נפצעת? אולי גם תאבד את המשרה שלך
מחקר שנערך בארה"ב מזהיר: פציעות במקום עבודה מכפילות את הסיכוי של עובד לקבל מכתב פיטורים ב-6 החודשים שלאחר האירוע
על אף שחוקי התעסוקה אמורים להגן על עובדים, מחקר חדש שפורסם בארצות הברית מגלה כי תוך שישה חודשים מרגע פציעה של עובד, גדלים הסיכויים שלו לאבד את מקום העבודה שלו. המחקר, של בית הספר לבריאות ציבורית T. H. Chan של אוניברסיטת הרווארד, בוצע בבתי אבות בארצות הברית. החוקרים גילו, כי סיכויי הפיטורים של עובדים שנפגעו במקום העבודה ודיווחו על פציעתם - בתוך 6 חודשים לאחר הפציעה - כפול בהשוואה לעובדים שלא דיווחו על פציעה.
"התוצאות מורות על סיכון גדול יותר של פיטורים, אך אין לנו נתונים על הסיבה לפיטורים. ניתן רק להגיד שהסיכונים גבוהים יותר", אמרה קסנדרה אוקצ'קוו, אחת ממובילי המחקר.
באופן כללי, הסיכוי של עובד להיפצע במקום העבודה הוא בחודשים הראשונים של העבודה, על פי המחקר, כך שהפיטורים מגדילים את הסיכוי של העובד להיפצע שוב, בגלל המעבר למקום עבודה חדש.
עוד עולה מהמחקר, כי התקנות הפדרליות והמקומיות במדינות ארצות הברית, שאמורות להגן על עובדים מפיטורים לאחר פציעות ולתת לעובד תגמול וזמן מספיק להתאושש מפציעה, לא נאכפות במלואן במקומות העבודה.
אוקצ'קוו וצוות החוקרים שלה ניתחו נתונים של 1,331 עובדים בבתי אבות שהשלימו מספר ראיונות – בתחילת המחקר, לאחר 6 חודשים, לאחר שנה ולבסוף 18 חודשים לאחר תחילת המחקר.
90% ממשתתפי המחקר - נשים
פיטר סמית', חוקר ממכון לעבודה ובריאות מאוניברסיטת טורונטו, אמר כי העובדה שהרוב המכריע (90%) מהנחקרים היו נשים, היא נתון קריטי.
"על פי מחקרים קודמים, פציעה במקום העבודה משפיעה על אובדן מקום עבודה במידה גדולה יותר עבור נשים", אמר סמית'. הוא הוסיף, כי חשוב גם לבחון מדוע נשים צפויות יותר לאבד את מקום העבודה לעומת גברים.
על פי סמית', שלא היה מעורב במחקר, מעסיקים עשויים לפטר עובדים שנפצעו - משום שהם מרגישים שהעובד כבר לא מבצע את המשימות שלו כראוי, או בעקבות חשש לפציעה נוספת.
הוא ציין, כי לעתים העובדים עוזבים את העבודה מיוזמתם מתוך חשש להיפצע שנית. "בחלק מהמקרים המעסיק לא מטפל בצעדים שיפחיתו את הסיכוי לפציעה נוספת, כמו הסרת הסכנות שהובילו לפציעה", הסביר סמית'.
"עבודה לא אמורה להוביל לפציעה", אמר סמית', והמעסיקים צריכים לתת לעובדים שלהם את המשאבים להגן על הבריאות וההכנסה שלהם: "יש לנקוט בצעדים על מנת להבטיח שהמעסיקים לא מפטרים או מענישים עובדים, רק משום שנגרמה להם פציעה הקשורה לעבודה".