתל אביב, אומרת שרוב העובדים הסוציאליים הם אנשים שמגיעים למקצוע מתוך שליחות, אבל מרגישים מופקרים. "אנחנו מגינים על האנשים הכי חלשים בחברה", אמרה, "ברגע שאנחנו לא יכולים לעשות את העבודה שלנו כמו שצריך, מי שנפגע קודם כול אלו האוכלוסיות שזקוקת לעזרה הרבה ביותר".
יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים צפרא דוויק אמרה כי "זה יותר משלוש שנים שאנחנו ומרכז השלטון המקומי מתריעים כי למרות שהנושא הוסדר בחקיקה, עדיין אין אבטחה בלשכות ובמתקני הרווחה, כיוון שהנושא לא תוקצב בחוק". היא האשימה כי משרד הרווחה "מפקיר את העובדים בלשכות הרווחה לאלימות ולסכנת חיים".